≫ 

Završena najveća doping istraga u istoriji, ruski sport pred novom drakonskom kaznom!

Posle godinu dana najkompleksnijeg angažmana i mobilizacije svih raspoloživih resursa Svetska antidoping agencija (WADA) objavila rezultate analiza 298 ruskih sportista od kojih je 145 bilo pozitivno na nedozvoljene supstance

  • 16
Doping Printskrin: Youtube/Olympic

Ruski sport bi uskoro mogao da pretrpi još jedan, najblaže rečeno težak udarac, ponovo zbog dopinga svojih sportista, pošto je Svetska antidoping federacija (WADA), nakon godinu dana analiza i provera, objavila rezultate novih doping testova 298 sportista iz ove zemlje.

Prema rečima predsednika Svetske antidoping federacije Vitolda Banke, ovim je okončana najobimnija i najveća pretraga koju je ova organizacija ikada preduzela.

WADA je saopštila da je od 298 ispitanih uzoraka kod 145 pronašla dokaze manipulacije, međutim taj broj bi mogao biti i veći, jer se čekaju rezultati još 57 uzoraka, koje je WADA naknadno otkrila u moskovskoj doping laboratoriji.

- Ovo je bila najkompleksnija istraga u istoriji. Velika mobilizacija, 24 terabajta podataka, stotine sportista iz 28 federacija, sjajan posao je odrađen. Istraga je donela velike rezultate - rekao je prvi čovek WADA Vitold Banka, prenosi Rojters.

Ruski sportisti su poslednjih pet godina predmet neprestane pažnje antidoping agencije, a sve je počelo skandalom nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, kada je otkriveno da je veliki broj domaćih sportista uzimao nedozvoljena sredstva, i to, kako je ustanovljeno na osnovu izjava svedoka, uz punu podršku i nadzor države!

Nakon velike istrage koja je potom usledila, čak i špijunskih afera, Svetska antidoping agencija je prošle godine izrekla četvorogodišnju zabranu Rusiji za učešće na najvećim sportskim događajima.

Epilog kazne je da se ruske zastave neće vijoriti na narednim olimpijskim igrama, letnjim u Tokiju 2021, i zimskim u Pekingu 2022. godine, ali i na ostalim velikim takmičenjima, kao što su Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je na programu u Kataru.

Grigorij Rodčenko Mastermajnd dopingovanja ruskih sportista bio je Grigorij Rodčenko, direktor Ruske laboratorije, koji je smislio koktel od tri anaboličke supstance, zvani Vojvotkinja, koji nije mogao da se otkrije regularnim testovima. Printskrin: Youtube/CBS This Morning

Posle najnovijih otkrića izvesno je da ruski sport čeka još jedna drakonska kazna.

- Ovo nije kraj puta, pošto je pronađeno još uzoraka za proveru u moksovskoj laboratoriji, i ta istraga je u toku - kaže Banka.

Tokom istrage, koja je prilično jasno ukazala na institucionalni doping ruskih sportista, zvaničnici države su sve vreme negirali umešanost u nedozvoljene radnje.

Svetska antidoping agencija, nakon najobimnije istrage, nije imenovala sportiste kod kojih je utvrđeno postojanje nedozvoljenih supstanci, samo se zna to da su članovi 27 međunarodnih sportskih federacija.

Rezultati najnovije istrage, kao što nalaže protokol, već su poslati na adrese 28 Antidoping organizacija (ADO) na dalju proveru, nakon čega treba očekivati potvrdu i odluku o suspenziji.

Krajnja instanca do koje će, kako kažu iz WADA, sigurno ići u slučaju da ADO ne potvrdi rezultate, je Sud za Sportsku Arbitražu u Lozani (CAS).

Video: Medvedev o suspenziji ruskih sportista

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA