≫ 

Udruženje za medicinu sporta slavi jubilej: 25 godina unapređenja znanja u lečenju sportista

Četvrt veka ovo udruženje pomaže sportistima da reše medicinske probleme

  • 4
Medicina sporta

Foto: Marko Jovanović

Možda na prvi pogled i nije tako značajan jubilej, ako se zna da je krovna organizacija sportske medicine FIMS (Internacionalna federacija sportske medicine) osnovana još daleke 1928. godine.

Međutim, kada pogledamo kada su osnovane dve najznačajnije organizacije u Evropi, Evropski koledž sportskih nauka (ECSS) i Evropska federacija sportsko medicinskih asocijacija (EFSMA) dolazimo do iste godine, 1995. kada je osnovano i Udruženje za medicinu sporta Srbije.

Očigledno da je to bila berićetna godina za sportsku medicinu. Verovatno tada niko nije znao da će se desetogodišnjica obe organizacije proslaviti u Beogradu, i to 10. kongresom ECSS pred oko 1100 učesnika i posetom najveće delegacije EFSMA uz prisustvo predstavnika Južne Afrike i Amerike.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Čini se da je od tada i sudbina Udruženje za medicinu sporta Srbije (UMSS) krenula drugačije. Organizaciju koju je profesor Slobodan Živanić uspeo da održi, nakon 2002. godine dobila je neočekivano ubrzanje. Preko deset kongresa i trideset publikacija je urađeno u narednih 15 godina, a UMSS je postao okosnica svega vezanog za sportsku medicinu.

Zahvaljujući aktivnosti UMSS koje sprovodilo doping kontrole od 2003. do 2006. godine nastala je i Antidoping agencija Republike Srbije, koja je i danas jedna od najprestižnijih antidoping organizacija u regionu.

Teško je reći ko je zaslužan za sve ove uspehe, jer je u različitim periodima učestvovalo mnogo ljudi. Međutim , poslednjih nekoliko godina čine se da su se izdvojili pre svega kolege sa Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, predvođeni prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, a zatim i mnogo pojedinaca.

Ako mi dozvolite, podelio bih četvrt veka trajanja na period uspona kada su radili prof. Sanja Mazić i Prof. Sergej Ostojić, sada respektabilni profesori sportske medicine na svojim fakultetima, i period borbe za održavanje postignutog, kada je UMSS uspeo da iznedri dve doktorke sportsko medicinskih nauka, Tamaru Stojmenović i Mariju Anđelković, koje su i izvanredni predavači u svojim školama. Naravno, celokupni period prati neobična pojava portparola UMSS, dr Saše Plećevića, koji je upravo zahvaljujući svojim zalaganjem za sportsku medicinu postao popularni Dr. Feelgood.

Video: Pre svakog vežbanja obavezno uradite ovaj pregled jer može da vam spasi život

Iako mnogi spore njegovu aktivnost, kao predsednik UMSS mogu da kažem da niko nije uradio više na popularizaciji sporske medicine od njenog nastanka u Srbiji 1915. godine. A bilo je mnogo neverovatnih ljudi, počev od dr Milutina Ivkovića, prof. dr Mihajla Andrejevića, prof. dr Vojislava Arnovljevića i prof. dr Vojina Smodlake. Zahvaljujući neverovatnim filmovima o učešću naše fudbalske reprezentacije na prvom prvenstvu u Montevideu, likove Milutinca i Andrejke je oživeo Dragan Bjelogrlić.

On je za svoj režiserski uspeh ciklusa „Montevideo“ dobio mnogo pohvala, ali eto verovatno nije mogao ni da pomisli šta je učinio za sportsku medicinu Srbije. Verovatno se nikad ne bi setili neverovatnog Dr Milutin Ivkovića (1906-1943), koga je u filmu igrao maestralno Viktor Savić. Milutinac je bio lekar dermatolog, legendarni desni bek i kapiten fudbalske reprezentacije Jugoslavije kao i glavni urednik mesečne revije za sport Mladost. Kao aktivnog učesnika pokreta otpora u Beogradu uhapsio ga je Gestapo i streljao u Jajincima. Njegovo ime danas nosi Dom zdravlja Palilula.

Dragutin Stojmenović, testiranje

Foto: Marko Jovanović

Da, zaista neverovatne ličnosti i istorija sportske medicine.

Danas Udruženje za medicinu sporta Srbije predstavlja retku strukovnu organizaciju sa međunarodnom reputacijom, odgovornu za edukaciju, koje je održalo na stotina predavanja, kurseva i kongresa, koji su dostupni na portalu https://akademija.smas.org/. Pored toga, objavljeno je preko 30 publikacija koje iz različitih uglova govore o svim značajnim oblastima sportske medicine. Ceo rad UMSS prate preko 2000 stručnjaka različitih oblasti sportske medicine na sajtu Udruženja i socijalnim mrežama.

Takođe, ne treba zanemariti podršku desetine doktora nauka koji su uz pomoć UMSS odbranili doktorsku tezu. Verujem da se po svemu možemo porediti sa najznačajnijim organizacijama sportske medicine na svetu. A u narednih nekoliko tekstova u mojoj kolumni ću pokušati da prestavim one koji su uspeli svojim radom da utiču da UMSS ostane respektabilno strukovo udruženje. Kada je već 25 rođendan nek ostane zapisano.

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA