≫ 

Zašto vrhunski sportisti posle karijere pomišljaju na samoubistvo?

 ≫ 

Kolumna Prof.Dr Nenada Dikića bavi se zanimljivom tematikom depresije i anksioznosti kod profesionalnih sportista

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Olimpijac

    11. mart 2021 | 10:01

    Poštovani Drago mi je što se piše na ovu temu. Iako, jako je puno navoda čiji su izvor filmovi Will Smitha bejzbol i kriket koji su u Olimpijskom domenu ravni 0. Oni koji koriste hemiju-doping ne mogu se svrstavati u sportiste već u prevarante kojima moral nije motiv a nadmetanje samo pobeda po svaku cenu. U odrastanju sportiste etika i kultura igraju glavnu ulogu. Hemija radi na tome da nedostatak koji sportista ima samo se povećava tokom i nakon karijere. Ishrana je individualna stvar i vezana je kako za sportiste individualno tako i za vrstu sporta. Dobro za Novaka ne mora biti dobro za veliki broj drugih sportista. Postoji ceo program MOK koj se bavi reintegracijom u društvo posle karijere. Zove se "After carrier program" ili ACP. Da sportisti koji nisu za penziju po godinama a prilično su istrošeni bez lutanja nađu aktivnost-delatnost koja im odgovara. Majkl Felps je globalni ambasador Specijalne Olimpijade-osobe sa intelektualnim nedostatkom- i sam je pokazivao neke blage znakove autizma. Plivanje mu je pomoglo. Zato vam molim birajte sagovornike i reči kada se priča o onome što se ne zna. Studije koje govore o traumi ili postkarijernoj traumi kod nas nisu rađene. Zato bi bilo dobro da se pre nego se priča o bejzbolu kriketu ishrani dopingu i steroidima uradi studija koja će biti validna i pouzdana da bi se ovakav delikatan problem kvalifikovao. Izlaz iz sporta u normalan život je STRES koji 100% sportista ima. Pitanje je KAKO ga prevazići a ne konstatovati problem

  • Zoks

    09. mart 2021 | 14:55

    Pa zar takav sporista pomislja na samoubistvo?

  • NSCZ

    09. mart 2021 | 11:53

    Zato sto su navuceni na razne hemije. Ako pricamo o sportistima iz Amerike svi do jednog su dopingovani. A Amerika navodno garantuje za svoje sportiste. Ne dao im Bog da bilo ko od njih posle Merion Dzoins progovori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA