≫ 

Stigla presuda olimpijcu za šverc 650 kila kokaina, osuđen i bivši kolumbijski reprezentativac

Džon Vaifara, koji je uhvaćen kad je pokušao da prenese pet kila belog praha na teritoriju SAD iz Meksika, osuđen na 11 godina zatvora, a australijski kajakaš Nejtan Beglli proglašen je krivim za pokušaj šverca kokaina vrednog 150 miliona na tlo Australije

  • 0
Džon Viafara Foto: youtube/El Espectador

Kokainski biznis je globalno toliko uzeo maha da čak i dobro poznati sportisti, situirani, lako budu uvučeni u trgovinu narkoticima, koja se u slučaju kolumbijskog fudbalera Džona Viafare (42) i australijskog kajakaša Nejtana Beglija (45), pokazala kao slepa ulica. Obojici su na dva kraja sveta, jednom u Teksasu, drugom u Kvinslendu, izrečene presude za šverc kokaina i obojici sledi robija.

Daleko bolje je prošao Viafare, koji je između ostalog, dve sezone igrao i za engleski Sautempton (2006-2008), iz prostog razloga što je preko granice Mekiko-SAD uhvaćen sa pet kilograma kokaina. On je još 2019. godine uhapšen za ovo delo, a 2020. je izručen SAD gde mu se sudilo i gde je na kraju dobio 11 godina zatvora.

U istrazi je utvrđeno da je nekadašnji kolumbijski reprezentativac prenosio drogu za ozloglašeni Golf kartel.

Negde u isto vreme, u Australiji, okončan je veliki proces protiv braće kajakaša Nejtana Beglija i Drua Beglija, i još jednog čoveka, Entonija Drejpera, za šverc 650 kila kokaina!

Ova trojka je 2018. godine organizovala prebacivanje ogromne količine droge brodićem koji je natovaren na 30 kilometara od obale Australije sa drugog broda. Istraga je utvrdila da su Dru Begli i Entoni Drejper bili na čamcu u trenutku preuzimanja kokaina, a da je Nejtan bio oranizator čitave akcije i da je obezbedio plovilo.

Patrola rečne policije, kao i vazdušna podrška, su na delu uhvatili dvojicu kriminalaca i uhapsili ih posle filmske potere. Nejtan je, kao mozak operacije, završio u zatvoru nedugo potom. Dru se na suđenju branio rečima da je mislio da je u pitanju duvan, a ne droga, i dodao je da ga je Drejper, uz pretnje njegovoj porodici, uvukao u čitavu akciju. Međutim, Drejper je na suđenju rekao da su njega braća Begli naterala da im se pridruži.

On je svedočio protiv braće Begli i za to dobio umanjenje kazne.

Vest o hapšenju slavnog kajakaša je odjeknula u Australjiji, jer je Nejtan dvostruki osvajač medalja na Olimpijskim igrama. Dva puta je osvojio srebrnu medalju, na Igrama u Atini, mada mu ovo nije prvi put da se petlja sa drogom.

On je pre desetak godina bio deo grupe koja je proizvodila i stavljala u promet haluvinogene sintetičke droge. U toj priči bio je i njegov brat.

Prema navodima australijskih medija, Nejtana i Drua čeka doživotna robija.

Podsaetimo da je 2014. godine zbog šverca 950 kila kokaina iz Brazila u Španiju, osuđen bivši fudbaler Crvene zvezde Predrag Stanković, sa njim i Zoran Matijević - na devet i 15 godina zatvora.

Stanković, nekadašnji bek FK Crvena zvezda, i Matijević, francuski državljanin sa licencom FIFE za fudbalskog menadžera, osuđeni su u Madridu jer su bili deo kriminalne grupe koaj je  organizovala šverc skoro tone kokaina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA