≫ 

Prof. Dikić: Sećanje na Karl Hajnc Demela, osnivača Centralne antidoping organizacije CEADO

Nova kolumna Prof.Dr Nenada Dikića

  • 1
Doping

Printskrin: Youtube/Olympic

Ne znam šta bi rekao Karl Hajnc Demel da može da vidi saopštenje Svetske antidoping agencije „WADA potpisala memorandum razumevanja sa CEADO o saradnji na razvoju antidoping programa“

Znam samo da je put bio dug i da kao i uvek nije bilo razumevanja na početku. A ideja je bila jednostavna, udružiti antidoping agencije regiona sa ciljem da lakše ostvare svoje interese, ali i da ne budu preglasane u raznim inicijativama od velikih i moćnijih organizacija. Dobro se sećam objašnjenja WADA da nam udruživanje Nacionalnih antidoping organizacija (NADO) nije potrebno, ali osim ako nisu okupljene u RADO odnosno Regionalne antidoping organizacije koje su pod okriljem WADA.

Međutim, danas, organizacija čiji je idejni tvorac bio dr. Demel će pomoći da se jedna RADO osamostali, jer je nerealno da i nakon dvadeset godina u Evropi postoje antidoping organizacije koje nisu sposobne da same funkcionišu. Tako će Centralna antidoping organizacije koju čine agencije Austrije, Slovačke Češke, Madjarske, Poljske, Slovenije, Hrvatske i Srbije pokušati svojim znanjem i radom da pomognu Isočnoevropskoj antidoping organizaciji (EERADO) odnosno njenim članicama Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Moldaviji, Gruziji i Jermeniji da postanu samostalne.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Ne spominjem samo Karl Hajnc Demela zbog CEADO, već i zbog toga što je kao advokat uspešno posredovao u raznim doping prekršajima, često vrlo uspešno i protiv WADA, ali i činjenici da je bez obzira na mandat austrijske Vlade uvek bio broj jedan u dopingu, slično broju koji je nosio na tablicama svog automobila.

Iz tog vremena je ostalo nekoliko regionalnih lidera pa sa zadovoljstvom mogu da pozdravim i neverovatnu dr Agnes Tiseker koja vodi mađarski NADO. Iako sadašnji predsedavajući CEADO, gospodin Mihajlo Cepić, tada nije radio u antidopingu, čini se da je njegov izbor pravi potez, jer je kao i svaki Austrijanac spreman da rukovodi regionom. Definitivno zahvaljujući njegovom radu CEADO napreduje.

A meni ostaje da se na kraju setim prvog susreta na parkingu u Beču sa dr Demelom kada sam nosio uzorke sadašnjem direktoru austrijske laboratorije, Ginteru Gmejneru. Iako je bio mrak, fotografija stoji na mom zidu kao uspomena na nešto mnogi više od antidopinga, a to je činjenica da oni koji se ne sećaju svojih učitelja nemaju šanse da uspeju. Zato hvala Karlu Hajncu na inicijativi i svim kolegama koji su pravilno razumeli ideju, prevazišli lične sujete i odlučili da rade zajedno.

Možda je najbolje da parafraziram reči Miroslava Motička tadašnjeg direktora Slovačke antidoping agencije koji je rekao u čast osamadesetog rođendana dr Demela da je život nešto neverovatno i uvek nudi više, a ja bih dodao naročito onima koji nisu zaboravili svoje korene i one koji su ih učili.

Video: Zašto je Rusima zabranjeno da se takmče, a Amerikancima nije kada su i oni imali sistemski doping

Karl Hajnc Demel (1937 – 2019) je završio prava i političke nauke na Univerzitetu u Beču. Bio je predsednik Saveznog ministarstva pravde (1962), potpredsednik Arbitražnog suda za socijalno osiguranje u Beču (1963), savetnik regionalnog suda i predsednički sekretar u regionalnom sudu za građansko pravo Beč (1968), sudija Višeg suda i predsednik Regionalnog suda za građanska prava Beč (1974), zamenik predsednika senata u Višem sudu u Beču i Saveznog ministarstva za nauku i istraživanje (1981. do 1983.), potpredsednik Regionalnog građanskog suda u Beču (1984. do 1986.) i predsednik novostvorenog Radnog i socijalnog suda u Beču (1987. do 1995).

Profesionalne antidoping aktivnosti je započeo kao zamenik predsednika Austrijske savezne sportske organizacije i predsednik Austrijskog antidoping komiteta (1989), a kasnije i predsednik nove Državne antidoping komisije pri Saveznoj kancelariji i Saveznom ministarstvu sporta i odbrane (2002 do 2010). Njegove antidoping aktivnosti uvek su bile povezane sa važnom borbom protiv dopinga u sportu u Savetu Evrope, EU i UNESCO-u.

Bio je 10 godina član nacionalne ekipe za kajak i 2 puta je bio državni prvak. Takođe je bio dva puta austrijski šampion u plesu - standardni i latinoamerički plesovi (1961. i 1962), A Austrijsku sportsku asocijaciju za ples je vodio 24 godine, a od 1974 je bio osnivač i prvi predsednik Dancest-federacije, kao i međunarodni sudija.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    15. jun 2021 | 16:45

    Pratim i vas blog doktore. Vi spadate u retke koji se secaju svojih ucitelja i prijatelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA