≫ 

Sportska medicina pred savremenim izazovima koje donosi sport i doping

Nova kolumna Prof. dr Nenada Dikića u savremenim pogledima na sport i doping u sportu

  • 0
Doping, sport, steroidi Foto: Profimedia

Verovatno mnoge naučne oblasti imaju sličan utisak vezan za sopstveno postojanje, ali sportska medicina zbog svog preventivnog karaktera, ne tako velikog broja stručnjaka i uticaja koje ima u sportu, ima posebno mesto.

Internacionalni susreti nisu tako česti, posebno tokom poslednje dve godine, ali zato oduvek postoji saradnja. Nekad je u pitanju druženje, nekad je bila organizacija različitih kongresa, kao na primer 10. kongresa Evropskog koledža sportskih nauka 2005 u Beogradu, a često su bile u pitanju različite studije.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Verovatno najznačajnije je bilo istraživanje sprovedeno u okviru Svetske antidoping agencije davne 2006. godine kada su zajedničkim radom udruženja za medicinu sporta Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske prvi put sveobuhvatno analizirali znanje lekara i edukovali ih po pitanju dopinga. Nakon toga je bilo mnogo projekata koji su pokrivali sve od suplemenata preko dopinga do sportskih povreda.

Možda baš zbog svega saradnja sa kolegom iz Španije, prof. dr Pedrom Manonelesom budi uspomene na stare dane. Njegova ideja, prihvaćena od strane Evropske komisije, da analizira kurikulume edukacije iz oblasti antidopinga na svetskom nivoua, a da zatim ponudi sopstveni, dolazi u pravom trenutka jer edukacija postaje obavezni deo antidopinga isto koliko samo sprovođenje doping kontrole. U prevodu danas se smatra propustom ako sportista prvi put dođe u dodir sa antidopingom na doping kontroli, a da prethodno nije edukovan bar na osnovnom nivou.

Prof. Manoneles je celom procesu prišao sveobuhvatno tako što je podjednaku pažnju posvetio sportistima, uključujući i one školskog uzrasta, doktorima, odnosno pratećem osoblju sportista, kao i studentima fakultetima sporta. Dobijeni materijal je ispao toliko značajan da se može iskoristiti za potpunu obuku ljudi po pitanju antidopinga. Zaista dobar primer regionalne saradnje, jer je pored Španaca u projektu učestvovalo i udruženje za sportsku medicinu Poljske koje već dugo godina vodi prof. Ana Jeger.

Dr Pedro Manoneles Dr Pedro Manoneles, antidoping agencija Španije..Printskrin: Youtube/Sepa Periodoncia

Interesantno je da su lideri sva tri udruženja prošli sličan put i kroz svoju karijeru radili na različitim poljima sportske medicine, da bi sada najviše pažnje posvetili pažnje antidopingu koji je novim Kodeksom iz 2021. redefinisan posebno u oblasti edukacije. Prof. Manoneles je u celom tom procesu otišao najdalje pa u svojim radovima obrađuje sve od doziranja fizičke aktivnosti, primeni terapije od homeopatije do hormonske terapije kod sportista, do antidopinga i konsenzusa vezanih za pitanja transrodnih sportista.

Očigledno je da se savremena sportska medicina nalazili pred izazovima koje donosi sport, pa tako etika postaje sastavni deo razmišljanja vezanih za svaku temu. Moje pisanje za poglavlja o antidopingu za Springerovu enciklopediju se preklopilo sa interesovanjem prof. Manoneles pa su teme novo nastalog kurikuluma povezane sa etikom ne samo u vezi dopinga već i olimpizma i sportskih takmičenja, a pre svega sa prevencijom.

Sa nestrpljenjemčekam da dobijemo kompletan materijal, jer je neophodan u procesu stvaranja prve generaciju edukatora u antidopingu. Čini mi se da je proces uzbudljiv kao i pre tridesetak godina kada je većina udruženja nastala, uključujući i matična evropska udruženja EFSMA i ECSS, ili kao i onda kada smo objavili prvi udžbenik iz sportske medicine, ili kao i onda kada smo u akreditovali i temu antidoping kao deo kurikuluma na Univerzitetu Singidunum pre 12 godina.

Zaista paralelni napori stručnjaka u različitim zemljama sjedinjen i ovom prilikom kroz zajednički projekat pokazuju koliko je potrebno napora da bi se napravili mali pomaci u znanju. Zbog svega veliko hvala prof. Manonelesu za inicijativu i osećaj da smo deo velike porodice sportske medicine.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA