Vreme čitanja: oko 2 min.

U petoj deceniji želi na Olimpijske igre: Ona ne priznaje reč - odustajanje!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gošća podcasta Teorija zdravlja bila je Dušica Topić, atletičarka i državna rekorderka u brzom hodanju

  • 1

Koliko puta smo svi mi došli u situaciju da kad radimo nešto dugo vemena a nemamo neke rezulatat da kažemo "Ja ne mogu više, predajam se". Neko stvarno odustane, a neko odmori dva tri dana, pa opet jovo nanovo.

Upravo takva je osoba i atletičarka Dušica Topić, državna rekorderka u brzom hodanju, devojka koja je bila 9. na Evropskom prvenstvu kada je prvi put nastupila u životu kao totalni autsajder.

Poslednjih dve godine mučila je muku sa povredama, sada oporavila i spremna je da se vrati na takmičenja. Želja je da se nađe kao učesnik na Olimpijskim igama u Parizu 2024. iako je mnogi otpisuju,  jer ima 41. godinu.

Dušica Topić Foto: Telegraf

- Volja je ključni momenat, ali do te mere da, nema odustajanja u bilo čemu što me motiviše, ta sila iznutra, ljubav koja prelazi u strast, ili strast koja prelazi u ljubav, to me "vozi" - kaže Dušica.

Poslednje dve godine prošla je kroz velika iskušenja:

- Ne želim da odustanem, jer poslednji izveštaj je rekao da zbog povrede moram na operaciju kako bi se spemila za Svetsko prvenstvo 2022. Otišla sam u Tursku da pokušam sve da ne odem pod nož, kao što je to i Đoković pokušavao mesecima zbog lakta. Bila sam tamo dve godine, išla na terapije i tu sam imala priliku da ispitam svoju volju i da vidim šta ja želim. Bilo je tu dosta lutanja promena terapija, ali posle nekog treninga bol se vraćao. Vraćaš se sa treninga pognutih ramena, jer moraš sve ponovo.

- Samo sam shvatila da neću da stanem da hoću još više da je meni sport hrana za dušu i mozak. Ne treba mi ništa sa strane , nikakve materijalne stvari, da me čine srećnim. Ovo je ono što volim da radim i gde sebe vidim - kaže Topićeva.

Rekli su joj da batali hodanje i da krene da radi kao trener u sportu, ali ona nije slušala

-Svi to pričaju da prestanem samo zbog godina, u januaru sam napunila 41. godinu ali godine nemaju veze. Kasne tridesete i rane četrdesete su dobre za duže staze. U svakom slučaju jeste teži oporavak ali ja to ne primećujem i guram dalje. Sada sam bolje sa povredom, ja se pripremam, nikad ne govorim za šta, ali ću biti spremna za bilo koje takmčenje.

- Kada sam počinjala bila sam prva ćena iz Srbije koja je hodala na 50 kilometara, niko se nije usudio pre, a sada su tu disciplinu izbacili. Nakon toga sam uspela da kao autsajder budem 9. na Evropskom prvenstvu od 40 takmičarki. Međutim, ako sam tada minimum bila deveta u Evropi, moj cilj da budem bolja od toga ili da ponovim taj rezultat najmanje. Olimpijske igre su kruna, tu je važno učestvovati i zato bi bilo lepo da mogu da se plasiram za Pariz. Videćemo, moja vremena su uvek negde oko norme. - kazala je Dušica.

Ceo razgovor sa Dušicom Topić pogledajte u videu na početku teksta:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA