≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nazire se kraj velikoj drami na čuvenoj trci: Takmičaru život bio u opasnosti, konačno se javio da je živ

Vreme čitanja: oko 3 min.

Misija spasavanja Jana Herberta Džonsa je u toku

  • 3
Jan Herbert Džons Foto: Instagram/goldengloberace

Velika drama i dalje se odvija u južnom Atlantiku na Golden Globe trci oko sveta, koja je počela u septembru 2022. godine, gde je iskusni moreplovac Britanac Jan Herbert Džons u ponedeljak aktivirao pozive upomoć i situaciju označio kao ekstremno opasnu po život.

Jan je bio suočen sa ekstremnim vremenskim uslovima i olujom, morao je da aktivira EPIRB sistem, koji se aktivira u slučaju ekstremne opasnosti. Ono što je svakako najlepša vest jeste to da je živ, iako se u jednom trenutku nije javljao, te da dva ribarska broda idu u pomoć. Očekuje se da krajem dana bude na sigurnom.

Šta se sve dešavalo tokom drame?

Njegova jedrilica "Puffin" ostala je bez jarbola, imala je prevrtanje od 360 stepeni i tom prilikom jarbol je slomljen. Problem je bio taj što skiper nije mogao da odvoji jarbol od broda, jer je povređen.

Jan Herbert Džons Mapa gde se Puffin nalazi, dok je strelica tok putanje spasioca Printskrin. google.maps

Ono što je predstavljalo problem jeste to što je jarbol mogao da ga potopi time što udara u trup broda i može da ga probuši. Takođe, bez jarbola i jedara ne može da upravlja jer nema pogon. Ono što je u jednom trenutku bila pozitivna stvar jeste da se vetar smanjio, dok je sam Jan ipak bio na milost i nemilost ogromnih talasa koji su ga više puta prevrnuli.

U međuvremenu je javljeno i da je brod "Fisheries protection" krenuo u misiju spasavanja Jana Herberta, da je dobro opremljen i da se očekuje da će uspeti da "završi posao" i da ga spasi. Ipak, problem nastao kada se Jan više nije javljao na pozive i spasilačka služba je potom uputila još jedan brod kako bi mu pomogli.

Podsetimo, Herbert Džons je oplovio rt Horn u poslednji čas, ali i uz rizik da će upasti u nevolje sa nevremenom koje u to doba dolazi u Južnom Atlantiku. I nekoliko dana kasnije to se i dogodilo. On je uleteo u oluju u južnom Atlantiku na otvorenom okeantu gde je brzina vetra 130 kilometara na sat, a talasi preko 7,7 metara visine.

Iskusni moreplovac nije mogao da zadrži kontrolu nad svojom jedrilicom u ovako ekstremnim uslovima i to je preneo i organizatorima trke tokom aktiviranja poziva upomoć. Savetovano mu je da pokrene kočnicu i sačeka da prođe oluja.

Jan Herbert Džons Foto: Instagram/goldengloberace

Kako je prvobitno bilo navedeno od strane organizatora, uprkos nedaćama i oluji, čamac nije tonuo, a jarbol je siguran, a spasilačka misija iz Argentine je već pokrenula misiju spasavanja moreplovca.

Ipak, kasnije informacije nisu donele dobre vesti. Jan je nekoliko puta zvao organizatore, objašnjavao da je u jako lošoj situaciji, da je povredio leđa, da mora da odseče opremu jer udara o trup. Tada je i izgubljen kontakt sa njim, a vremenska prognoza je bila veoma loša, jer se nije očekivalo da loše vreme stane u narednih 12 sati.

Inače, Jan Herbert Džons je jedan od najiskusnijih takmičara, nikada nije paničio niti dramio, zato je ovaj njegov poziv upomoć uplašio sve koji prate ovu ekstremnu trku, po mnogima i najopasniju na svetu. Trku je počelo 19 takmičara, a do sada ih je 10 već odustalo.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda kad stotine ajkula okole brod i traže hranu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA