≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okončana drama na Atlantiku: Spasen takmičar čuvene trke oko sveta posle 30 sati agonije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jan Herbert Džons je konačno na sigurnom

  • 3
Jan Herbert Džons Foto: Facebook/Golden Globe Race

Britanski moreplovac Jan Herbert Džons spašen je posle 30 sati agonije i borbe za njegov život. Spasilačke ekipe su uspele da ga izvuku iz njegovog broda.

Iako je ugruvan, pun modrica i ogrebotina i sa jakim bolovima u leđima, organizatori kažu da je veoma srećan i zahvalan spasilačkoj ekipi koja je krenula u operaciju spasavanja njegovog života čak i u surovim vremenskim uslovima.

Podsetimo, iskusni moreplovac koji je krenuo u čuvenu Golden Globe trku oko sveta s jedrilicom u želji da oplovi planetu samo uz pomoć vetra, upao je u nevolju sa strašnom olujom u južnom Atlantiku nakon što je prešao rt Horn.

On se nedavno suočio sa veoma lošim vremenom, gde je vetar dostizao 130 kilometara na čas, a talasi su išli i do sedam metara visine. On se dugo borio sa talasima, na kraju je i povređen, pa je morao da pošalje i hitan poziv upomoć.

Brodovi za spasvanje su bili daleko od njega, ali je britanac uspeo da izdrži nedaće sve dok ekipa nije stigla do njega i spasila mu život.

Kako je navedeno od strane organizatora trke, veruje se da je spasilački brod koji je pomogao Herbertu Džonsu krenuo za Kejptaun u Južnoj Africi.

Podsetimo, u septembru 2022. godine krenulo je treće izdanje Golden Globe trke, verovatno najopasnije trke na svetu, a od 16 takmičara koji su krenuli u ovu avanturu, do sada ih je već 11 ispalo iz trke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • proverite

    11. april 2023 | 22:43

    kako se zove Ian ili Jan

  • milan ns

    11. april 2023 | 23:13

    Hvala Bogu da je spasen.Mala jedrilica nije imala sanse protiv takvih talasa,bez obzira na Janovo iskustvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA