≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Transgender pokret "ubija" ženski sport

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je opravdano da se bivši muškarci koji promene pol takmiče u ženskom sportu?

  • 2
Lorel Habard, transvestit, Olimpijske igre Foto: Profimedia/Actionplus

Pisao sam o razmaženom sinu gradonačelnika Velingtona, Lorel Hubard, koji nije uspeo da postigne ništa u muškoj konkurenciji u dizanju tegova, a onda je promenio pol u 43. godini da bi pobedio na Olimpijskim igrama u Tokiju . Na sreću Kineskinje su ga rasturile i od tada nije više glasan kao na početku kada je najavljivao pobedu.

I Lia Thomas kao muškarac nije uspevao nikada da pobedi a onda je promenom pola pobedio žene u NCAA šampionatu 2022. godine. Slike sa dodele medalje su bila svuda po Internetu, jer pobeđene devojke nisu htele da stoje sa njim na postolju. Kada je u pitanju NCAA, nije problem samo pobeda, već nemogućnost da devojke ravnopravno konkurišu za stipendije za univerzitet kao vrhunske sportistkinje.

Takmičarka u ženskom sportu NCAA Printskrin Twiter/Dr Anastasia Maria Loupis

Činjenicu da transgender pokret jednostavno poništava ženski sport primetili su i političari pa je tako Bajdenova administracije zatražila da se potpuno zabrani transrodni sport.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Naravno to je izazvalo gnev konzervativnih lidera, jer se bliže izbori. Razbesneli su se i aktivisti za trans prava koji ne žele da škole sprečavaju sportiste da učestvuju u timovima koji su u skladu sa njihovim rodnim identitetom. Kuriozitet je da je za normalne žene uveden termin cis žene, što je samo još više polarizovalo društvo jer je više od 20 saveznih američkih država postupilo isto i zabranilo trans ženama i devojkama da učestvuju u ženskom sportu.

Najmanje 24 savezne države predstavilo je 2023. zakone koji će transrodnim devojkama i ženama zabraniti da učestvuju u sportu u skladu sa njihovim rodnim identitetom, u poređenju sa 18 prošle godine, prema Američkoj uniji za građanske slobode. Šesnaest država je takođe uvelo zakone koji bi zabranili i u nekim slučajevima kriminalizovali brigu o trans mladima koji afirmišu rod, kao što su lekovi za blokiranje puberteta i hormoni, u odnosu na 15 prošle godine. Očigledno da je nepravda postala jasnija većini.

Zemlje koje zabranjuju transrodne sportiste Foto kolaž Nenad Dikić

Slika 1. Braon i plava države su izglasale zakon protiv transsprota, dok zakon nije prošao u jednoj državi (ljubičasto obojena), a u ostalim sivo obojenim državama postupak je u toku.

Slična odluka je doneta i prema transrodnoj atletičarki Leksi Rodžers kojoj je zabranjeno da igra u ženskoj košarkaškoj ligi NBL1 South u australijskoj državi Viktorija. U saopštenju od 18. aprila, 2023., košarki savez Australije je saopštio da su glavni doktor AFL dr Piter Harkort, olimpijka Suzi Batković i vanredna prof. Dajana Robinson zaključili da Rodžers ne može da igra.

Transgender Printskrin: Twitter/Dr Anastasia Maria Loupis

I jedan od najpoznatijih sportskih časopisa ESPN se pridružio borbi protiv transportista podržavajući tvrdnju da se time uništava ženski sport. Možda je tome doprinela trans trkačica Glenik Frank koja je kao žena tračala Londonski maraton i bila ispred 14000 žena nakon što je prethodno trčao Njujorški maraton kao muškarac Glen.

Transgender Printskrin: twitter/dr anastasia maria Loupis/mypost.com

Verovatno bih mogao da ovako nabrajam napravde do sudnjega dana, ali verujem da je mnogo važnije da u i našoj zemlji neće doći do toga da svi moraju da stanu u odbranu žena da se takmiče među sobom, jer čini se da transgender politika ulazi na mala vrata i kod nas. U prilogu print skrin iz e-učionice gde se i našoj deci sugeriše da mogu da ne budu ni muškog ni ženskog pola.

Transgender Printskrin: e-učionica

Prof. dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

Video: Siva zona sporta nudi sportistima doping sredstva javno, ali niko ne reaguje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gregor Fucka

    2. maj 2023 | 13:49

    O ovome je trebalo da ranije razmisljaju, sada bojim se da prava koja su im garantovana moraju da se postuju. Samim tim, ko ce da uskrati i takmocenje?

  • Kiza

    2. maj 2023 | 14:49

    Bolest !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA