≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Srbija nakon velike drame izbacila Italiju i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva!

Vreme čitanja: oko 5 min.

Peterci odlučili pobednika, hrabri Delfini izbacili favorita

  • 29
Olimpijske igre, Japan, Tokio 2020, vaterpolisti Srbije, vaterpolo reprezentacija Foto: MN Press

Vaterpolo reprezentacija Srbija napravila je veliki podvig u četvrtfinalu Svetskog prvenstva eliminsavši svetskog vicešampiona Italiju nakon peteraca 15:14.

Delfini će u polufinalu igrati protiv Grčke, koja je nakon drame izbacila Crnu Goru.

Azuri su imali breme favorita na svojim leđima uoči početka susreta. Kao da ih je to omelo u uvodnih nekoliko minuta, što je uz defanzivu Delfina bilo dovoljno za početno vođstvo našeg tima od 2:0. Jakšić je prvi pogodak postigao posle tri minuta vaterpola, zatim i Lazić materijalizovao fenomenalnu intervenciju Mitrovića.

Italija se vrlo brzo konsolidovala i ekspresno preokrenula, faktički u roku od dva minuta. Kanela je u tom nizu pogađao dva puta, dok je jedan precizan hitac uputio Bruni. Do kraja prve deonice Jakšić je iznudio peterac, a Drašović ga je iskoristio.

Drugi kvartal započet je odbrambenom klinikom igrača obe ekipe. Veliki broj izblokiranih šuteva, napada koji nisu završeni udarcima, pa je shodno tome prvi gol postignut tek nakon više od četiri minuta. Di Some je probio led, Rašović vrlo brzo izjednačio, da bi do pauze još po gol dali opet Rašović, zatim i Di Soma sa pet metara. Strahinja je u finišu promašio peterac.

U ritmu u kojem je okončano prvo poluvreme započeto je i drugo. Azuri su konstantno dolazili do prednosti, a Delfini isto tako uvek davali golove za izjednačenje. Prešuti, Veloti, Di Fulvio i ostali su održavali plus, međutim egal su održavali Jakšić i saigrači, uz jako bitan pogodak Vučinića za 9:9 na isteku trećih osam minuta.

Nije imala sreće Srbija na početku četvrte deonice, iako je Mitrović prvo skinuo zicer, vrlo raspoloženi Di Fulvio je opet doneo gol viška. Imali su Italijani šansu da odu i na plus dva prvi put na meču, ali je ipak Rašović četvrtim golom na susretu i ukupno dvadesetim na turniru zadržao priključak.

Di Fulvio je po poslednji put u regularnom delu okršaja pogodio za 11:10, međutim Ubović je na 48 sekundi do kraja na noge podigao čitavu klupu, pa se pristupilo izvođenju penala.

U drugoj seriji promašio je i naš tim i Italijani, a ključna je bila odbrana Mitrovića u petoj. Rašović je zatim pogodio i postavio konačnih 15:14.

Strahinja Rašović je bio najefikasniji igrač u redovima Delfina sa ukupno pet golova, računajući i peterce.

Sjajan uspeh podmlađene reprezentacije Srbije koja će se po prvi put nakon olimpijskog zlata boriti za medalju. Utakmica sa Grčkom na programu je u četvrtak.

Srbija - Italija 15:14 (3:3, 2:2, 4:4, 2:2)

Peterci

15:14: Ko drugi do Rašovića, Srbija je u polufinalu!

Nema gola za Italiju! Brani Mitrović.

14:14: Jakšić

13:14: Prešuti

13:13: Pogađa i Vučinić.

12:13: Di Fulvio daje.

Brani Mitrović! Di Soma je promašio. Ipak ni Radulović ne koristi penal.

12:12: Drašović!

11:12: Fondeli daje prvi penal.

4. četvrtina

11:11: Ubović! Gol! Srbija na 48 sekundi pre kraja dolazi do izjednačenja. Odbranjen napad, idemo u penal seriju.

10:11: Igrač više je bio kapitalan u ovom napadu, to koristi Di Fulvio.

10:10: Ni mi ne koristimo igrača više sada, lopta se od golmana odbila na prečku. U narednom napadu ipak Rašović na pravom mestu u pravo vreme. Njegov dvadeseti gol na turniru.

9:10: Drugi gol Di Fulvija... Opet odbranjen igrač manje pre toga, Mitrović je skinuo zicer, ali je potom izblokiran udarac našeg tima.

3. četvrtina

9:9: Evo novog gola na isteku trećeg kvartala! Vučinić! Tajm-aut Stevanovića je doneo rezultat.

8:9: Najefikasnija četvrtina na meču, gol Di Fulvija.

8:8: Ide novi gol Rašovića! Odličan meč gledamo u Fukuoki.

7:8: Po jedna dobra odbrana, zatim i novi gol Azura koji konstantno vode sa golom razlike.

7:7: Na isteku napada Martinović pogađa! De Lungo je kasnio, vrlo važan pogodak.

6:7: Našao se Veloto na drugoj stativi i iz poprilično teške pozicije vratio prednost Italijanima.

6:6: Jakšić! Brzo se vraćamo iz minusa.

5:6: Prešuti daje gol sa pozicije centra. Šteta... Prethodno je stativu pogodio Strahinja Rašović, zatim i izvrsna odbrana igrača manje! Sreća i za Italiju nakon toga, prečka Radulovića.

2. četvrtina

5:5: Efikasna završnica poluvremena. Di Soma daje gol iz peterca. Peterac i za naš tim, ali Rašovićev udarac je zasutavljen.

5:4: Gol Rašovića, Srbija opet vodi. Treba pohvaliti i odličnog Radulovića koji je navukao protivnike na sebe. Prečka Brunija u napadu pre, smetali su mu Delfini.

4:4: Konačno! Strahinja Rašović daje gol nakon dugačkog napada koji je i ranije mogao da bude rešen. Srbija pre toga nije iskoristila dva igrača više. Dve odlične intervencije golmana.

3:4: Četiri minuta vrhunske odbrane. To je možda i ključ pobede u ovom meču, ko uspe da probije bedem prvi imaće veliku prednost. Italijani su preko Di Some otvorili drugu deonicu tek u drugoj polovini.

1. četvrtina

3:3: Jakšić se odlično zagradio i iznudio peterac. Gol Drašovića. Imao je naš tim još jedan pokušaj, ali je ostalo premalo vremena.

2:3: Ovo ne sme da se događa, greška na svojoj polovini i gol lobom Kanele.

2:2: Nakon promašaja Ranđelovića, Bruni donosi izjednačenje.

2:1: Kanela daje prvi gol za Italiju nakon pet minuta.

2:0: Lazić! Odlično ovo izgeda za sada. Prethodno je Mitrović sjajno odbranio, Italija ne koristi igrača više!

1:0: Jakšić probija led! Nije bilo golova skoro tri minuta, nakon prva tri napada serija grešaka, zatim i promašaj Rašovića. Srbija igra sjajno u defanzivi.

Pre meča

Da li će se Delfini boriti za medalje ili samo za plasman saznaćemo u utorak protiv na papiru favorizovane reprezentacije Italije. 
 
Naš tim je nakon početnog poraza u grupi od Španije pokazao karakter u narednim mečevima. Crna Gora je pala nakon preokreta, Južna Afrika vrlo ubedljivo, zatim i Japan u osmini finala. 
 
Ono na čemu bi moralo da se poradi, ako već nije, jeste uvod u meč. Samo protiv afričke selekcije nije bilo većih problema u prvoj četvrtini ili makar nekom njenom delu. Rivali su sticali i po pet golova prednosti, što je za izbranike Uroša Stevanovića nedopustivo. 
 
Italijani su imali četiri dana odmora jer su najlakšu grupu na prvenstvu prebrodili sa tri i više nego lagane pobede nad Francuskom, Kinom i Kanadom. 
 
Azuri su vrlo motivisani da odu korak više u odnosu na Svetsko prvenstvo od prošle i Svetski kup ove godine, kada ih je u finalima pobeđivala Španija. 
 
Osim toga, Srbija je upravo protiv Italije na Olimpijskim igrama pretprošlog leta došla do borbe za medalju u četvrtfinalu, međutim mala osveta usledila je u istoj fazi Svetske lige prošle godine. 
 
(Telegraf.rs) 

Video: Vaterpolisti NBGD u sjajnom ambijentu otvorenog "11. aprila" pobedili Špandau

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tesla

    25. jul 2023 | 11:10

    Gde su sad oni negativci? Bravo Momci svaka vam cast sta god sad uradite ja cu biti ponosan na vas🇷🇸🇷🇸💪💪

  • Kosta

    25. jul 2023 | 11:21

    Njih ne treba moliti oni su uvek tu za majku Srbiju.Bravo.

  • Naj

    25. jul 2023 | 10:59

    Bravo! Hrabra borba!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA