≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vreme je da Srbija vežba: Da li ste spremni za "Evropsku nedelju sporta"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj projekta je da se podigne svest o značaju redovne fizičke aktivnosti i bavljenja sportom kao najboljim vidom prvencije od nezaraznih bolesti i najefikasnijem načinu očuvanja zdravlja

  • 0
Grupno vežbanje Foto: Shutterstock

Evropska nedelja sporta u Srbiji i ove godine biće obeležena nizom manifestacija. Najznačajniji događaj svakako biće BEACTIVE DAY koji se održava u subotu, 23. septembra u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije, a pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

O veličini i značaju čitavog događaja svedoči podatak da u projektu BEACTIVE DAY osim Srbije učestvuje još osam evropskih zemalja: Portugal, Letonija, Francuska, Rumunija, Grčka, Severna Makedonija, Češka i Mađarska, a programi će biti realizovani u preko 20 država Starog kontinenta.

- Imaćemo dve vrste događaja u koje će biti uključeno čak 24 grada u Srbiji. Reč je o danu otvorenih vrata u teretanama i fitnes klubovima gde će građani moći besplatno da vežbaju, kao i prezentacijama različitih fitnes programa, uglavnom na otvorenom, gde će svi zainteresovani moći da se uključe i sve to isprobaju na licu mesta - kaže koordinator projekta BEACTIVE DAY za Srbiju Miloš Bunić.

Evropska nedelja sporta Foto: Savez za rekreativni sport Beograda

Cilj projekta je da se podigne svest o značaju redovne fizičke aktivnosti i bavljenja sportom kao najboljim vidom prvencije od nezaraznih bolesti i najefikasnijem načinu očuvanja zdravlja. Pored Beograda, Savez za rekreaciju i fitnes Srbije će 23. septembra organizovati programe besplatnog fizičkog vežbanja i u Užicu, Leskovcu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Kosovskoj Mitrovici, Kruševcu, Zlatiboru, Soko Banji, Vršcu, Loznici, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Guči, Zrenjaninu, Subotici, Somboru, Čačku, Pančevu, Zubinom Potoku, Bečeju, Kragujevcu i Petrovcu na Mlavi.

- Kada je Beograd u pitanju, u saradnji sa našim partnerima iz kompanije Eagle Hills, centralne manifestacije radimo na popularnim terasama u Beogradu na vodi. Od 08 do 10 sati ujutro biće zastupljeni joga i pilates, a od 17 do 19 časova ostali fitnes programi. Takođe, u popodnevnim satima na sportskim terenima u Beogradu na vodi biće organizovani programi za decu sa animatorima i sportskim poligonima. Posebno naglašavam da svi mogu da učestvuju i da su svi dobrodošli. Takođe, veliku zahvalnost za podršku ovom projektu dugujemo Privrednoj komori Srbije”, objašnjava Bunić.

Jedna od četiri odrasle osobe i više od 80 odsto adolescenata ne ispunjava preporučene nivoe fizičke aktivnosti za optimalno zdravlje na šta je posebno ukazao Bunić:

- Oni koji se redovno bave fizičkim vežbanjem imaju od 20 do čak 30 odsto smanjen rizik od prerane smrti. Fizička aktivnost doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja i smanjenom riziku od srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa tipa 2, demencije, depresije, anksioznosti i niza karcinoma. Nadamo se da će BEACTIVE DAY doprineti da kod naših građana dodatno porbudimo želju da se fizički aktiviraju što će imati dalokosežne pozitivne posledice na naše društvo - konstatovao je Bunić.

Koliki je značaj bavljenja fizičkom aktivnošću u očuvanju zdravlja najbolje svedoče najnovija istraživanja Svetske zdravstvene organizacije. Prema podacima dobijenim među stanovnicima Evropske Unije ako se u proseku budu bavila sportom od 150 do 300 minuta, do 2050. godine očekuje se da će biti sprečeno od 11 do 16 miliona nezaraznih bolesti, što bi dovelo do uštede u budžetu od čak 16 milijardi evra.

(Telegraf.rs)

Video: Najveći sajam fitnesa, velnesa i zdravlja održava se u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA