Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti sporta između Srbije i Irana

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz ministra sporta Zorana Gajića, bilateralnom sastanku prisustvovali su i državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević i Uroš Pribićević

  • 0
Zoran Gajić Foto: Ministarstvo sporta/Neda Miletić

U cilju međusobnog razumevanja i saradnje u sportu, produbljujući pozitivnim činiocima tradicionalno prijateljstvo između naroda Republike Srbije i Islamske Republike Iran, ministri nadležnih sportskih ministarstava obe zemlje potpisali su memorandum o razmevanju. Dokument ima za cilj da promoviše bilateralnu razmenu i saradnju u oblasti sporta i pozdravlja deljenje i razmenu znanja.

U Palati Srbija ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić na bilateralnom sastanku ugostio je kolegu iz Islamske Republike Iran Kiomarsa Hašemija koji se nalazi u trodnevnoj poseti glavnom gradu naše zemlje. Nakon veoma prijateljskog i konstruktivnog razgovora donešen je niz zaključaka i dogovora vezano za saradnju u oblasti sporta ove dve zemlje koji će u što kraćem roku krenuti u realizaciju. Nakon sastanka potpisan je Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Strane smatraju da će zaključivanje ovog Memoranduma o razumevanju doprineti unapređenju odnosa saradnje, međusobnog razumevanja i prijateljstva među sportistima i narodima dve zemlje. Memorandum ima za cilj da podrži inicijative i projekte dveju strana u oblasti razvoja zajednice kroz različite sportske terene, projekte društvene odgovornosti u sportu, razvoj kriterijuma, metodologije rada i mogućnosti da se postignu standardi i vrednosti inkluzivnog, međugeneracijskog društva.

Zoran Gajić Foto: Ministarstvo sporta/Neda Miletić

- Svako ljudsko biće u sebi nosi potencijal da da pozitivan doprinos društvu. Organizovanje događaja 'na terenu' među ljudima, među sportistima, trenerima, sportskim radnicima, zahteva mnogo koordinacije, učenja, međusobnog razumevanja i izlaganja novim sadržajima. Srbija je zemlja sporta i naš primer i uspeh mogu podstaći prijatelje iz Irana da zauzmu sličan pristup, ali i obrnuto. Iran ima veoma bogatu sportsku istoriju, svetska su velesila u rvanju što je njihov nacionalni sport “broj 1”. Dogovorena je razmena programa, iskustava, veština, tehnika, informacija i znanja po pitanju obuka i takmičenje sportista i atletskih timova, obuka i tehnička pomoć za trenere, programi razmene i posete sportskih lidera, sportskih administratora, profesionalaca, tehničara i osoblja za podršku u sportu – rekao je nakon ceremonije potpisivanja, ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić.

Minstar sporta i omladine Islamske Republike Iran Kiomars Hašemija istakao je da će Memorandum o razumevanju poslužiti kao osnova za proširenje raznovrsne razmene i odnosa između dve zemlje. Iranski ministar je rekao da se nada da će sporazum unaprediti učenje o raznim sportskim oblastima Srbije i unaprediti razmenu i da je važno proširiti bilateralne odnose nadogradnjom na istoriju prijateljskih veza između dve zemlje, a sport predstavlja teren za proširenje buduće saradnje.

Zoran Gajić Foto: Ministarstvo sporta/Neda Miletić

- Najpopularniji sport u Iranu sada je fudbal. Želja nam je da se čim se za to ukažu mogućnosti, a u skladu sa kalendarom FIFA, da se održi prijateljska fudbalska utakmica između Srbije i Irana – zaključio je ministar Hašemi.

Bilateralnom sastanku prisustvovali su i državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević i Uroš Pribićević, pomoćnik ministra Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije kao i ambasador I.R. Iran u Srbiji Nj.E. Rašid Hasan Pur Baei.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA