Vreme čitanja: oko 3 min.

Surove iskrene reči Andrije Prlainovića o srpskom vaterpolu posle poraza od Hrvatske

D. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Legendarni reprezentativac ističe da je, nažalost, četvrtfinale velikog takmičenja realnost Delfina

  • 1
Vaterpolo reprezentacija Srbije Foto: Nikola Tomić

Legendarni srpski vaterpolista Andrija Prlainović, dao je intervju za hrvatski Indeks, gde je analizirao poraz Delfina od Hrvata u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru.

Prlainović je istakao da je prevagu doneo golman Hrvatske Marko Bijač, koji je imao neverovatan dan, odbranio je dva peterca i nekoliko zicera, dok je na drugoj strani bila potpuno drugačija situacija, jer je naš golman potpuno podbacio.

- Golman Hrvatske Marko Bijač je napravio najveću razliku. Srbija je bila u većem delu susreta čak i bolji rival, ali nije uspela da napravi veću razliku i da se odvoji. Takođe, osim fenomenalnog Bijača, presudila je jako loša igra Srbije s igračem manje i loš dan golmana. Nema se tu šta previše filozofirati, s tri odbrane se jako teško prolazi četvrtfinale protiv protivnika koji je u najmanju ruku jednako kvalitetan. Da, jako čudna utakmica. Jako loše odbrane u prve dve četvrtine.

- Čak i u nastavku, jako loše s obzirom na to da je ovo bio susret za polufinale. Na početku, jako loš igrač manje Hrvatske i Srbija se, dok je imala dobru realizaciju, mogla i morala odvojiti. Međutim, kako sam već rekao, ne možeš dobiti ovakvu utakmicu kad ti golman u trećoj četvrtini odbrani prvu loptu - rekao je Prlainović, koji je istakao da je i odbrana bila slaba, iako je to nekada bio najjači adut srpskog vaterpola.

Vaterpolo prvenstvo četvrtfinale Srbija Hrvatska Foto: Vaterpolo savez Srbije/MTB Photo/Marcel ter Bals

- Problem Srbije nije samo nedostatak kvaliteta. Ne postoji tim na svetu koji može da se plasira u polufinale sa tri odbrane. Istina, bilo je i šuteva koji su prošli jer odbrana nije bila pravilno postavljena. Sa ovakvom igrom u odbrani, bilo bi jako teško protiv ekipe koja je kvalitetno slabija od nas. U pojedinim trenucima bilo je previše dekoncentracije, a nedostajalo je i blokada u situacijama kada je Hrvatska imala igrača više.

- Odbrana je do sada uvek bila najjači adut srpske reprezentacije. Na tome smo bazirali svoj uspeh, ali sada je druga priča. Sa ovakvom odbranom ne možemo se nadati ničemu više od ovoga. Kada smo osvajali medalje poslednjih decenija, uvek nam je nedostajalo da primimo golove. To je bila naša najveća snaga, a sada se to promenilo.

Od odlaska Plainovića, Filipovića, Aleksića, Mitrovića... i ostalih iz zlatne generacije našeg vaterpola, Srbija nije osvojila medalju na velikim takmičenjima.

Vaterpolo prvenstvo četvrtfinale Srbija Hrvatska Foto: Vaterpolo savez Srbije/MTB Photo/Marcel ter Bals

- Ne bih spominjao svoju generaciju, ali ne treba je ni porediti. Pad je očigledan. Jednostavno, Srbija u poslednjih nekoliko godina nije dobila ono značajnije osveženje koje smo očekivali. Posle Mandića i Jakšića, koji su već među najiskusnijima, nismo preko domaćih klubova stvarali klasne igrače za reprezentaciju.

Prlainović zaključuje da je trenutno četvrtfinale realnost Srbije i nada se da će u Parizu na Olimpijskim igrama biti drugačije.

- Ne bih rekao da je narušen kult reprezentacije. Ne mogu da krivim nijednog igrača. U svakoj utakmici, i na ovom turniru i u Zagrebu, dali su sve od sebe. Dali su sve od sebe, dali maksimum i što se Srbije tiče, ponavljam, to je naša realnost. Taj maksimum je trenutno dovoljan samo za ovo. Nažalost, ne više od četvrtfinala. Ništa, sada treba da uradimo dobru analizu za Pariz, imamo dovoljno utakmica da vidimo gde smo pogrešili i možda bismo mogli da probamo neka druga rešenja - zaključio je Prlainović za Index.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    20. februar 2024 | 22:41

    Golman je naj slabija karika u lancu,a izvodjenje penala po povrsini vode uvjek je lakse odbraniti, nego sut u gornje dijelove gola, jer golman se rijetko moze izbaciti iz vode u istom momentu kad se uputi sut,koji mora biti jak,da "ubije"golmana!Osim toga svaka dijagonala je duza od verticale ili horizontale(mislim) na gol i normalno teza za odbranu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA