Vreme čitanja: oko 1 min.

Od leda do grafita i raspada sistema: Bob staza u Sarajevu nije "pipnuta" posle devedesetih, deluje strašno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne nazire se da li bi mesto gde je nekada organizovan najveći sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji moglo da bude renovirano

  • 0

Posle posete Hotelu "Igman" u Sarajevu, kao i čuvenim ski skakaonicama, ekipa Telegrafa je za svoje vreme boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a povodom obeležavanja 40 godina od organizacije Zimskih olimpijskih igara deo svog vremena provela i na Trebeviću.

Tamo su, kao što je to jako dobro poznato, organizovana takmičenja u bobu i sankanju, a na najveći sportski događaja nekadašnje države ostao je da nas podseća čitav "skelet" staze.

Njena konstrukcija, čija je izgradnja započela 1. juna 1981. godine, a završena 30. septembra naredne godine, koštala je 563.209.000 dinara, a sa ovog mesta takmičenja je pratilo preko 30.000 gledalaca.

Ona je korišćena i za potrebe Svetskog kupa sve do početka rata devedetih godina prošlog veka, kada je ona nažalost značajno oštećena. U međuvremenu je postala popularno mesto za crtanje grafita.

Teško je uopšte i doći do same staze, posebno automobilom. Sa jedne strane Trebevića je ogroman uspon, gde ukoliko nemate adekvatnu opremu i ukoliko je na putu sneg možete i da se zaglavite, a sa druge je saobraćaj zabranjen u svakom slučaju.

Gradnja bob-staze je poverena profesoru Gorazdu Bučaru, koji je sagrupom arhitekata napravio pravo remek-delo. Najveći problem bio je naravno sistem hlađenja, kako bi led uspevao konstantno da se održi unutar staze.

Građani su takođe mogli da se spuštaju niz stazu posle Igara, a sve do rata, kada je ona oštećena i do dan-danas nije obnovljena, niti se nazire kada bi to moglo i da li će se uopšte i desiti.

Pogledajte kroz galeriju i snimke delove oštećene bob-staze u Sarajevu.

(Telegraf.rs)

Video: Sa ski skakaonica u Sarajevu sada poleću samo ptice: Nekada su se ovde delile medalje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA