Vreme čitanja: oko 2 min.

U centru Sarajeva je mesto gde Olimpijske igre i dalje žive: Zavirite u čuveni muzej, osetite čar zimske idile

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jednom mestu sačuvane su mnoge "relikvije" sa Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine

  • 1

Možda veći deo građevina na kojima su održane Zimske olimpijske igre u Sarajevu trenutno nije u funkciji, niti je prepoznatljiv na bilo koji način, poput Hotela "Igman", ski skakaonica ili bob staza na Trebeviću, ali postoji jedno mestu u srcu glavnog grada Bosne i Hercegovine gde duh olimpizma i dalje živi.

Reč je o Olimpijskom muzeju, koji se nalazi na oko dva kilometra od Baščaršije, a gde se svakodnevno možete upoznati sa gotovo čitavim istorijatom ne samo Olimpijskih igara u Sarajevu, već i olimpizma uopšte.

Već na samom ulasku u Muzej, koji krasi veoma lep baklon u klasičnom stilu, dočekaće vas maskota Vučko, dok se sa desne strane nalazi ogroman logo Olimpijskih igara u Sarajevu.

U prizemlju ćete pored toga pronaći i bob u kojem su se takmičari spuštali niz stazu u Trebeviću, kao i skije koje su neki od takmičara upotrebljavali tokom takmičenja tog doba. Možete da se upoznate i sa tim šta su sve novinari i realizatori televizijskih prenosa koristili kako bi slika iz Jugoslavije obišla svet, a to u to vreme nije bio tako jednostavno kao što je danas.

Uz lepe infografike predstavljeni su i svi sportovi koje smo mogli da pratimo u Sarajevu te 1984. godine, kao i sam proces organizacije. A na spratu se nalazi još nekoliko važnih relikvija...

Tu je i zastava Kanade, koja je bila naredni organizator Zimskih olimpijskih igara u Kalgariju, potom zlatni orden sa olimpijskim krugovima koje je dodelio Međunarodni olimpijski komitet, reči kojima je zatvoren ovaj događaj...

Ovde se može videti i oprema od klizaljki, rukavica, jakni, skija, tu su i navijački rekviziti poput mini maskota, a na jednom mestu je lepo napravljen pregled šta se na kojoj planini, odnosno dvorani održavalo.

Za sve one koji su nostalgični i koji bi želeli da se vrate u tu 1984. godinu, ne morate da skoknete do Sarajeva, već da pustite snimak sa samog početka vesti. On će vas provesti kroz sve najlepše detalje.

(Telegraf.rs)

Video: Sanda Dubravčić o paljenju plamena u Sarajevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    22. februar 2024 | 18:08

    Lepo. Ljudi mogu da naprave svetski lepe stvari ali I svetki velike gluposti. Pa sta prevlada. Svugde na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA