Vreme čitanja: oko 3 min.

BASKIN JE VIŠE OD SPORTA: Fondacija Mozzart donirala opremu jedinom klubu za inkluzivni basket u Srbiji

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Baskin Šabac" se u novim dresovima sprema za turnir u Italiji

  • 0
Mozzart Foto: Promo/ Stefan Simonović

Teren Koš kluba u Šapcu jedino je mesto u celoj Srbiji gde se igra inkluzivni basket – baskin. Pravilnik ovog, kod nas nedovoljno razvijenog sporta ispisan je na 17 strana, ali ključno je ono nepisano pravilo – svačiji doprinos jednako je važan. Na ovom terenu svi su jednaki i uključeni. "Baskin Šabac" okuplja mlade sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Za njih je to više od sporta, baskin je za njih porodica. Za mnoge i u doslovnom smislu, jer ih u istom timu pod obručima bodre braća, sestre, očevi... Najglasniju podršku sa tribina pružaju im majke, ali i komšije, sugrađani i svi ljudi dobre volje kojima se sada pridružila i Fondacija Mozzart, donacijom sportske opreme i specijalnih mobilnih koševa sa pomoćnim obručima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Fondacija Mozzart (@mozzartfondacija)

-Velika zahvalnost Fondaciji Mozzart na ovoj podršci. Mnogo nam znači, ne samo materijalno, već i sa psihološke tačke gledišta da neko prepoznaje naš rad i trud. Nadamo se da ćemo u narednom periodu širiti baskin po Srbiji i formirati još klubova u najvećim gradovima. Nastavićemo da se pripremamo jer nam je želja da se na najbolji način predstavimo na evropskom prvenstvu u baskinu. Svakako da su koševi, lopte, dresovi, majice izuzetno važna oprema i podsticaj za sve naše igrače da se dodatno uključe i vežbaju - poručio je Živan Milošević, trener i igrač baskina.

Šabački baskinaši već su zabeležili uspehe na međunarodnoj sceni, a posebno su ponosni na osvojeno treće mesto na Evropskom kupu u Italiji gde su pobrali sve simpatije. Pre nego što im je Fondacija Mozzart donirala specijalne koševe, dovijali su se kako su znali i umeli, pa su kamenjem i balonima vode pričvršćivali omanje koševe uz ivice terena. Volje i entuzijazma nikada im nije nedostajalo, ali im je treniranje sada znatno olakšano.

-Mozzart je osvedočeni prijatelj sporta, amaterskog i profesionalnog, ali priče kao što je ova o ’Baskinu’ iz Šapca su nam posebno značajne. Baskin je zaista mnogo više od sporta. Ovo je priča o prijateljstvu, solidarnosti, humanosti, priča o tome da smo svi jednaki. Uverili smo se da je inkluzivni basket predivan sport, možda još uvek nedovoljno popularan kod nas, ali se nadamo da će se to promeniti. "Baskin Šabac" uskoro putuje u Italiju na prvenstvo, a mi im želimo da u Mozzartovim dresovima donesu medalju - istakla je Milica Čakajac iz Fondacije Mozzart.

Mozzart Foto: Promo/ Stefan Simonović

BASKIN JE PORODICA

Ovaj jedinstveni sport nastao je u Italiji 2001. godine, a osmislio ga je otac devojčice u kolicima kako bi njegova kćerka bila uključena u društvene aktivnosti. Upravo to je bila ideja vodilja i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom grada Šapca, pod čijim okriljem je baskin, uz podršku udruženja "Da budemo svi jednaki", 2019. godine zaživeo u gradu na Savi. Tim sada broji 25 članova, različitih su uzrasta i igraju na različitim pozicijama, ali sa zajedničkim ciljem – da svi budu jednako uključeni.

Roditelji baskinaša ističu da njihovoj deci ovaj sport najviše znači zbog druženja i socijalizacije. Kada napune 18 godina i završe školu, mladi sa smetnjama u razvoju i invaliditetom najčešće postaju "nevidljivi" i isključeni iz socijalnih aktivnosti. Nemaju posao, izostavljeni su iz društvenog života. Zato se sada jednakim žarom raduju svakom treningu. Najviše zbog druženja, ali svaka pobeda i svaki koš za njih su nešto neopisivo. Do sada su i tri puta išli u Italiju, što im mnogo znači. A najviše od svega znači im što su pronašli svoje mesto – na terenu, u timu, u ovoj jedinstvenoj porodici. Jer baskin ekipa je upravo to - porodica!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA