Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogate nagrade za srpske sportiste koji donesu medalju iz Pariza: Za zlato čak 200.000 evra!

S. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sjajne nagrade obećava Vlada Republike Srbije

  • 24
Medalje, Olimpijske igre Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije i da će kroz program Skok u budućnost izvršiti značajna ulaganja u sport, kao i da je predvidjeno da nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju u Parizu bude 200.000 evra.

On je u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze rekao da su u poslednjih 11 godina najveća ulaganja u istoriji u sport, što kako je naglasio naši sportisti svakako i zaslužuju i opravdavaju rezultatima za ponos.

- Godišnji budžet najvećih nacionalnih sportskih saveza, kojima se obezbeđuju uslovi za rad, pripreme sportista, organizacija kampova za perspektivne sportiste i učešće na međunarodnim takmičenjima, u 2024. godini su inicijalno uvećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Vučević.

On je naveo i da su kroz dodatno ulaganje od 389 miliona dinara, tokom prvog dela ove godine, svi olimpijski programi sportskih saveza finansirani u maksimalnim zahtevnim iznosima i tako će biti nastavljeno, odnosno to će biti podržano u novoj Vladi Srbije kao dodatni motiv za sportiste.

- Predviđeno je u dogovoru sa predsednikom Srbije i sa sportskim delatnicima, da i nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju na olimpijskim igrama u Parizu bude 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na olimpijskim igrama u Tokiju, kada je nagrada iznosila 70.000 evra - naglasio je Vučević.

Podsetio je i da je Srbija u protekle dve godine bila domaćin 24 velika međunarodna takmičenja i da je dobila brojna priznanja za odličnu organizaciju kao i podršku za kandidaturu organizovanja novih međunarodnih takmičenja u budućnosti.

- Na taj način se podiže ugled Srbije u svetu, doprinosi razvoju sportskog turizma i unapređuje sportska infrastruktura - rekao je Vučević.

On je naveo i podatak da u 2024. Srbija ima 567 nosilaca nacionalnog sportskog priznanja, kao i da 424 perspektivnih sportista od navršene 15. godine prima sportsku stipendiju što je kako je istakao najveći broj sportskih stipendista u istoriji.

Prema njegovim rečima, planirano je da država ove godine u tu svrhu izdvoji skoro dve milijarde dinara.

Vučević je rekao i da će se u zemlji izgraditi i Nacionalni fudbalski stadion sa 52.000 mesta, kao i novi stadion u Kragujevcu.

- Znam koliko su nam odbojkaši i odbojkašice doneli radosti i zato ćemo im izgraditi nacionalno-odbojkaški trening centar kao i novu sportsku dvoranu sportskog društva Radnički - rekao je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Mihail Dudaš otkrio ambicije Srbije: "Želimo četiri medalje na Olimpijskim igrama u Parizu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA