"Ne ubijajte više Rafu": Toni Nadal besan na novinare posle meča sa Đokovićem

Kolumna Rafinog strica o uspehu njegovog nećaka protiv najboljeg tenisera sveta

  • 2
Toni Nadal, Rafael Nadal Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Toni Nadal je besneo pre meča Đokovića i Nadala, smatrajući da organizatori nisu ispoštovali osvajača 13 titula na Rolan Garosu kada su ga postavili da igra uveče, što više pogoduje Đokoviću.

Posle meča takođe je bio besan, ovoga puta na novinare koji su pre meča protiv Đokovića otpisali Nadala i nisu mu davali velike šanse.

U kolumni za El Pais, Toni Nadal je dao čak i izuzetno provokativan naslov "Ne ubijajte više Rafu".

- Poslednjih nedelja bio sam iznenađen kojom brzinom su pojedini specijalizovani novinari otpisali i javno smenili mog nećaka. Možda je pomalo bezobzirno da aktuelnog šampiona Australijan opena, finalistu Mastesa u Indijan Velsu (koji je igrao sa napuknutim rebrom), koji je već 17 godina jedno od merila španskog sporta i teniskog sveta, tako brzo uklonite. Sve dok je Rafael voljan da izađe na teniski teren, bilo bi pogrešno, ne uzeti ga u ozbir. Ako je moj nećak pokazao nešto za ovih divnih 17 godina, to je da se na njega uvek može računati - oštar je bio stric španskog tenisera koji ga je dugo i trenirao.

Toni je priznao da se plašio duela sa Đokovićem zbog uslova igranja u noćnom terminu, koji Nadalu manje odgovara.

- Taj noćni duel je primorao Rafaela da pokuša da nadoknadi svoj blagi minus zbog uslova koji su već opširno komentarisani. Istina je da kada Rafael igra na Rolan Garosu, skoro uvek imam osećaj da igra više zavisi od njega, nego od njegovih rivala i da me poverenje koje još uvek imam u njega nikada nije napustilo, ali je istina i da sam se plašio da li će uspeti da zadrži agresivnost koju smo videli sa u prvim kolima.

- Znao je da će morati malo više da poradi na poenima, produžavajući ih za još dva ili tri udarca u svakoj razmeni uz veliku preciznost, znajući da će izgubiti malo snage. I to je upravo ono što je uspeo da radi i održava u svakom trenutku. Imao je veliki intenzitet, igrajući veoma dugo, terajući privala da trči uz osnovnu liniju u mnogo navrata i bio spreman da uđe na teren kako bi njegovi udarci bili snažniji.

- Mislim da je bio izvanredan u prvom setu. Dobio je 6:2 i uspeo da produži to do 3:0 u drugom setu, uz dupli brejk. U tom trenutku došlo je njegovog malog pada nivoa i povećanja agresivnosti Đokovića, ušli smo u ujednačeniju drugu fazu. U trećem je ponovo dominirao i Rafael ga je osvojio, a u četvrtom, kada se činilo da će ga sadašnji broj jedan ponovo zaustaviti (jer je na semaforu vodio 2:5), mogli smo da uživamo najviše.

- Uzbudljiv trenutak meča, sa mojim nećakom voljnim da igra maksimalno agresivno, sa neobičnom samopouzdanjem koje pronalazi u najtežem trenutku i, naravno, tako iznenađujućim i lepim udarcima da i dalje uzbuđuju publiku kao kad je krenuo u svoj prvi pohod na Rolan Garos.

Nadal - Đoković Foto: Tanjug - AP

- Meč je imao sve sastojke sjajog meča, samo što nije bilo finale. Dvojica najvećih u istoriji tenisa suočila su se snažnim udaracima, veštinom, izlascima na mrežu, padovima, promenana tempa, emocijama do kraja i neverovatnog okruženja Filipa Šatrijea. Utorak uveče je bio jedan od onih podviga koji podstiču i potvrđuju entuzijazam ljubitelja našeg sporta - opisao je Toni.

Ipak, ističe da Nadal mora da održi identičan nivo kao na meču protiv Đokovića, ukoliko želi da stigne do finala.

Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

- Ne zaboravimo da mog nećaka čeka još jedan veliki ispit, protiv veoma fokusiranog Aleksandera Zvereva. Nemački teniser će se, bez sumnje, snažno suprotstaviti i pokušaće da potvrdi svoje nezanemarljive šanse za plasman u finale. Ako Rafael želi da vidi sebe kako podiže svoj 14. Rolan Garos, moraće da odigra sličan meč onom u utorak - zaključuje Toni Nadal.

Video: Obišli smo bosansku Piramidu Sunca, ovde meditira Novak Đoković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    2. jun 2022 | 10:19

    Doping kontrola više nema, isto bilo i u Australiji, sve mu bilo dopušteno samo da prestigne Novaka...

  • Mihailović

    2. jun 2022 | 10:17

    Sam se ubija uz vašu pomoć jer mu zdravlje manje bitno, sve bi napravio samo da pobedi... Sam je sada priznao da mu je pobeda važnija od zdravlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA