Vreme čitanja: oko 3 min.

Svih šest finala Novaka Đokovića na RG: Dva puta osvajao, Nadal mu dolazio glave, jednu titulu neće prežaliti!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sedmo finale je na pomolu, a verujemo i treća titula u Parizu

  • 5
Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković se još od 2005. godine pojavljuje u glavnom žrebu Rolan Garosa, a u nedelju će imati priliku da se po treći put okiti i titulom na legendarnoj šljaci Pariza. To bi mu bio ujedno i rekordni 23. Grend slem trofej, pa će čitav teniski i sportski svet biti okrenut ka Filip Šatrijeu i finalu sa Kasperom Rudom.

Mnogo ima interesantnih i dobrih podataka o Novaku sa Rolan Garosa, ali je pravo čudo da se još koji put nije slušala srpska himna u glavnom gradu Francuske.

Od 2006. godine, Đoković samo jednom nije prošao do četvrtfinala turnira.

Dva puta je osvojio, četiri puta još igrao finale, pet puta se našao u polufinalu i četiri puta bio među osam najboljih.

Samo je 2009. godine stao u trećem kolu i u drugoj rundi je ispao taman kada se prvi put i pojavio na drugom Grend slemu u sezoni.

Mi ćemo se, u ovom tekstu, skoncentrisati samo na one mečeve gde je igrao za titulu, a bilo ih je više nego dovoljno da se uradi samo od njih jedna dobra kompilacija.

Sve je počelo 2012. godine i finalom protiv Rafaela Nadala, skoro pa suverenog vladara Rolan Garosa. 

Đoković je uspeo da mu uzme jedne seta, da smanji na 2:1, ali je Španac nakon toga za promil izbegao komplikacije i uspeo da slavi.

Dve godine kasnije ponovo Nadal i ponovo još jedna tuga, doduše, sa velikom nadom nakon sat vremena igre.

Poveo je Đoković sa 1:0 u setovima, ali je nakon toga Rafa uzeo naredna tri i tako se ponovo krunisao. Već je tu bilo više nego jasno da će do kraja svoje karijere biti omiljeni igrač domaće publike i da će mu tu biti najveći rezervoar Grend slem titula.

Sledeće godine se situacija čisti, Novak dobija snagu i pretvara je u eliminaciju i jedan od preretkih poraza Nadala na Rolan Garosu.

Euforija, sreća i na kraju krajeva istrošenost spojili su se pred finale sa Stanom Vavrinkom koji je, na veliko iznenađenje svih, uspeo da "otme" trofej "musketara".

Srpski as je i u tom mečeu poveo u setovima, ali je onda u tri koraka šokiran ostao ponovo bez te titule.

Napokon, 2016. godine dolazi u Novakove ruke taj dugo traženi trofej, jedini od svih Grend slemova koji se dugo opirao.

Protivnik u finalu je bio Endi Marej.

Ovoga puta je Srbin bio taj koji je izgubio prvi set, ali je poput furije prešaltao u petu brzinu i za nešto manje od dva i po sata sebi doneo veliko slavlje i kompletirao jednu priču koju je tražio toliko dugo.

Usledile su godine pauze, a 2020. godine je ponovo naleteo na Nadala koji je do tog momenta ustanovio svoje malo carstvo gde 99 odsto publike navija u svakoj prilici isključivo za njega, ko god da je sa druge strane.

Prelako izgubljena prva dva seta sa samo dva osvojena gema, trgnuo se Đoković u poslednjoj deonici ali kasno.

Rafa je ponovo zaseo na svoj tron.

Druga titula usledila je 2021. godine nakon maestralnog preokreta protiv Stefanos Cicipasa koji od tog dana verovatno nije ista osoba.

Uspeo je da "ukrade" prvi set Grk, a onda i drugi da dobije ubedljivo, ali nakon toga stiže brzi voz zvani Novak i ekspresno bez ikakvog odlaganja ređa do preokreta.

Sada će igrati protiv Kaspera Ruda u finalu Rolan Garosa, videćemo da li će uspeti da se okiti i trećim naslovom sa čime će upotpuniti činjenicu da je na svakom Grend slemu slavio makar po tri puta.

Impresivne brojke su u pitanju, istorija je na talonu i nedelja je dan koji bi trebalo da znači mnogo više od jednog teniskog praznika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA