≫ 

Telegraf na Novakovom treningu: Đoković maltretirao sparing partnera, Vajda poručio: Ah, znate Noleta! Tipičan Srbin!

Đokovićev trening u Parizu pratili su munje i gromovi, ali ne i kiša

  • 3
Novak Đoković Foto: Telegraf

Nije preterivanje reći da je, po sunčanom pariskom danu, grmelo i sevalo iznad trening-terena kompleksa Žan Buen. U nameri da se što bolje pripremi protiv švajcarca Laksonena – čiju igru odlikuju silovit servis i još ubitačniji forhend – Novak Đoković i njegov tim su „ugostili“ mladog Australijanca Alekseja Popirina, čiju igru odlikuju upravo te prednosti.

I u fizičkom smislu teniski „proizvod iz iste serije“, „proteže“ Teniske akademije „Muratoglu“ Popirin je skrenuo pažnu na sebe na ovogodišnjem Austarlijen Openu, prošavši do trećeg kola uz igru koju je, osim snažnih udaraca, karakterisalo i odlično pokrivanje terena, zahvaljujući izuzetno dugim nogama, rukama i motorici kretanja.

Laksonen, kao „srećni dobitnik“ u Parizu ove godine, osetio je „žar borbe“ i u kvalifikacijama, a u prvom kolu glavnog žreba dobio Martineza – tako da na Novaka ide sa kombinovanim osećanjem sreće i kvaliteta, što daje dovoljno razloga za oprez u „kampu Novak“.

Zato je bilo zanimljivo videti kako će izgledati prvi od dva treninga koje će Novak izvesti pred ovaj meč – koji „pada“ u periodu koji se najčešće pokazao kao „krizan“ u Novakovim prethodnim pohodima na Grend Slem srebrninu. A tamo – da ponovimo – „munje i gromovi“!

Mladom Popirinu je bilo stalo da se od prvog udarca dokaže pred sedmostrukim osvajačem njemu matičnog „Kupa Normana Bruksa“ i mentorima iz „Muratoglua“ – pa je „raspalio iz svih oružja“ već od prvih vežbi zagrevanja po dijagonalama i paralelama.

Novak Đoković Foto: Telegraf

Novaka to, isprva, nije preterano tangiralo – jer se trudio da vodi računa o svom ritmu udaranja, vodeći dosta računa o postavljanju pri udarcima bližim osnovnoj liniji. Ali, kada je Aleks nastavio „po istom sistemu“, došao je momenat za malo „prevaspitavanja“. Koristivši snagu njegovih udaraca, srpski as je potiskivao mladog izazivača i dubokim loptama ga iznurivao sve više i više – do te mere da je Popirin morao da napravi pauzu mnogo ranije nego što je to inače slučaj.

- Da li si OK - upitao je Novak mlađanog Alekseja, koji se bukvalno ustremio ka klupi da se odmori. Šta god da je uspeo da izusti, nije imalo veze sa istinom, jer ga je iskusni majstor Marjan Vajda odmerio od glave do pete – a onda predlozio vežbe servis-riterna za Novaka, da bi partneru malo ublažio intenzitet ovog iskustva.

No, Novak se tek početkom ovog drila držao relativno rezervisano – a onda nastavio „po starom“, dominantnog stava i performansi na najvišem takmičarskom nivou – potpuno neuporedivim sa njegovim izdanjem ovde od pre 12 meseci.

Novak Đoković RG 2019 Foto: AP Tanjug

Noletovi forhendi su ominozno „zujali“ tik preko mreže, bekhendi laserski precizni i varirani, a za razliku od brojnih situacija u mečevima, uspešni dropovi su bukvalno „paralisali“ Popirina, nemoćnog da se suprotstavi ovom naletu virtuoznosti.

„Predstavi“ su se u funkciji posmatrača pridružili Laslo Đere i njegov novi trener Predrag, uz konstatacije da je „Popirinova rika opasnija od njegovog ujeda“ – to jest, da snažni udarci često završavaju u autu, marljivo beležeći sve ostale propuste kada je Australijanac umoran ili pod pritiskom.

Kad je došao red na Novaka da proba servis-drajv kombinaciju, bilo je jasno da je ostvarivanje visokog nivoa ovog segmenta igre imperativ za ostvarenje uspeha u Parizu. Kombinacijom snage, preciznosti i „kika“, Novak je saterao visokog sparing-partnera u „mišiju rupu“, bez mogućnosti da se ikako značajnije teniski izrazi.

536006336 Foto: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images

I zato se, kada više nije mogao da nastavi, Popirin „izvinio“, spakovao svoju torbu i „šmugnuo“ – ostavivši Novaka da do poslednjeg sekunda predviđenog za trening na tom terenu predano radi na varijacijama servisa.

Napuštajući teren, poslednji, pod teretom dve velike torbe, „teniski otac“ Vajda je izgledao zadovoljan posle napornog dana „u kancelariji“.

- Sve je dobro, odlično se osećamo - kratko i optimistično nam kaže Slovak, i osetivši potrebu da pozitivno prokomentariše intenzitet treninga, dodaje: - Ah, znate Novaka! Tipičan Srbin, uvek želi da bude bolje od najboljeg!

VIDEO: Da li će životinja koju Novak nosi na majici ovoga puta doneti sreću srpskom asu u Parizu?

(Izveštač Telegrafa sa Rolan Garosa - Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA