≫ 

Surovi Rolan Garos: Šta čeka Đokovića u polufinalu sa Timom i može li do meča sa Nadalom?

Posle prekida, Novak nastavlja polufinalni duel sa Timom u subotu

  • 5

U rezimeu prekinutog drugog meča muškog polufinala na Rolan Garosu, potpuno je primereno reči da je danas Novak bio lošiji "jedriličar" na teniskom terenu od Tima.

Igrati u uslovima ovakve vremenske nepogode, koja se ne pamti u Francuskoj od 7. juna 1987. godine, jeste katastrofa za tenis u svakom smislu, jer je najuticajniji „igrač“ na Stadionu Filip Šatrije danas bio – vetar. Kada igrači nemaju ama baš nikakvu šansu da uspostave ritam igre, bukvalno na svaku lopticu moraju drugačije da se postavljaju i „jurcaju“ za njom kao da su žrtve neke „skrivene kamere“, onda to nije tenis, i sramota je da se ovako nešto dešava na jednom od četiri najveća turnira na svetu.

Novak Đoković, Rolan Garos, Roland Garros 2019, Dominik Tim Vetar na Rolan Garosu; Foto: AP/Tanjug

Jedini Grend Slem na kome niti jedan stadion nema krov (poređenja radi – Austrelijen Open je pokrio tri terena, a 2020 će ih imati četiri!) niti osvetljenje za noćne mečeve, iako tradicionalno „muči muku“ sa lošim i nepredvidivim vremenom, na ovaj način zaista degradira ovaj složen i zahtevan sport do te mere da njegovi najveći asovi na momente izgledaju kao loši rekreativci.

Toliko hvaljen, od temelja ponovo izgrađen centralni stadion kompleksa Rolan Garos „Filip Šatrije“, podsećao je na „kuću duhova“ uz šišteće zvuke vetra koji su produvali svaku rupu njegove evidentno nedovoljno solidne konstrukcije.

VIDEO: Đoković pokazao svima kako izgleda njegov oporavak uz masažu posle mečeva

Kada trenutno najtrofejniji teniser svih vremena, Rodžer Federer, izjavi u vezi polufinalnog meča jednog Grend Slem turnira, i to sa drugim na toj listi, Rafaelom Nadalom: „Bilo mi je važno da ne ispadnem smešan!“ – onda je sve, nažalost, više nego jasno. Da Rolan Garos ima neke probleme sa prihodima, pa da se razume nemogućnost da se realizuje investicija koja je od ključne važnosti za sve aspekte tenisa, uloge i vrednosti koje ovaj turnir ima kroz decenije... Kako to nije slučaj, sve što preostaje svakom ljubitelju tenisa i teniseru na svetu je da budu razočarani, da se osećaju iznevereno ili gnevno.

Rolan Garos kiša u Parizu; Foto: Tanjug/AP

Nastavak meča Đoković-Tim najavljen je za sutra u podne, uz predviđanje da će im biti dovoljno 3 sata da ga završe i omoguće da se na glavnom Stadionu „Filip Šatrije“ održi finale ženskog singla Barti – Vondrušova, mega-iznenađenje samo po sebi.

Vremenska prognoza ukazuje na to da kiše neće biti, ali će, zbog toga što se oluja koja besni u drugim delovima priobalne Francuske kreće nešto sporije nego što je prvobitno najavljeno, vetra biti skoro sigurno u istoj meri kao danas. Naravno, organizator neće imati obzira za to i insistiraće da se „igra“ bukvalno sve dok vetar ne bude nosio igrače sa terena, kako bi stigli da se uklope u skupo plaćeni program TV prenosa i izbegli ponovne komplikacije sa kartama (danas vratili pare publici koja je kupila karte za Đokovića i Tima).

VIDEO: Nole našao tajni recept za pobedu u polufinalu

Bude li tako, i Srbin i Austrijanac će se naći na Tantalovim mukama da meč privedu kraju, bez obzira ko god pobedio. Naravno, posledica toga će biti teniski i nervno potpuno rastrojeni drugi učesnik finala Rolan Garosa, koji će imati manje od 24 sata da se oporavi u svakom smislu i izađe na megdan igraču čija karakteristična igra nenadmašnih spinova koliko-toliko omogućava kontrolu putanje loptice kroz udare vetra na širokom Šatrijeu.

Što duže bude trajao nastavak polufinalnog meča sutra, to će gore biti po pobednika. Ulog je prevelik za obojicu da bi priznali nemoć i gađenje na ceo „negativan spektakl“ i digli ruke od borbe, pa će o tome ko će „preživeti da igra još jedan dan“ na Rolan Garosu prevashodno odlučivati nervi, jednako napeti kao i žice na teniskom reketu. Snalažljivost je, u ovom slučaju, najviša manifestacija teniskog umeća, ali je zaista validno pitanje da li iko može da bude dovoljno snalažljiv kada se pravac i intenzitet vetra stalno menjaju, a onda ih još proprate i mestimične padavine koje prekidaju meč na po 10 minuta.

Novak Đoković Novak će imati težak zadatak u polufinalu; Foto: Tanjug/AP

Novak je danas bio slabiji u tom „registru“, ali je jasno kada bi se vreme i vetar nekim čudom stabilizovali da ima više šansi za pobedu i toliko priželjkivano „iskupljenje“ posle teškog poraza od Tima na Rolan Garosu 2017. od 3:0. Ako tako i bude, ispostaviće se da je današnji prekid bio skoro „spasonosan“ po našeg asa.

No, i Tim ove godine igra odlično, tako da će nastavak meča i po dobrim vremenskim uslovima sigurno biti prava „rovovska borba“, pun izazova i mogućih preokreta. Naravno, i to će značajno zamoriti igrača koji iz ovog meča izađe kao bolji, uz utehu da ga barem neće poremetiti u smislu ritma i tehnike igrе.

Novak Đoković Teški vremenski uslovi u Parizu ometaju tenisere; Foto: AP/Tanjug

Da li će biti moguće suprotstaviti se Nadalu,  u jednom ili drugom slučaju, veliko je pitanje. Ako se stvari posmatraju objektivno, Nadal je današnjom pobedom u tri seta protiv Federera učinio najbolje što je mogao za sebe, i stekao važnu stratešku prednost, a da meč nije počeo. Ono što bi nju, uprkos svemu gorenavedenom, moglo da smanji ili poništi, uz dužno poštovanje Timu i svemu što je i ove godine postigao na Otvorenom prvenstvu Francuske je Novakov životni motiv da, osvajanjem drugog trofeja u Parizu, približi za još jedan Grend Slem Federerovoj „riznici“ od 20 titula.

Novak Đoković je uradio sve u teniskom smislu da se najbolje moguće pripremi za osvajanje titule na Rolan Garosu, i nesporni utisak do današnjeg meča sa Timom bio je da je su njegove šanse sa igračem koji je 11 puta ostvario taj izuzetni sportski uspeh, barem podjednake. Šta će se desiti sutra i prekosutra na Pariskoj šljaci, to, po svemu sudeći, ni Bogovi tenisa neće znati. Možda je to zato što  - ovo i nije tenis.

Neka je sa srećom našem šampionu i svetskom broju 1!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    7. jun 2019 | 21:30

    Naravno jer su uslovi bili uzasni nije mogao da odigra kako valja sad ima vremena da predahne i da zgazi tima.

  • navijac

    7. jun 2019 | 23:03

    Svakako, sto je razumljivo, svim srcem navijam za Noleta, ali bez obzira na stil, Tim je bio na istom terenu. Obojica imaju iste uslove za igru. Prema tome, ko god da pobedi, taj ce nositi epitet, jaceg, snalazljivijeg i spremnijeg na lose vremenske uslove. Pustimo sada krovove, vetrove, kise, oluje...

  • sen

    8. jun 2019 | 08:58

    Hajde Novače usreći nas bar ti, kad fudbalske "zvezde" ne mogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA