≫ 

Nama bi na psihološkom planu remi Brazila i Švice mogao da bude poklon sa neba, i to iz tri razloga

Na prvi pogled deluje kao da je onaj neregularni pogodak Zubera na meču Švajcarske sa Brazilom potpuno poremetio sve naše planove, zakomplikovao nam život, i donekle nas onespokojio posle lepe pobede nad Kostarikom, i pre svega dobre igre koju smo prikazali. A zapravo bi trebalo da bude obrnuto

  • 4
Fudbaleri Srbije slave pobedu nad Kostarikom. Foto: AP/Tanjug

Podela bodova između favorita Brazila i Švajcarske sve nas je pomalo iznenadila: već smo računali na to da će „selesao“ ubedljivo tući i nas i naše suparnike u borbi za drugo mesto, te da će sve zavisiti od toga, kako preostala tri tima odigraju svoje međusobne duele. Sada, iznenada, deluje kao da to više ne važi, jer nam je Švica uzimanjem boda Brazilu „zakomplikovala život“.

Da li je stvarno tako, kako se govori u našoj javnosti, ili pak stvari stoje potpuno drugačije? To je svakako jedan legitiman ugao gledanja na razvoj situacije u našoj grupi, ali postoji i drugi, podjednako legitiman, a možda čak i bolji za nas.

VIDEO: Navijači Srbije luduju sa novinarkom

Postoje barem tri razloga zbog kojih bi ono što se desilo u drugom meču naše grupe, moglo da bude odlično za nas, uprkos tome kako na prvi pogled izgleda.

1) Svima onima kojima do sada nije bilo jasno da moramo da pobedimo Švicu u drugom kolu, sada je to kristalno jasno, kao što im je jasno i to, da ne sme biti nikakvih kalkulacija u tom meču: remi ne dolazi u obzir. Prema tome, taj meč se može opisati onom starom spartanskom (balkanskom!) poslovicom: „sa štitom ili na njemu“.

Stojke zvani Mačka. Foto: AP/Tanjug

Za početak, uopšte ne gledajući ishod tog meča između Brazila i našeg narednog protivnika, ne postoji kalkulacija u kojoj bi nama bilo šta osim pobede nad „sajdžijama“ osiguralo prolaz u nokaut-fazu Svetskog prvenstva.

Recimo da je Brazil tukao Švicu onim minimalnim rezultatom kojim je trebalo da pobede da je bio iskorišćen VAR, a onda mi i oni podelili bodove (teško je zamisliti scenario u kojem Brazil ne pobeđuje Kostariku, tako da o tome nećemo ni pričati); Švajcarcima bi potom pobeda nad Kostarikom veća od 2-0 osigurala četiri boda i prolaz dalje, pod uslovom da mi ne uspemo da izdržimo nalete razgoroparađenih „karioka“ i izgubimo taj meč.

VIDEO: Srpkinja, žena švajcarskog fudbalera, otkriva za koga će navijati

Premda je sve moguće, i premda mi možemo da dobijemo Brazilce, kao što svako iole ozbiljniji svakoga može da dobije, na to jednostavno ne smemo računati, to nije racionalna kalkulacija, i ta utakmica ne sme da nam bude meč za vađenje, jer je to samo po sebi suludo. Dakle, u bilo kakvoj računici, bilo šta osim pobede nad Švajcarskom je igranje na kartu sreće, a uvek je bolje sve konce držati u svojim rukama, kao što ih sada držimo.

Prema tome, pošto kako god da okrenete mi moramo da dobijemo Švicu, onda je bolje da to bude savršeno očigledno i na svesnom i na podsvesnom nivou. Da ih je Brazil dobio, možda naši igrači ne bi imali pred sobom, na podsvesnoj ravni, tako očiglednu situaciju kao što je imaju sada. To, na koncu, može biti presudno za našu osminu finala, kojoj se opravdano nadamo.

Kapiten dominira. Foto: AP/Tanjug

2) Fudbalska reprezentacija Srbije poslovično bolje igra protiv favorita, ili je to samo naše pogrešno uverenje. Bilo kako bilo, remi Švajcarske sa jednim od favorita za osvajanja Mundijala, našeg narednog protivnika stavlja upravo u taj položaj. Mogli bismo kazati da ih stavlja u nebrano grožđe, jer je Srbija bolja ekipa od njih, i pritom na tabeli u boljem položaju.

Nije važno da li je naše uverenje o boljoj igri protiv favorita tačno ili ne, zbog remija Brazila i Švice mi se nalazimo u znatno povoljnijem položaju, jer pritisak nije na nama. Važno je još samo to, da se ne upecamo na gluposti koje nemaju veze s fudbalom, koje nemaju veze ni sa čim; ako u tome uspemo, ako ne nasednemo na provokacije (strašno je što o tome uopšte i pričamo, trebalo bi barem u fudbalu da uživamo bez politike), nema sumnje da ćemo odigrati najbolje što možemo, što znači bolje od našeg protivnika, da ćemo pokazati sve što znamo, a znamo mnogo, da ćemo igrati lišeni grča i presije, krcati samopouzdanjem i odvažnošću u poslednjem pasu i šutu na gol.

VIDEO: Mladi navijač Srbije od uzbuđenja ostao bez reči

Uz malo sreće, koja prati hrabre, mogla bi to biti ubedljiva pobeda. A ako se setimo našeg prethodnog Mundijala u Južnoj Africi, kada nismo imali sreće uopšte, ne možemo da ne pomislimo da je sada red da nas obasja malo sunca „fortune“. I to baš u Rusiji.

Oriće se ponovo: „Mitro's on fire, your defence is terrified“. Foto: AP/Tanjug

3) Švica ne može da odigra bolje od onoga što je prikazala protiv Brazila. Drugim rečima, time što su izvukli bod (pa makar i neregularnim pogotkom) pokazali su nam najbolje što mogu i demonstrirali su nam svoj domet: ovo je bio njihov plafon, više od ovoga ne mogu.

Stoga je vrlo mala verovatnoća da imaju nešto što kriju, neki „kec iz rukava“, nešto čime mogu da nas iznenade (na stranu što je naš stručni štab odgledao desetine njihovih utakmica; generalno je faktor iznenađenja mali u današnjem svetu fudbala). Zbog toga mi možemo još bolje da se pripremimo, iako će naravno njihova taktika protiv nas biti bitno drugačija nego protiv „karioka“.

VIDEO: Srbi i Rusi braća! Grme navijači dve bratske nacije

Sve kad se sabere, dakle, mi bismo u svakoj mogućoj kombinaciji svejedno morali da pobedimo fudbalsku reprezentaciju Švajcarske (da, to je fudbalska reprezentacije Švajcarske, ako nekome nije jasno) pa je svakako bolje ovako, da to imamo kao potpuno jasan imperativ i cilj.

I da ponovimo: ne radi se o tome da je njihova pobeda nad Kostarikom gotova stvar, nije, taj meč je otvoren kao i svaki drugi, kao i naš protiv Brazila, ali sve osim pobede je bespotrebno ostavljanje razrešenja problema za zadnje kolo, pa čak i igranje na kartu sreću. Dobili smo Kostarikance, sada je sve u našim rukama. To što su Švajcarci „otkinuli“ bod Brazilu, na potpuno neverovatan način, nama stvara sve preduslove da prođemo dalje. Situacija od pre osam godina sada je potpuno obrnuta. Sada je na našoj strani.

VIDEO: Sve što niste znali o reptezentaciji Srbije

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Švajcarske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    22. jun 2018 | 17:51

    Ne lupajte gluposti, i poraz od Švajcarske ne mora da bude bolan ako dobijemo nikada lošiji Brazil ... znači večeras nije biti ili nebiti, ali bi bilo ok da to rešimo čim pre ...

  • bale

    22. jun 2018 | 17:40

    idemooooo

  • niski

    22. jun 2018 | 18:09

    Dosta bre kalkulisanja i cekanja poklona stisnite zube i racepite svicu i gotovo posle mozemo sa brazil da se sprdamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA