≫ 

Ideja za budući dres Srbije: Da li se slažete da bi ovo bio naš najlepši koji smo ikada imali?

Sasvim slučajno, nabasali smo na ove stare nemačke dresove koje je njihova reprezentacija nosila na Letnjim olimpijskim igrama 1912. godine u švedskom prestonom gradu Stokholmu, i upalile su nam se sve lampice a oči razrogačile

  • 24
Fudbalska reprezentacija Nemačke na Letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Foto: Wikimedia Commons/Official Olympic Report/aafla.org

Ukusi su različiti, i većina će reći da se zato o njima ne raspravlja. Ljudi koji takve stvari govore očigledno nikada nisu čuli za estetiku, granu filozofije koja istražuje prirodu umetnosti, lepog i ukusa, suštinu stvaranja i doživljaja umetničkog dela.

To imajući u vidu, većina smatra da su sadašnji dresovi fudbalske reprezentacije Srbije, najblaže rečeno, bledi i neubedljivi, a najoštrije rečeno, ružni. Ali to je preteška reč koja ih nikako ne opisuje: nisu ružni, daleko od toga, adekvatnije bi bilo reći da su naprosto potpuno obični.

Predloga kako bi zapravo trebalo da izgledaju naši dresovi ima na sve strane, i svako ko vidi dresove nacionalnih timova kao što su nigerijski, nemački, španski, meksički, belgijski, francuski, japanski... ne može a da ne oseti zavist barem slabog intenziteta, i da se ne zapita: zašto, pobogu, i mi ne možemo da imamo dresove kojima ćemo se ponositi i koje ćemo rado kupovati i želeti da ih posedujemo? zašto od 2010. godine nemamo lepe dresove?

Takođe ne može ni da se ne zapita, kako bi želeo da dres Srbije izgleda. Mi u redakciji nismo izuzetak. Sasvim slučajno, nabasali smo na ove stare nemačke dresove koje je njihova reprezentacija nosila na Letnjim olimpijskim igrama 1912. godine, onim Igrama koje su održane u švedskom prestonom gradu Stokholmu, i upalile su nam se sve lampice a oči razrogačile.

Novi dresovi našeg nacionalnog tima nisu među najlepšima na Mundijalu u Rusiji. Foto: MN Press

Kraljevina Srbija učestvovala je tim Igrama, ali nije imala svoj fudbalski tim da je predstavlja (loptanje je i dalje bilo na niskom nivou kod nas, i nije bilo ni preterano popularno) već samo dva atletičara, Dušana Miloševića u trci na 100 metara, koji je bio treći u 8. grupi, i maratonca Dragutina Tomaševića, koji je bio 37.

U izvorima MOK-a ali ne i u našim dokumentima, pominje se i Živko Vasić koji je takođe trčao maraton ali nije došao na start; možda je to onaj seljak iz Žarkovu, Živko Nastić, koji je bio drugoplasirani u našim kvalifikacijama i trebalo da ide u Švedsku, ali ga kralj Petar navodno nije pustio da nam ne bi brukao zemlju, jer „kao seljak ne bi mogao da se snađe i na pravi način reprezentuje Srbiju“. Baš bez veze.

Što se nemačkog fudbalskog tima tiče, njihovi prelepi dresovi koje su nosili, nisu im obezbedili uspeh jer su od Austrije raskantani sa 5-1 u prvom kolu, što je zapravo bila osmina finala; pobednici su bili Britanci koji su u finalu tukli Dansku 4-2.

Na ovoj fotografiji, koja je nastala 1. jula te godine, vide se jasno beli dresovi sa jednom širokom crnom horizontalnom trakom preko grudi, velikim belim krugom zasečenih vrhova u sredini te trake, i krupnim crnim nemačkim imperijalnim orlom u sredini tog kruga, preko čitave sredine grudi.

Dresovi koje je srpski nacionalni tim nosio u Južnoj Africi najlepši su od svih koje smo imali od kako nastupamo kao nezavisna država. Foto: Guliver/Ian Walton/Getty Images

Jasno je da srpski dres, ako bi striktno sledio ovakav obrazac, ne bi mogao da bude beo, jer je naš lepi dvoglavi orao te boje: ovde boja trake mora da bude istovetna boji orla. Zato bi traka morala da bude bela, dok bi krug u njenoj sredini trebalo da bude druge boje, iste one koje bi bio i ostatak dresa. Nameću se crvena ili plava kao logični izbor; možda upravo plava jer crvena već postoji na štitu na kojem je srpski krst na grudima orla; to bi u suštini značilo povratak na plave dresove koje smo nekada nosili.

To je jedna varijanta (crvena ili plava, svejedno) koja bi mogla da služi kao rezervni dres, ali postoji bolja za glavni, koja je naš favorit i koja se ne drži striktno ovog nemačkog uzora. Po njoj, krug oko orla bi bio crven a traka plava, pa bi u tom slučaju dres mogao da bude beo kao orao, što je zapravo njegova najveća snaga, zbog kontrasta.

Zapravo, postoji bezbroj različitih varijanti, samo je pitanje do koje je granice srpski narod spreman da ide, da prihvati nešto novo. Iskustvo nas uči, ne predaleko, što znači da bi dizajneri morali da se suoče sa izvesnim ograničenjima u svojim potencijalnim rešenjima baziranim na ovom nemačkom dresu iz 1912. godine (orao bi, stoga, morao da bude beo).

Ali, u svakoj varijanti, kruna bi ili morala da otpadne sa dresa ili bi morala da bude na neki način stilizovana, odnosno, da njeni gornji delovi „nestaju“ iznad kruga, u kragni. To bi verovatno izgledalo moćno.

VIDEO Dule Savić u zvezdinom dresu skočio iz aviona:

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    18. jun 2018 | 09:32

    PLAVI, PLAVI, samo PLAVI, uvijek smo bili PLAVI! A prije nego što počnemo da stavljamo orlove na dresove onda treba prvo da se ujedinimo kao KOCKASTI i da dišemo svi kao jedan kada reprezentacija igra. Naravno to se odnosi i na igrače i savez.

  • Dr. za rock and roll

    18. jun 2018 | 07:36

    Dresovi su nam dno dna. Moderna verzija dresa iz montevidea bi bila bomba. Normalno bez sahovske table

  • Ravnogorac

    18. jun 2018 | 07:58

    Grb preko cele prednje strane!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA