≫ 

Pre 68 godina na Mundijalu smo bili u grupi sa Brazilom, Švicom i susedom Kostarike. I odlično smo prošli

Život piše drame, a sudbina zna da postavi najspektakularniju pozornicu. Spremite se za ponavljanje istorije, jer ne samo što imamo maltene identičnu grupu kao na Mundijalu u Brazilu '50, nego se još i ukrštamo sa grupom u kojoj je Nemačka, sa kojom smo na tri turnira posle ovog brazilskog uvek igrali četvrtfinale

  • 9
Brazilska poštanska marka u čast Svetskog prvenstva 1950. godine. Foto: Wikimedia Commons/Brasil Correio

Na prvo posleratno Svetsko prvenstvo koje se nakon dvanaest dugih i krvavih godina održalo u Brazilu '50, Jugoslavija se plasirala posle kvalifikacija u kojem je prvo poništila Izrael u dvomeču sa 11-2 (6-0, 2-5) pa onda bila bolja od Francuske u tromeču; rezultat je i u Parizu i u Beogradu bio 1-1, nakon čega smo na neutralnom terenu, u Firenci, pobedili 3-2 posle produžetaka.

Počinje SP i za Srbiju! Kvota na Orlove protiv Kostarike je 2,00, a da će Srbija pobediti i Mitrović dati gol 3,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Srbija - Kostarika.

Bio je četvrti Mundijal po redu, i drugi na kojem smo mi učestvovali, tačno dvadeset godina posle onoga u Urugvaju (koji se nalazi između Brazila i Argentine) na kojem smo uspeli da se domognemo polufinala i da zvanično budemo četvrti na svetu.

Žreb je hteo, da u grupi budemo sa domaćinom Brazilom, Švajcarskom i Meksikom. Sličnost sa grupom u kojoj ćemo igrati u Rusiji je potpuno nerealna: ne samo što su dva od tri protivnika ista (Brazil i Švica) nego su treći u Brazilu tada (Meksiko) i treći u Rusiji sada (Kostarika) oba iz Srednje Amerike, sa svega tri malene zemlje koje ih dele: Gvatemalom, Hondurasom i Nikaragvom.

VIDEO: Jugoslavija 3-0 Švajcarska, 1. kolo Grupe 1 na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950.

Brazil je u prvom kolu 24. juna na Marakani pred 81.649 gledalaca tukao Meksiko sa 4-0, dok smo mi dan kasnije na stadionu „Independesija“ u Belo-Horizonteu pred svega 7.336 ljudi golovima Mitića u 59-om, Tomaševića u 70-om i Ognjanovića u 75-om pobedili „sajdžije“ sa 3-0.

Poseta na našem meču ni u drugom kolu nije bila dramatično bolja: igrali smo na stadionu „Eukaliptos“ u Porto-Alegreu pred 11.078 gledalaca protiv Meksika, kojeg smo pobedili 4-1. Golove su za nas postizali Bobek u 19-om, Zlatko Čajkovski u 22-om i 62-om te Tomašević u 81-om, dok je utešni gol za naše protivnike postigao Ortiz u 89-om sa bele tačke. Taj meč igrao se na Vidovdan, par sati nakon što je na stadionu „Pakaembu“ u Sao-Paulu pred 42.032 gledaoca domaćin remizirao za Švicom 2-2.

Tako su naši momci kao prvoplasirani u grupi istrčali na teren Marakane, na čijim je tribinama bilo 142.429 gledalaca, čime je u tom trenutku oboren svetski rekord. Kao plasirani ali ne i kao favoriti, što se pokazalo na terenu jer su „karioke“ pobedile 2-0 golovima Ademira u 4-om i Zizinja u 69-om minutu.

VIDEO: Jugoslavija 4-1 Meksiko, 2. kolo Grupe 1 na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950.

Švajcarska je rešila Meksiko sa 2-1 u tom trećem kolu, ali to ništa nije moglo da promeni na tabeli: sa četiri boda i gol-razlikom 7:3 bili smo drugi, iza domaćina koji je imao pet bodova i gol-razliku 8-2.

Ubeđeni smo, da bi svako od nas bio srećan i zadovoljan da se ovakav rasplet događaja u grupnoj fazi ponovi na predstojećem Mundijalu u Rusiji, da sve bude identično, nakon čega je sve moguće.

Tada, pre 68 godina, ništa više nije bilo moguće jer je za nas priča bila završena, budući da su propozicije turnira bile totalno nebulozne (pobednici četiri grupe pravili su finalnu grupu u kojoj su svi igrali sa svima, a „finalni“ meč između Brazila i Urugvaja koji je ostavio u suzama Marakanu nije bio nikakvo finale već čista slučajnost, da baš taj poslednji meč odlučuje o tituli prvaka sveta).

VIDEO: Brazil 2-0 Jugoslavija, 3. kolo Grupe 1 na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950.

Zbog toga se za igranje u prvom kolu nokaut-faze, koja dolazi posle grupe, moramo okrenuti Mundijalima koji su usledili posle ovog u „zemlji sambe“. E, tu dolazimo do jedne vrlo interesantne stvari: naime, u Švajcarskoj '54, Švedskoj 58. i Čileu 62. uvek smo u četvrtfinalu (na završnim je turnirima tada igralo 16 timova pa nije bilo osmine) igrali sa Zapadnom Nemačkom.

Sada, kada imamo identičnu grupu kao 1950, ukrštamo se upravo sa grupom u kojoj je Nemačka, zbog čega i jeste zabavan onaj prijateljski tvit njihovog fudbalskog saveza u kojem kažu da im je drago što nismo opet zajedno u grupi, kao u Južnoj Africi, ali da se možda vidimo u osmini finala.

Život piše drame, a sudbina zna da postavi najspektakularniju pozornicu. Spremite se za ponavljanje istorije. Nadamo se samo, ako u grupi sve bude kako treba, da će naš nokaut-dvoboj sa Nemačkom biti kao onaj u Čileu, kada smo prošli dalje do polufinala, a ne kao na ona dva prethodna Svetska kupa kada su nas Nemci zaustavljali.

VIDEO: Seksi Brazilka teško isprozivala Srbiju

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Srbije

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Kostarike

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jugo

    17. jun 2018 | 10:32

    Ovaj tekst nema veze sa realnost,tada bila jugoslavija,sada je serbija,i ne znam u cemi vidite tu povezanost,jugoslavija nije bila samo serbija koja bila samo jedan deo te derzave,koju su sacinili i druge republike i pokraijne u to vreme!I koje sada su derzave i to veoma mocne i jake!

  • SFRJ

    17. jun 2018 | 13:48

    Zar nismo bili treći u Urugvaju👍🏻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA