≫ 

Ko je najviše trčao, ko driblao 5/5, a ko je imao 96 % tačnih pasova? Ove brojke jasno pokazuju kako je Srbija igrala protiv Kostarike!

Pogledajte najvažnije statističke činjenice vezane za Orlove i njihovu partiju protiv Tikosa

  • 4

Možda je poslednjih nekoliko godina to postalo fraza, ali statistika (pogotovo ona fudbalska) jeste kao bikini! Međutim, ne zbog činjenice da ''mnogo otkriva - a sakriva ono najvažnije'', već zbog toga što većinu ljubitelja fudbala podjednako uzbuđuju i bikini i statistika.

A statistika sa meča između Srbije i Kostarike mnogo govori o tome kako su Orlovi igrali na svom prvom meču na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Timski, izabranici Mladena Krstajića su na svojoj strani imali većinu parametara. Posed lopte, broj šuteva u okvir gola, driblinge, duele, osvojene lopte...

Igrački - takođe, s tim da ćemo se u ovom tekstu baviti samo reprezentativcima Srbije i onim što su oni uradili na terenu u nedelju u Samari.

Za neke će biti čudno, za druge možda i ne, ali najveći indeks korisnosti na meču imao je Nikola Milenković - 312. Zatim slede Aleksandar Kolarov sa 310 i Branislav Ivanović sa 308.

Milenković pomaže Tošiću da ustane Foto: AP/Tanjug

Milenković je, u paru sa Duškom Tošićem, odigrao savršenu utakmicu, a dokaz za to su i ove brojke na strani pomenutih defanzivaca. Obojica su imala po 92 odsto uspešnih pasova (48/44), a takođe su i osvojili najviše duela.

Tošić je imao 85 odsto, odnosno 13/11, dok je Milenković ''ostao'' na 81 odsto. Popularni Bleki je imao 16/13. Što se tiče vazdušnih duela, Tošić je dobio sve četiri, a Milenković šest od sedam.

Zajedno su izgubili samo tri lopte, a osvojili ukupno 18 za Srbiju i najavili da se rađa novi odbrambeni tandem Orlova.

Tandem sličan onom na sredini terena koji čine Matić i Milivojević. Možda, gledajući golim okom, njih dvojica nisu odigrali onako kako se od njih očekivalo, ali statistika kaže da su bili među najboljima na terenu.

Matić je imao 96 odsto tačnih pasova tokom utakmice, ali, eto, svi se ''naprvu loptu'' sećaju kada je na sredini prodao jednu loptu i omogućio polukontru Tikosima. Posle toga, zaključao je istu i dominirao.

Matić slavi pobedu protiv Kostarike Foto: AP/Tanjug

Upravo to je i bila njegova jedina izgubljena lopta, dok je uspeo da osvoji sedam. Imao je 4/4 uspešnih driblinga i 67 odsto dobijenih duela u vazduhi i na zemlji.

Po broju pretrčanih kilometara na meču, Matić je treći sa 11.256 metara. Tu prvo mesto drži njegov ''jaran'' iz veze - Milivojević - koji je pretrčao 11.731 metar.

Luka je imao 83 odsto uspešnjih pasova, 100 odsto dobijenih duela u vazduhu (4/4), a jedino je ''zatajio'' u duelima na zemlji.

Sergej Milinković Savić i Adem Ljajić su, sudeći prema statistici, bili najbolji dribleri Orlova. Ljajić, koji je okarakterisan kao najslabija karika u nedelju, imao je pet driblinga i svih pet puta je prošao.

- Ljajić je odradio fenomenalan posao za ekipu, iako je igrao po strani, ne na svojoj poziciji - rekao je posle meča potpredsednik FSS Savo Milošević.

Krstajić objašnjava Sergeju šta da radi na terenu Foto: AP/Tanjug

Sergej, s druge strane, prošao je sedam puta u 10 pokušaja. Popularni SMS je pretrčao 11. 680 metara (čak 4.401 sa loptom u nogama), imao je i dva ''ključna'' dodavanja, dok je u tom segmentu dominirao Tadić. Čak tri od četiri njegova dodavanja bila su opasna po gol. Ukupno 75 odsto uspešnosti.

Tadić je imao i 82 odsto uspešnih dodavanja, pretrčao je 9.356 metara, dok je u svim ostalim segmentima bio prosečan. Najviše lopti je dao Mitroviću, a najviše primio od Ivanovića.

Mitra je, ipak, loptama najviše ''filovao'' Sergej. Čak devet njegovih lopti išle su u noge gorostasnom špicu koji je mogao da se upiše u listu strelaca čak dva puta. Sem Kolarova i Kostića, jedino je Mitrović ''tukao'' u okvir gola, ali nije imao sreće.

Mitrović posle jednog od dva promašaja Foto: AP/Tanjug

Mislim da sam odigrao dobru utakmicu, da sam dao gol to bi bilo perfektno, ali dobro, doći će gol. Dobro sam radio, igrao za ekipu, ekipa je igrala dobro, imao sam šanse. Sad nije ušla, ali ući će možda kad bude bilo još bitinije, ne opterećujem se - rekao je Mitrović posle utakmice.

Narednu priliku naš najbolji napadač imaće 22. juna protiv Švajcarske, u duelu koji će verovatno odlučiti ko ide u drugi krug.

Nadamo se da će posle meča u Kalinjigradu statistika Orlova biti još bolja...

Pogledajte video iz tunela i kako su se fudbaleri Srbije bodrili pred Kostariku:

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Rusije, Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA