Svetski mediji bruje o Tompsonu: Hrvati upropastili uspeh, igrači im zovu fašistu da peva na dočeku! (VIDEO)

Nije nezapaženo prošlo slavlje sa ustaškim pevačem

  • 36

Svetski mediji izveštavali su o dočeku hrvatskih fudbalera u Zagrebu, a nezaobilazna tema bio je kontroverzni pevač Marko Perković Tompson.

Posle svetskog srebra, fudbaleri Hrvatske pozvali su Tompsona da peva na Trgu bana Jelačića, što je izazvalo oštre reakcije ne samo u Srbiji i BiH, već i u svetskim medijima.

Iako ništa nije sporno u repertoaru koji je Tompson izveo, nije bilo provokacija u izabranim pesama, ali samo njegovo ime, biografija i ratnohuškačka prošlost bili su dovoljni svetskim medijima da izveštavaju o skandaloznom izboru fudbalera koji niko od zvaničnika nije smeo da spreči.

Rakitić oduševljen dolaskom Tompsona Foto: instagram.com

Tako su nemački mediji, koji dobro pamte Ivana Rakitića iz perioda dok je igrao za Šalke, osudili njegovo fotografisanje sa Tompsonom uz komentar da je pozirao pored fašističkog rokera.

Nemačko izdanje Hafington posta piše da se dogodio incident sa "fašo-rokerom", kako se inače Tompson etiketira tamo.

- Činjenica da je jedan ultranacionalistički roker bio prisutan na slavlju izazvala je negodovanje, naročito zbog toga što Tompsona organizatori uopšte nisu ni pozvali - piše Hafington post i dodaje da je hrvatska reprezentacija izvan terena poznata po “izazivanju nacionalističkih incidenata”.

Modrić je tražio da Tompson peva na bis Foto: Tanjug/AP

Podsećaju da su Šime Vrsaljko i Dejan Lovren nakon jedne pobede na Svetskom prvenstvu pjevali Tompsonovu kontroverznu pjesmu Bojna Čavoglave.

Nemački Berliner Cajtung prenosi da je viđena "mračna strana fudbalskog patriotizma", uz podsećanje na potez Josipa Šimunića, koji je poveo masu uz ustaški poklič "Za dom spremni".

Novinar AFP-a Piter Marfi je izneo komentar "da kad reprezentacija napravi odličan PR za Hrvatsku na Svetskom prvenstvu, onda se pojavi ultranacionalistički pevač na slavlju", što je izazvalo velike reakcije.

Doček ipak nije mogao da prođe bez kontroverzi Foto: Tanjug/AP

Der Standard piše kako Tompson glorifikuje ustaše i da su ga pozvali sami igrači, ali i da je ovaj pevač pevao "Jasenovac i Gradišku Staru", u kojoj se veliča klanje u ustaškim logorima. Osuđeni su Luka Modrić i Ivan Rakitić zbog fotografija.

Ni Velt nije bio imun na slavlje u Zagrebu.

- Marko Perković veliča fašizam, bend je nazvao po automatskom oružju. Po povratku u domovinu, fudbalski junaci su ga pozvali u otvoreni autobus, i to po želji jednog od ključnih igrača.

VIDEO - Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zg

    17. jul 2018 | 16:53

    Za nas bar znaju ,za vase misljenje nas zaboli

  • Toni

    17. jul 2018 | 17:05

    Nije bio predvidjen u protokolu?Znaci,sam se pojavio i bio prisutan od pocetka povorke pa sve do Trga.Ako je uopste to tacno,fudbaleri i organizatori su mogli da ga odstrane.Pored toliko dobrih pevaca,pojavi se jedan ratnohuskac i fasista.Ode se jedan korak napred,pa se onda vrati sto koraka unazad.Mogli su da pozovu Dzibonija,Petra Grasu i mnoge druge miroljubive ljude i umetnike.Ovim gestom su najvise sebe srozali.

  • Пеђа88пг

    17. jul 2018 | 17:52

    Зато је пола србије, црне горе навијало баш за њих,знајући што мисле о нама,знајући да пјевају томсонове пјесме послије сваке побједе. Је ли се ко запитао што они мисле он нама? Споменули су баш и захвалили се србији и околини на навијању? Не...само су поменули све хрвате и домобранитеље...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA