≫ 

"Nikad nisam igrao pred ovakvom publikom": Đoković imspresioniran energijom koju dobija na Serbia Openu

Novi preokret doneo je našem asu novo finale

  • 4

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Serbia Opena pobedom protiv Rusa Karena Kačanova, a za trofej će se u nedelju boriti protiv Andreja Rubljova koji je porazio Fabija Fonjinija..

Sva tri meča koja je igrao Novak se vraćao iz seta minusa, i sva tri pobeđivao, što je svakako posebnost njegovih nastupa pred beogradskom publikom ove godine.

O tome je prvo pričao u razgovoru sa predstavnicima domaćih i stranih medija posle meča.

- Sva tri meča bila su jako teška, u svakom sam imao loš početak, gubio prvi set, ali danas sam se mnogo bolje osećao nego u prva dva meča. Čim je drugi set krenuo osetio sam se odlično sa prvim udarcem lopte. Servirao sam odlično, diktirao ritam, mislim da su mi drugi i treći set bili najbolji ove sezone. Igrao sam protiv sjajnog rivala i uz podršku publike pred kojom volim da igram i zbog koje imam tremu uvek - rekao je na početku izlaganja Novak.

Da li činjenica da si izgubio prvi set u sva tri meča ima veze sa tvojom mentalnom pripremom, kako bi bolje odgovorio i reagovao u nastavku meča?

- Zadržaću za sebe te stvari, kako se pripremam i šta mi tada prolazi kroz glavu. Koristim energiju navijača, što je fenomenalno. Ovo je edna od najboljih atmosfera u kojoj sam igrao u čitavoj karijeri. Imao sam ovde naravno uvek sjajnu podršku, što je i normalno jer sam iz Srbije, ali danas je bilo zaista sjajno. Dizali su me, energija koju sam dobio bila je neverovatna.

Novak Đoković Foto: MN Press

Mešanje politike u sport nije dobro, da li bi otud sport i politika morali da se razdvoje i kakav je tvoj komentar oko trenutne situacije sa suspenzijama ruskih tenisera sa Vimbldona?

- Kada kažem politika, to je širok pojam. Imamo politiku u sportu kao deo vođstva naše ATP organizacije. Širok je to pojam. Mislim da politiku na globalnom nivou. Moj stav je isti onaj  rekao - osećam da nije bilo potrebe da se bilo ko suspenduje jer ne vidim kako oni bilo kako utiču na bilo šta što se dešava u svetu. U tenisu baš imamo pravilo protiv diskriminacije, koje kaže da možeš igrati na osnovu toga koji si na listi, a ne odakle dolaziš. Podržavam saopštenje ATP-a koje se oglasilo po ovom pitanju.

Srbija je bila pod sankcijama, žrtve su nečega za šta nisu odgovorni?

- Ne podržavam takve kazne, znam vrlo dobro šta znače sankcije, deset godina sam ratao po sankcijama. Tako su nas i posmatrali u svetu, mene i ostale Srbe, dugo godina smo bili satanizovani, ali ne bih o tome, o ratu, o politici, ja sam dete rata, znam šta znači izgubiti najbliže, dom svoj, pretrpeti uništenja... Definitivno je to nešto čemu ču se protiviti dok sam živ.

O susretu sa Janom Oblakom?

- Došao je, videli smo se, jako mi je drago što je tu, veliak je zvezda fudbala sa ovih prostora. Upooznali smo se ranije u Madridu, rekao mi je da je imao slobodne dane pa je iskoristio priliku da dođe na meč.

Rubljov u finalu?

- Igrali smo jednom na završenom turirniru u Torinu, ali su drugi uslovi, nadmorska visina, druga podloga. Finale je finale, dajete sve što vam je ostalo u rezervoaru da biste osvojili titulu. On je jedan od najuspešnijih tenisera na svetu poslednjih godina, ima kontinuitet u Top 10, traži da diktira tempo, traži da bude taj koji će kontrolisati tok meča. Ima prodoran forhend. Poradićemo još na taktici, spremiću se pa neka bolji pobedi.

Serbia Open Foto: Nikola Anđić

Karen rekao da imaš dve igre, defanzivnu i ofanzivnu koju aktiviraš kao na dugme. Šta je na kraju presudno u završnicama turnira?

- Mislim da su u završnim fazama turnira dosta presudno, pored te fizičke svežine, te druge stvari, finese. Trebalo bi već bolje da osećaš udarac, to važi za svakog. Presuđujući faktor je onda taj mentalni aspket, koliko dugo možeš da držiš koncentraciju, da ne padneš. Ne smeš da dozvoliš previše oscilacija. Prija mi kada imam čvrstinu, nekako mi je prirodnije da prolazim kroz igru, više pritiskam, ali to su sad već neke finese o nadmudrivanju sa rivalom. Bitno je održati tu smirenost, fokusiranost, jer igrači iz vrha osete oscilacije i lako to koriste.

Rekao si da su ti potrebni takmičarski mečevi, da li je primarni plan ostvaren s obzirom na to da si u svaka od tri meča odigrao po tri seta?

- Nije primarni cilj bio da igram tri seta, već dva, ali prosto su okolnosti bile takve pa se adaptirtate na date situacije, da obezbedite najbolji mogući ishod za sebe. Uzimajući u obzir manjak mečeva ove godine, možda je i dobro što sam igrao tri seta ovde, jer delujem sigurnije, samouverenije, napredujem, radujem se izazovu protiv Top 10 igrača. Hvala (Rubljovu) mu što je došao u Beograd, on je igrač iz Top 10, a ovo je ipak turnir serije 250, a imao je jače turnire u ovom periodu. Koliko god ja želeo da osvojim turnir, jako je važno i da bude napredak u samoj organizaciji, u svemu, po broju i kalibru takmičara. Fenomenalno je ove godine, divan prizor, pune tribine... Jedinstvena prilika da se pošalje sjajna slika iz Beograda i Srbije - ipak 100 televizija prenose mečeve odavde.

Video: Đoković o sankcijama Rusima: Znam kako im je, osećali smo se izopšteni deset godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA