≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je ruska lepotica: Nekada je važila za veliku svetsku nadu, trener joj je zagorčao čitav život

S. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako karijera može krenuti stranputicom...

  • 0

Svet umetničkog klizanja nije uvek najbolje okruženje, posebno za dame koje moraju da se odreknu mnogo čega. Poseban režim treninga, specijalna ishrana, vrlo često i pritisak koji uz sve to ide može na mnogo aspekata da naškodi mentalnom zdravlju dece koja žele da postignu nešto više.

U Rusiji smo svedoci da upravo devojke u ranom uzrastu dostižu "pik" i najveće uspehe beleže do svoje dvdesete godine, pa čak i ranije. Onda na njihovo mesto dolaze nove mlade nade koje ih menjaju i tako se poslednjih godina ponavlja ciklus.

Alina Zagitova, Evgenija Medvedeva, Ana Ščerbakova, Aleksandra Trusova, na kraju i Kamila Valijeva, koja je upala u žižu svetske javnosti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zbog navodnog skandala u vezi sa dopingom, samo su neka od imena koja su prodefilovala ruskom klizačkom scenom, a bila su dominantna i na svetskom nivou.

U njihovom društvu nalazila se i Elizaveta Nugumanova, koja ipak nikada nije ostvarila svoj pun potencijal, ali je i ona imala nekoliko zapaženih rezultata.

Rođena je u Sankt Peterburgu i sa tri godine je počela da se bavi klizanjem sa snom da dostigne najviši nivo. Na evropskom nivou uspela je da osvoji jedan veliki pehar u Sloveniji, dva druga mesta u Estoniji i bude peta na završnom turniru, dok je u seniorskoj karijeri uglavnom na domaćim Gran pri turnirima imala uspehe, osvojivši ih pet puta uz još ukupno pet drugih i trećih mesta.

Elizaveta danas ima 21 godinu i važi za jednu od najlepših sportistkinja u svojoj zemlji, a uglavnom učestvuje na revijalnim takmičenjima i u šou programima koji privlače publiku. Takođe, sponzoriše neke od najvećih svetskih brendova.

Njenu karijeru faktički je obeležio i incident i optužba na račun njenog dugogodišnjeg trenera Jevgenija Vladimiroviča Rukavicina. Ona je u medije izašla sa informacijama da su se prema njenoj grupi treneri ophodili na izuzetno zloban način i da je većina devojaka bila izložena torturi.


- U ovoj grupi trenera se bave maltretiranjem sportista. Isto se dogodilo i sa Simom Sahanovič. Nju su uklonili istim metodama kao i mene i ostale devojke. Težina nema nikakve veze ovde, to je samo mali deo, jedna od šema, kada žele ukloniti sportistu - rekla je Nugumanova i dodala da je ona dobila lične pretnje:

- Jevgenij Vladimirovič mi je lično pretio, rekao je da će me ukloniti iz sporta, da ima veze. Programe sam izvodila bez muzike, jednostavno mi nisu dozvoljavali da nastupam, a ja sam jako želela da dobro nastupim. Jednostavno nisam znala kome smetam i šta se uopšte dešava - zaključila je Nugumanova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA