Zvezda je izgubila 10 miliona evra na ovim igračima! Ko će da odgovara?

Kroz Crvenu zvezdu je prethodnih nekoliko godina prodefilovalo nekoliko desetina fudbalera, a izuzev nekoliko svetlih primera, svi su bili finansijski neisplativi

  • 12

Na fudbalskom tržištu, u klubovima koji nemaju materijalnih sredstava odavno važi pravilo kupi jeftino-prodaj skupo, zaradi i preživi.

Takvu politiku poslovanja pokušavaju da sprovedu i naši klubovi, pre svih Partizan i Crvena zvezda jer su unosni transferi jedini siguran izvor prihoda. I dok na crno-beloj strani Topčidera u tome uspevaju, njihove komšije uglavnom prilikom transfera posluju sa gubicima.

Nažalost navijača Partizana svi prelasci iz Humske u jake evropske klubove koji su koštali po nekoliko miliona evra, nisu doneli finansijsku stabilnost i pored priličnog priliva novca u kasu.

Sa druge strane Crvena zvezda poslednji transfer na kome se klub ovajdio ostvario je 2009. godine kada je Nenad Milijaš prešao u Vulverhempton. Bombarder iz Zemuna neposredno pred odlazak produžio je ugovor sa crveno-belima i na taj način omogućio klubu da preživi. Otkupna cena za doskorašnjeg kapitena iznosila je nezvanično nešto više od tri miliona evra.

Nakon toga sa Marakane su za pristojan novac otišli Dejan Lekić, Vujadin Savić, Li Adi, Pavle Ninkov, Uroš Spajić i Luka Milivojević. Svi ostali iz Ljutice Bogdana otišli su ili kao slobodni igrači ili nakon spora sa Arbitražnom komisijom, pa pored toga što Crvena zvezda nije uspevala ništa da zaradi na njima, već je još morala da im isplaćuje zaostale rate i plate.

Da Marakanu napusti putem suda odlučilo se čak 24 fudbalera na kojima crveno-beli nisu uspeli da zarade niti jedan dinar.

Svake godine dešava se isto. Crveno-beli jureći licencu za učešće u UEFA takmičenjima dovijaju se kako znaju i umeju da isplate zaostala dugovanja prema bivšim fudbaleima od kojih mnogi nisu opravdali ni deo uloženih sredstava. Krivica se prebacuje sa jednih na druge a dug najtrofejnijeg kluba u međuvremenu narastao je na 50 miliona evra.

Samo prethodnog leta iz Zvezde su otišli Abiola Dauda u Tvente za koje je plaćeno obeštećenje od oko pola miliona evropskih novčanica. Pored njega Miloš Ninković, Luka Milunović, Filip Kasalica, Dejan Kelhar, Boban Bajković, Dragan Mrđa i Nenad Milijaš u zamenu za čiste papire oprostili su deo dugovanja koje klub ima prema njima, a o obeštećenju nije bilo ni govora.

Poslednji transfer veći od milion evra Crvena zvezda napravila je prodajom Luke Milivojevića u Anderleht. Kraljevski belgijski klub izdvojio je povremenog reprezentativca Srbije 2.7 miliona evra. Međutim, veliki deo od te sume pripao je Radu na ime zaostalih dugovanja, plus 30% od ukupnog iznosa transfera. Pored fudbalera Olimpijakosa odlaskom Ognjena Mudrinskog prihodovano je oko 600 hiljada evra.

Bez dinara obeštećenja otišli su poslednjih godina: Evandro, Borha, Mendeš Kadu, Nikola Mikić, Milan vilotić, Luis Garido, Bruno Mezenga, Eli Babalj, Milan Jovanović...

Bitan faktor u svemu su i menadžeri, odnosno menadžerske agencije koje za posredovanje u transferima uzimaju procente koji se kreću u rasponu od deset do 50%.

Pa na konkretnom primeru, recimo u slučaju ponude za Darka Lazovića  od milion, Crvena zvezda mogla bi da računa na prihod od oko 300 hiljada. Brzonogom Čačaninu crveno-beli duguju oko pola miliona, a kada se na to još nadoveže menadžerska provizija od 20%, jasno je kome pripada najmanji deo kolača.

Rešenja gotovo i da nema sve dok Crvena zvezda ne konsoliduje svoje finansije i ne bude u situaciji da redovno isplaćuje svoje igrače i ne dozvoli slučajeve u kojima igrači odlaze iz kluba putem sudskih sporova i u kojima menadžeri učestvuju u transferima vodeći se prvenstveno ličnom korišću.

Nedavno je Gregoržu Bronovickom isplaćeno oko 800 hiljada evra. Mnogo za nekoga ko igrački nije opravdao ni desetinu uloženih sredstava.

Trenutno na Marakani stasava nova plejada talentovane dece na kojima klub planira da zaradi milione evra. Da li će Ristić, Jović, Grujić, Jovanović, Stojanović, Mijailović, Savićević i drugi zaista pomoći Zvezdi da se ispliva iz finansijskog pakla ili će i oni Marakanu napustiti bez ili uz minimalno obeštećenje?

Ne treba biti veliki ekonomski stručnjak, jer se prostom računicom može doći do zaključka da su crveno-beli u poslednjih pet godina na ime igrača koji su otišli bez obeštećenja izgubili prihod veći od deset miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    6. decembar 2014 | 17:47

    Pa lako je praviti takve ugovore sa menadzerima kada klub nije niciji,kad niko od tih predsednika klubova materijalno i krivicno ne odgovara ako klub uvali u minus..Licno mislim da FSS mora da reaguje i donese pravilo da menadzer ne moze da ima veci procenat od 10%.pri prodaje igraca.ovo je sramota da Partizan prteklih 5 god prodao igrace koji danas na trzistu vrede oko dvesta miliona evra,a da danas nema para da zameni travu na stadionu..Zvezdu su poslednjih 20gd.svi unistavali..samo uz dibar zakon i ozbiljnost FSS,naravno i drzave moze biti bolje Srpskom fudbalu inace dna vise nema vec smo na dnu

  • Ravaneli

    6. decembar 2014 | 17:35

    Problem je sto niko nikada nije odgovarao, niti ce. Veliki sam Zvezdas, ali vise ne verujem nikome. Od kako su oterali Pizona, koji je imao dobijen derbi i +4 na tabeli, ali je oteran iz kluba jer nije pustao Kadua da igra, VISE NIKOME NE VERUJEM. Ko ce da mi kaze od sadasnje postave ko ima cist ugovor- niko. U upravi sve sami preprodavci cigara. Sto Pizona niko ne predlozi za predsednika? Nista bez privatizacije. Klub propada zbog ljudi koji pojma nemaju o fudbalu, a pitaju se o svemu u klubu.

  • Boj

    6. decembar 2014 | 17:26

    Ja mislim daleko vise,ipak su to igraci koji za 6 meseci tako dobro odigraju da ovi mole cz da ih uzte natrag,tako da je zarada dupla!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA