≫ 

Zašto Kinezi ne dovode strane golmane, a imaju toliko novca?

Sigurno se pitate šta je po sredi. Evo odgovora

  • 2

Kineska ekonomska moć duboko zadire i u svet fudbala, u šta smo već mogli da se uverimo poslednjih godina na primerima nekih zaista neverovatnih transfera poznatih svetskih i evropskih zvezda u ligu najmogoljudnije zemlje sveta.

Sa tom praksom se nastavilo i ove sezone prelaskom Brazilca Oskara u Šangaj za basnoslovnih 70 miliona evra, a sigurni smo da nas nove "bombe" tek čekaju do kraja prelaznog roka na relaciji Evropa - Kina.

Evropski klubovi vrlo teško mogu da se brane od "nasrtaja" Kineza na igrače, ali oko jedne stvari mogu da budu mirni: golmane im neće dirati.

I to ne zato što u Evropi nema kvalitetnih "jedinica" za kinesku ligu, naravno da to nije razlog, već je u pitanju zakon koji postoji u kineskom fudbalu vezan za strane golmane. 

Naime, on kaže da isključivo kineski čuvari mreže mogu braniti za svoje klubove jer samo na taj način imaju šansu da napreduju i postanu vrhunski golmani. Sa klupe, dok gledaju skupo plaćene strance, to svakako ne bi mogli. Propadali bi i ko zna u kom pravcu bi išla njihova karijera.

Sa igračima je drugačija situacija, jer, kako veruju Kinezi, u čemu su prilično u pravu, kvalitetan, dovoljno iskusan fudbaler koji igra za kineski tim, čini da i njegovi saigrači Kinezi budu bolji, pa se na njih ne odnosi pomenuta regulativa. Dakle, za njih su vrata kineske lige širom otvorena.

Ovaj "golmaski zakon" donet je 2001. godine i ključno je uticao na to da tamošnji golmani, ali i grači, iz godine u godinu budu sve bolji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vronski

    25. decembar 2016 | 13:57

    To se zove pametna strategija. Sigurno su na dobrom putu. Jacanje Kine je nezaustavljivo.

  • Jay Jay Okocha

    26. decembar 2016 | 08:37

    Primetio sam da u kineskoj prvoj i drugoj ligi nema stranaca, ali sam mislio da je to zbog toga što su im prioritet ofanzivni fudbaleri i jedan štoper im je često stranac, a to je zbog toga što na tim pozicijama imaju manjak fudbalera (dobrih tehničara i visokih fudbalera). U prvoj ligi na terenu mogu biti 4 strana fudbalera plus jedan na klupi, dok u drugoj 3 plus 1 pa sam mislio da zbog toga neće da troše mesto stranca na golmana. Treba napomenuti da su u gotovo pola ekipa prve i druge lige treneri golmana - stranci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA