Zašto muslimanske zemlje ne dobijaju OI? Ovoga puta je kriva Sirija!

Ni 32. najveći sportski planetarni događaj neće biti održan u muslimanskoj zemlji, jer Istanbul nije uspeo da pobedi u takmičenju za organizaciju Olimpijskih igara u konkurenciji sa Tokiom i Madridom

  • 3

Međunarodni olimpijski komitet je za organizatora igara 2020. godine izabrao Tokio, u konkurenciji Madrida i Istanbula, pa ni 32. najveći planetarni sportski događaj neće biti održan u muslimanskoj zemlji!

Krvavi građanski rat u Siriji jedan je od razloga zašto Istanbul nije dobio organizaciju Olimpijskih igara, iako je nekoliko članova MOK to poreklo.

Turski premijer Redžep Erdogan bio je jedan od najvećih protivnika bombardovanja Sirije, posle upotrebe hemijskog oružja. Na završnom izboru domaćina Olimpijskih igara u Buenos Airesu Erdogan je izjavio da su sport i mir neraskidivo povezani.

Dugogodišnji član MOK Princ Albert od Monaka smatra da je nestabilna situacija u regionu ugrozila kandidaturu Istanbula.

- Geopolitička situacija je svakako odigrala ključnu ulogu - rekao je Princ Albert i dodao - Istanbul je zaista bio dobar kandidat. Ipak Tokio je dao finansijsku garanciju, a neće imati problema sa izgradnjom objekata i same organizacije.

Podpredsednik MOK Tomas Bah, koji će najverovatnije naslediti Žaka Roga na predsedničkoj poziciji, složio se da je destabilnost na bliskom istoku umanjila šanse Istanbula.

- S jedne strane postojala je kandidatura koja je bazirana na tradiciji, a na drugoj na stabilnosti i modernoj tehnologij. Prema svemu što smo videli u prošlosti izabrali smo modernu organizaciju i sigurnost - rekao je 59-godišnji Nemački advokat.

Hasan Arat, glavni predstavnik kandidature Istanbula, bio je izuzetno razočaran, ali smatra da je bilo odlično iskustvo predstavljati svoju zemlju.

- Možda nismo dobili organizaciju igara, ali smo uspeli da ujedinimo naciju i možemo da budemo ponosni - rekao je Arat.

Zanimljivo da je Japan prva azijska zemlja koja će drugi put u istoriji organizovati Olimpijski turnir.

(telegraf.rs/ Izvor: scmp.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    10. septembar 2013 | 19:54

    ТУРСКА НИЈЕ СИГУРНА ЗА ТУРКЕ А КАМОЛИ ЗА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

  • sport

    10. septembar 2013 | 21:30

    Amerika juce iznela izvestaj , ako Turska ovako nastavi da napreduje sa ekonomijom za 5 god bice 3 zemlja na svetu po jacini i ceo svet ce uzimati pare na zajam od Turske i opet ce vladat Evropom i pola Azije, i zato Turska nema neke interese za ove igre.

  • русија

    11. septembar 2013 | 00:36

    све ће то доћи на своје.... опет ће бити Константинопољ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA