VELS KAO PREKRETNICA? Setite se 2003. godine (VIDEO)

Tačno pre deset godina tadašnja fudbalska selekcija Srbije i Crne Gore igrala je protiv Ostrvljana utakmicu bez rezultatskog značaja, posle koje su stvari u srpskom fudbalu krenule nabolje

  • 3

Ponosni zbog remija sa Italijom (1:1), ali donekle tužni jer su tim rezultatom i definitivno otpali u trci za Evropsko prvenstvo, fudbaleri tadašnje Srbije i Crne gore su otputovali u Vels kako bi časno i dostojno završili jedan ciklus.

Sada, deset godina kasnije, fudbaleri Srbije su, takođe, posle remija sa Hrvatskom (1:1) izgubili sve šanse za Brazil i krenuli put Velsa kako bi donekle osvetlali obraz, odigrali za navijače, ali i za sebe.

Pobeda protiv Velšana 2003. godine donela je srpsko-crnogorskom timu satisfakciju da su bolji od rivala koji se, na kraju, domogao baraža, ali ne i prvenstva. I ne samo to. Od te prohladne ostrvske večeri stvorila se atmosfera koju je selektor Ilija Petković znao da pretvori u rezultat.

Stoga i nije bilo čudno što je SCG superiorno završila kvalifikacije za SP u Nemačkoj 2006. godine ispred jedne Španije i Bosne i Hercegovine koja je tada krenula sa usponom.

Da li će se istorija ponoviti čak deset godina kasnije kada se od bezizlazne situacije i razočaranja nacije stvorila herojska ekipa te 2003. godine, koja je makar do prvenstva uveseljavala publiku i činila je ponosnom da se osećaju državljani te zemlje?

Kao i u kvalifikacijama za EP 2004. godine, Srbija je kvalifikacije za SP počela remijem i pobedom. Tada je bilo 1:1 u Italiji i pobeda protiv Finske, a sada 0:0 u Škotskoj i ''iživljavanje'' nad Velsom u Novom Sadu (6:1).

Sličnost je donekle nastavljena i u narednim mečevima. SCG je poražena dva puta i odigrano je nerešeno sa Azerbejdžanom što je ravno porazu, a Srbija je doživela četiri poraza. Već tada su obe ekipe znale da od najveće smotre nema ništa i od tada kreće blagi pomak.

Pobede protiv Velsa 2003. godine i Škotske 2013. godine kod kuće donekle su oporavile nacionalni tim, makar što se tiče samopouzdanja. Usledili su već pomenuti rezultati sa Italijom i Hrvatskom te gostovanje Velsu.

Ova generacija Srbije pokazala je da je izuzetno talentovana i da je ne treba otpisivati. Takođe, treba pomenuti i selektora Mihajlovića koji jeste ''zabrljao'' i možda treba da ode, ali je, iskreno, ostavio eventualnom nasledniku u amanet ekipu koja će naredni ciklus biti iskusnija za tri godine zajedničkog igranja, što može da bude presudno.

Jer, kako su se Kežman, Vidić, Milošević i Đorđević poznavali u dušu, tako će sledeći period funkcionisati Ivanović, Kolarov, Matić, Đuričić i Tadić, potpomognuti Mitrovićem koji je sada, kao Žigić tada, iskočio u prvi plan.

Kada na to još dodamo i zlatne omladince, aktuelne šampione Evrope, nema sumnje da će Ivanović i drugovi biti poštovan tim ukoliko, naravno, ne bude zasićenja od reprezentacije, kao što je to bio slučaj u prethodnim kvalifikacijama.

(M.Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sashki

    10. septembar 2013 | 15:34

    Pogledajte samo taj tim. Pa da je neki iskusni trener tukli bi sve redom. To puca od kvaliteta

  • Ševarice

    10. septembar 2013 | 14:36

    Ne može se pita praviti od bilo čega, zna se od čega se pravi, ali se može jesti od čega god je napravljena, ako to neko uporno hoće.

  • Mare car

    11. septembar 2013 | 10:56

    Hahaha bravo sevarice! Secam se te davne 03 i znam tacno sta sam radio dok je trajala tekma. Imali smo toliko ocajan tim i lose igre da sam otisao u vels pub na zelenjaku i popio tonu piva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA