≫ 

LEJVER KUP – Pred sjajnom budućnosti Federerovog legata

Potpuno novi format turnira – donekle inspirisan presedanom u golfu – “preti” da bitno promeni tenisku scenu kakvu smo je do sada poznavali – a pre svega Dejvis i Fed kup

  • 0

Nove i dugo očekivane stranice teniske istorije ispisane su ovog vikenda u češkoj prestonici – u koju su bile uprte oči i kamere celog teniskog sveta.

>>> Završi sa tim ku*****m sinom! Mekenro vređao Nadala usred meča! (VIDEO)

Pažnja koja je posvećena premijernom izdanju Lejver kupa svakako je opravdana: po prvi put je menadžment kompanija još uvek aktivnog profesionalnog igrača (Team8 Rodžera Federera, briljantno vođena od strane Tonija Gocika) stala rame uz rame sa dve vodeće svetske teniske asocijacije (američkom i australijskom) i biznismenom-oligarhom iz Brazila da bi zajedno producirali teniski takmičarski i zabavni globalni događaj.

Specijalni izveštač Telegrafa sa Lejver Kupa Vuk Brajović.

Potpuno novi format turnira – donekle inspirisan presedanom u golfu – “preti” da bitno promeni tenisku scenu kakvu smo je do sada poznavali – a pre svega Dejvis i Fed kup. Sa ovakvom partnersko-produkcijskom strukturom i medijskom pažnjom, ovo postaje sasvim izgledna mogućnost – i Federer svakako nije propustio priliku da već na svojoj prvoj pres konferenciji najavi mogućnost da se u budućnosti sličan turnir organizuje i za dame.

>>> Federer igra sa Nadalom prvi put u dublu: Već mi je čudno to što ću poene počinjati na mreži (FOTO)

Stagnantni i regresivni stavovi i izjave koji dolaze “iznuđeni” iz Međunarodne teniske federacije će, posle nesumnjivog uspeha Lejver kupa, zaista stajati na “staklenim nogama” – i jedino je pitanje koliko brzo će nastupiti prave promene, reforme ili dekompozicija aktuelne strukture u centralnom svetskom teniskom telu.

Uspeh Lejver kupa je i veliki trijumf za Rodžera Federera lično – i prestavlja potvrdu važnosti njegovog legata i uloge u istoriji tenisa, koja još nije ni konačno definisana u igračkom smislu, posle fenomenalnog ovogodišnjeg kam-beka i skoro nedostižnih 19 Grend Slem titula “na vrhu slavljeničke torte”.

Foto: AP/Tanjug

Kroz etabliranje ovog događaja kao pravog takmičarskog turnira “nove generacije” u kalendaru teniskih takmičenja, Federer bi istinski postao “besmrtan” i bukvalno “poistovetio” jednu celu eru tenisa sa svojim sportskim i umešnim medijsko-produkcijskim ostvarenjima – nešto sa čime se skoro ni jedan sportista na svetu (osim možda njegovog prijatelja Majkla Džordana) ne bi mogao porediti – ni Pele, ni Li Ning, ni Bubka, ni Felps, ni Nadal. Jer, sve su pretpostavke da bi se globalna popularnost švajcarskog asa “pretočila” u globalno priznanje važnosti ovakvog takmičenja – što je i nagovešteno nazivima selekcije timova Kupa – Evropa (Rodžerov matični kontinent) protiv Sveta (Rodžerova zona uticaja). Ovo je, u svakom smislu, uspeh koji inspiriše na učenje i napredovanje svih koji žele da za života ostave neko bitno delu u amanet čovečanstvu – i ne samo sportista!

“Prvi mačići se u vodu bacaju” je poslovica koja je, srećom po Lejver kup, mogla da se odnosi samo na neke propuste koji su se primetili prvog dana njegove premijere – a ne celokupog događaja. Normalno je da se svi koji izvode ovakav složen sportsko-medijski program u hodu navikavaju na njegov koncept, scenario i prilagođavaju svoju namenjenu ulogu u njemu, i to pre svega – igrači – na terenu i van njega. Već od drugog dana su ušli u pravi takmičarski ritam, postali prirodni van terena, a reditelj shvatio da će teško izvući atraktivne kadrove sa timskih klupa i publike koje se po učestalosti mogu porediti sa fudbalom ili košarkom – i rado se fokusirao na sve bolji tenis na terenu.

Uz to, sistem bodovanja mečeva (pobeda prvog dana donosi 1 bod, drugog 2 boda a trećeg 3) učinio je konačni ishod neizvesnim – čak i kada je Tim Evrope poveo sa 9:3 drugog dana, pred čak 4 preostala meča završnog dana. Činjenica da je preko 80% mečeva odlučeno u taj-brejku setova ili super-taj brejku nikome nije ulivala spokojnost da će Tim Evrope nastaviti da istim uspehom “hoda po žici” rezultatske neizvesnosti – što je drama i pobeda Tima Sveta u prvom dubl-meču dana koja je smanjila prednost domaćina na 9:6 i potvrdila. Neizvesnost u sportu obožavaju svi – a pre svega publika i mediji – i ovaj sadržaj je puls i krvotok Lejver kupa koji mu obećava dugovečnost; i, da ne zaboravimo – prizor Rafe Nadala koji se na klupi nervira i udara pesnicom o butinu što je Berdih promašio volej na mreži – iskrena strast.

- Ne očekujte od nas da ćemo se kao dubleri povući iz aktivnog tenisa- napomenuo je Rafa Nadal više puta na konferenciji za medije posle epohalnog dubl meča u paru sa njegovim životnim rivalom, “domaćinom” Federerom. Premijera do juče nezamislive takmičarske “saradnje” ove dvojice asova je pravi “hajlajt” u scenariju događaja na polovini njegovog održavanja – i došao je kao idealna najava očekivane dramatičnosti i neizvesnosti završnog dana turnira.

- Ako mislite da mi je bilo svejedno da, pred svetskim auditorijumom koji danas čine i neki koji možda i nisu tako dobro upućeni u sve tajne i aspekte ovog sporta, tek tako izgubimo – kao prvi i drugorangirani igrači koji su zajedno osvojili 33 Grend Slem titule – grdno se varate! -  opisao je stanje svoje motivisanosti pred meč sa neugodnim “svetskim” dublerima Sokom i Kverijem.

-Naravno da je postojala napetost, nervoza, potreba da budete spremni kao nikada do sada – a to sve u situaciji kada se zapravo i ne sećam kada sam poslednji put i igrao takmičarski dubl i kako bih trebao da reagujem na mreži,” u šali – i zbilji – nastavlja Federer, i kaže:”I pored svega ovoga – ništa bez sreće. Pitajte Soka kako se osetio posle onog slučajnog štop-voleja na mreži na brejk-poenu protiv nas!”

Kao što neće menjati državljanstvo kako bi nastupali u dublu pod istom zastavom na nekoj od narednih Olimpijada, u “teniskoj starosti” (iako je Federer u šali rekao da bi to možda “uradio za Rafu”) – tako su obojica top asova rekli da ne treba očekivati da će se zajedničke takmičarske pres-konferencije poput ovih na Lejver kupu češće dešavati bilo gde drugde, a pogotovo ne na ATP turneji. I pored svih medijskih bisera koje su izneli i izveli tokom njihovog druženja u Pragu – teniski svet će biti dovoljno srećan i time da Rodžera i Rafu viđa što duže – kao ljute suparnike na teniskim terenima “bespoštedne” profesionalne ATP turneje. I tako – do sledećeg Lejver kupa…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA