≫ 

Čilić i Edmund pišu tenisku istoriju!

Veoma neizvesno prvo polufinale prvog Grend Slema u sezoni 2018 u Melburnu

  • 4

Marin Čilić (6) brani “čast” nosioca turnira protiv u Melburnu izvrsnog Kajla Edmunda, u njihovom drugom meču u dosadašnjiim karijerama. Ipak, dosta ubedljiva pobeda u dva seta na šangajskom mastersu prošle godine skoro da neće nositi nikakvu težinu u današnjem meču.

Igrač koji bude pobedio u današnjem polulfinalu će biti tek drugi igrač od 2008. (i Vavrinkinog trijumfa u 2014.) koji je ušao u finale Australijen Opena, a da nije član “velike četvorke” (Federer, Nadal, Đoković, Marej).

Edmundov i Čungov uspeh, da se čak dva igrača bez statusa nosoica nađu u polufinalu ovog Grend Slema, se poslednji put desio davne 1999. godine. Sa druge strane, Čilić će nastojati da, u svom desetom pokušaju ovde, postane prvi igrač iz Hrvatske koji će nastupiti u finalu Australijen Opena, što bi mu bilo treće Grend Slem finale u karijeri, samo jedno manje od vodećeg u tom registru, Gorana Ivaniševića.

Foto: AP/Tanjug

Ipak, ono što ni jedan igrač iz Hrvatske nije do sada uradio je da nastupi u više polufinalnih mečeva na dva različita Grend Slem takmičenja. Na tu sreću je dugo čekao – toliko dugo da je po tome drugi igrač u istoriji po “strpljenju” da to ponovi – celih 8 godina. Nešto ranije je zabeležio lep jubilej u Melburnu - stotu pobedu na Grend Slem turnirima, u šesnaestini finala protiv Karenjo-Buste.

Ako danas pobedi, Marin će zameniti bugarina Dimitrova na trećem mestu ATP liste, što će mu biti lepa nagrada za drugu pobedu u karijeri protiv prvorangiranog igrača sveta – Nadala, a 2016. u Parizu – Đokovića. U slučaju da meč protiv Edmunda bude odlučivan u petom setu, Marin će se osloniti na pozitivan skor od 7 pobeda i 2 poraza na dosadašnjim nastupima u Melburnu, a 27-12 tokom karijere.

Sa druge strane, Kajl Edmund (49. na ATP rang listi) se bori za ulazak u svoje prvo Grend Slem finale – i time postane tek četvrti britanac u istoriji (posle 11 Marejevih finala, odnosno 1 Lojda i Rusedskog) koji bi ostvario taj uspeh. Od Bagdatisovog finala 2006 (54 na listi), ni jedan igrač tako niskog ranga nije uspeo da se domogne finala u Australiji. U slučaju da to “pođe za reketom” njegovom kolegi Čungu, 58-plasirani koreanac će u tom smislu nadmašiti Edmunda.

Foto: AP/Tanjug

Ako obojica budu uspešni – a to svakako nije nemoguće, posle svega viđenog, to će biti prvi put u Open Eri da dvojica igrača koji nisu nosioci igraju u finalu Australijen Opena, a drugi put na bilo kom Grend Slemu (1996 – Krajiček i Vašington). Edmund (23 godine, 20 dana) i Čung (21 godina i 254 dana starosti) bi postali najmlađi igrači posle Endija Mareja (22 godine 261 dan) koji su ušli u finale Grend Slem turnira u istoriji.

U slučaju današnje pobede, Edmund će prvi put ući u Top 20 ATP igrača, i prvi put od 2006.godine postati najbolje rangirani britanski igrač na turneji (ispred Marija). Po prvi put na nekom Grend Slemu bi pobedio čak trojicu nosilaca uzastopce, a prethodne dve pobede ovde (Dimitrov 3, Anderson 12) su njegove najzapaženije u dosadašnjoj karijeri.

U godini u kojoj su ga dobro zapamtili navijači Dejvis Kup tima Srbije (2015) pošto je bukvalno sam doneo pobedu britancima u sred Tašmajdana, Edmund je postao tek sedmi igrač u istoriji ovog takmičenja koji je u svojoj debitantskoj godini nastupio u njegovom finalu.

Ako bi se iko latio “nezahvalne rabote” prognoziranja ishoda ovog meča, ne bi trebao zanemariti važnost Čilićevog iskustva i reputacije kao statusnu razliku koja bi mogla da potvrdi svoju vrednost u ovakvom meču, na ovako velikoj sceni.

Edmund je kroz igru potvrdio zrelost i spremnost da dođe do finala Australije uverljivom pobedom u 4 seta protiv trećeplasiranog prošlogodišnjeg finaliste, Dimitrova – ali je pitanje da li će psihološko breme “zaloga” biti problem sa kojim će se boriti pre i tokom ovog meča.

Foto: AP/Tanjug

Obojica igrača imaju odlične servise, sjajnu igru sa osnovne linije, izuzetno efikasno koriste iole malo više ili kraće lopte da silovitim forhendima zabeleže viner ili stave protivnika “na muke” – dok je Edmundova igra na mreži za iotu pouzdanija nego kod protivnika iz Hrvatske. Čilić će sigurno probati da, stabilnom igrom, izazove Edmunda da se raspuca i uđe u seriiju grešaka, koja bi u ovakvom meču mogla da se pretvori u “put bez povratka”.

Čak i tokom nastupa protiv jednog od najofanzivnijih igrača na turneji, Rafe Nadala, Marin je čvrsto “držao” svoju teritoriju, parirao, uzvraćao udarce i odlično prelazio u kontraofanzivu kad mu se za to stvori prilika. Ali, u slučaju da Edmund bude ponovo imao “svoj dan”, stanovite razlike u odnosu na Nadalov meč će biti na delu: Edmund udara snažno i ravno, i – kao mlad igrač – može da izdrži u takvoj igri i nešto duže od starijih kolega.

Raznovrsnost Kajlovih vinera takođe može izuzetno deprimirajuće da deluje na bilo kog protivnika – pa će biti očekivano da se Čilić povuče na “rezervni položaj” i primeni strategiju iznurivanja kroz dug meč – da bi tako “otupio oštricu” i umanjio elan odličnog britanca u takvom načinu igre.

U rezimeu predviđanja za ovaj meč, ljubitelji snažnog i raznovrsnog tenisa će se sigurno dobro provesti gledajući ga, osim ako se desi da važnost ulaska u finale ne bude poremetila Edmundovu koncentraciju. Iako se ne očekuje da Marin podceni Edmunda, nije nemoguće da malo sporije uđe u meč.

Ako se to bude desilo, morao bi već u drugom setu da dođe do rezultatskog egala, inače bi Edmund mogao da skrene taj voz u potpunosti na njegov kolosek – do kraja meča. U svakom slučaju – neizvestan meč, čiji ishod će sigurno obogatiti tenisku istoriju!

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    25. januar 2018 | 10:37

    E moj nole ko igra polufinale?! Edmund , ne zna decko lopticu da pogodi.I muski tenis je otisao u aut, sta smo gledali pre 5,6 godina gledali smo, sad igraju poluamateri polufinala i finala

  • Baxter

    25. januar 2018 | 11:19

    Na sta je spao danasnji tenis cccc na Edmunda, Cilica I Cing Conga, zato I propada taj sport ko F1 nakon odlaska Hakinena, Sumahera I Kultarda, to vise nije to!

  • Nikola

    25. januar 2018 | 09:37

    Prvo finale? Jel to ima 2 finala pa je ovo prvo ili je ovo mozda polufinale? 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA