≫ 

Svi ga otpisali pre dve godine, a on se vratio i postao najbolji ikada koji je držao reket u ruci: Hoće li iko dostići fenomen Federera? (VIDEO)

Mislili su da je gotov pre četiri godine kada je otišao na pauzu zbog leđa, a onda se vratio i pokazao ko je tata

  • 23

Osvajanjem svoje 20. Grend Slem titule u svom 30 finalu od 40 koliko je igrao (rekordne u ATP takmičenju),Rodžer Federer je došao na 4. mesto po broju osvojenih titula među profesionalnim teniserima i teniserkama. 

Posle Margaret Kort (24), Serene Vilijams (23), Štefi Graf (22), on je treći u istoriji a pretekao je Helen Vilis Mudi (19) kao i još dve dame (Kris Evert i Martinu Navratilovu – po 18) i to još kada je osvojio svoju 19. titulu na Vimbldonu 2017. godine.

>>> Srpska lepotica uživo gledala kako Federer ispisuje istoriju na Australijan openu (FOTO)

Sa 36 godina i 173 dana, postao je tek treći igrač u istoriji (Lejver, Rouzvol) koji je osvojio više od 4 Grend Slem titule posle navršenih 30 godina, odnosno drugi (posle Rouzvola) koji je osvojio 3 titule posle 35. rođendana.

Međutim, prethodna dvojica nisu igrala u open eri, pa nije bilo toliko konkurencije kao u sadašnje doba u kojem igra Federer.

- Dvadeseta titula mi znači – dvadeset posebnih doživljaja - otkrio je Švajcarac.

On je definitivno fenomen svetskog tenisa i niko nikada ga neće stići, bar ne u ovom 21. veku koji traje još 82 godine. Teško je da će se neko pojaviti toliko dominantan na teniskim terenima.

Čak i kada je pao sa prvog mesta i kada od 2012. do 2017. nije osvojio nijedan Gren slem, pauzirajući šest meseci zbog povrede leđa, svi su mislili da je gotov i već su ga prežalili.

Izdržao je tada surovi peroid dominacije Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koji su mlađi od njega šest, odnosno pet godina, a onda je dočekao svoje trenutke ponovo.

Čekao je da Nadal i Novak dođu u njegove godine i počnu da osećeaju posledice dugogodišnjeg igranja kao što je on osećao kada je sa 30. godine fizički postustao i ophrvan povredama morao da stane. Iskoristio je to na najbolji mogući način.

Foto: Tanjug/AP

Vratio se pametniji, jer je shvatio šta treba da radi. Ne da juri od turnira do turnira, već da bira one na kojima želi da igra i to planiranje ga je zapravo odvojilo od ostalih. Nije mario da se vrati na prvo mesto liste, već da osvaja ponovo Gren Slemove.

-  Sjajan je osećaj osvajati titule, a plasman na listi je na drugom mestu. Sve dok sam zdrav i bez povreda, mislim da mogu nešto da napravim - rekao je pre neku godinu Federer.

Fizički beprekorno spreman, znao je da ima talenat veći od ostalih igrača, samo je bilo potrebno da bude zdrav. Taj preduslov je ispunio pauzom i sada deluje kao da ga ništa ne može zaustaviti. Može da igra do 40 godine, a to je još tri i po godine i 15 Gren slemova na kojima može da igra.

Ako bude pažljivo birao izaći će na tri godišnje ( preskače Rolan Garos, verovatno zbog šljake) a to znači da bi na sledećih 12 mogao da uzme još koji Gren Slem. Pa nek bude dva godišnje to je već šest i bio bi najbolji ikada, računajući i žensku kategoriju.

Na ruku mu ide što tri najveća rivala Đoković, Nadal i Mari imaju probleme sa povredama i pitanje je kad će se vratiti u pravu formu.

U svakom slučaju i kada se vrate nemoguće je da će dostići velikog Rodžera ikada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA