Znam da neću igrati zauvek: Emotivne reči Nadala tokom konferencije na kojoj je govorio i o Novaku!

Rafael Nadal opisuje osećanje koje ga vezuje za Masters koji je u nedelju osvojio rekordni 11. put i najavljuje zanimljiv ostatak aktuelne sezone

  • 0

Rafaela Nadala nikada nije lako dobiti, a da vam to pođe za rukom na šljaci, moraćete i da se, figurativno, “pobijete” sa njim!

Svu silinu tog iskustva osetio je svaki protivnik koji je probao da mu stane na put osvajanja rekordnog 11. Mastersa u Monte Karlu, a po svemu sudeći se ništa neće promeniti ni kada, za nešto više od mesec dana, bude otpočinjao “kampanju” da osvoji i svoj 11 trofej na Rolan Garosu.

Ne verujemo da bi bilo išta drugačije ni da mu je protivnik bio Aleksandar Zverev, niti odmorniji Kei Nišikori, jer je kombinacija snage, strasti, umeća, lucidnosti i već legendarnog fajterskog duha ono što “španskog bika” čini jednim od najvećih sportista i takmičara 21. veka.

U kratkoj retrospektivi finalnog meča – jedino što se može “zameriti” pobedniku su servis greške – koje su ga jednom koštale brejka (i jednom umalo dovele do toga, i to u istom setu) i nekoliko loših voleja na mreži (segment u kome nikada nije briljirao). Nišikori je, iako rano uzeo brejk u prvom setu, bio toliko ljubazan da uzvrati “dobročinstvo” na isti način (dupla servis greška), a posle toga je, zapravo, bio samo učesnik jednog lepog teniskog finala u čarobnom teniskom ambijentu Monte Karlo Kantri Kluba i svečane postavke na centralnom terenu “Ranije III”.

Rafael Nadal slavi trijumf u Monte Karlu Foto: AP/Tanjug

Da se razumemo – Kei nije bio samo “okej”; zaslužio je svaki aplauz koji je dobio za svoju igru, imao sijaset fenomenalnih poteza i poena, ali nije bio kadar da se “potuče” za titulu, što je i priznao tokom ceremonije dodele trofeja (“Rafa, bio si previše dominantan!”). Ono što je simpatični Japanac učinio ovim finalom u Monte Karlu trebalo bi da predstavlja važan izvor inspiracije za njegove kolege, bivše članove društva Top 10 – Novaka, Endija, Stena, Miloša, Tomaša – u smislu da je moguće vratiti se svojoj igri, a zatim i rezultatima po kojima su bili poznati.

Do svoje 31. titule na Masters turnirima i 76. u karijeri, Rafael Nadal je došao bez izgubljenog seta. Naravno, ovo nije prvi put da mu ovakav izuzetan uspeh dodatno biva “oplemenjen” tako impozantnim izrazom postojanosti, ali on kao da ne mari za statistiku.

- Znam da neću igrati zauvek, i svestan sam toga da sam sada bliži kraju moje karijere nego ikada pre, što utiče na to da još više uživam u svakom mometu koji provedem u igri i takmičenju. Naravno, presrećan sam zbog osvajanja još jedne titule u Monte Karlu, jer je ovaj turnir jedan od najznačajnijih za naš sport, a svaki novi postignut uspeh u ispisivanju njegove istorije - zahvalan je Rafael Nadal.

Nadal i Nišikori u društvu princa i princeze od Monaka Foto: AP/Tanjug

- Dobro vam je poznato koliko je važan faktor sreće da se dobije makar i jedan turnir, a kamoli kada se ovaj Masters osvoji 11 puta. Ne znam kako i zašto, ali mi je definitivno jasno da su moji nastupi u Monte Karlu praćeni – srećom! Uz neizmernu ljubav prema ovom sportu – dve stvari bih istakao kao najvažnije za svaki moj dalji korak u njemu, bez obzira na trofeje i uspehe: zdravlje i dobro raspoloženje. Ako sam dobrog zdravlja, onda mogu nečemu i da stremim, da se nadam, da radim ka ostvarenju nekog cilja. Ako sam i zdrav i dobro raspoložen, onda ću igrati dobar tenis. Ako pobedim, ili izgubim u tom stanju – to je život, ali je meni važno da znam da sam 100% spreman da se takmičim protiv bilo koga, i da uživam u svakom danu u kome ću se tako osećati - rezimira svoju takmičarsku filozofiju Nadal.

Upitan da li su Đoković i Vavrinka, pod uslovom da su u vrhunskoj formi, jedini igrači koji bi u narednom periodu mogli da ugroze njegovu dominaciju na šljaci, Rafa odgovara – sa dozom diplomatičnosti, s obzirom na činjenicu da se ni Novak ni Sten ne nalaze nigde blizu stanja u kojem bi predstavljali opasnost za njega:

- Zaista ne mislim o tome na taj način. Ako ih već izdvajate, dobro je poznato da je jedan od njih je osvojio 12 Grend Slemova, a drugi tri. Naravno da obojica mogu da me dobiju, kao i drugi igrači poput Keja, Aleksandra Zvereva, Dimitrova. Jednostavno, kada igrate protiv najboljih na svetu, sasvim je izvesno da možete da izgubite, i to svakog dana - uviđajan je Nadal.

Kei Nišikori tokom turnira u Monte Karlu Foto: AP/Tanjug

- Drago mi je da je sezona na šljaci počela ovako povoljno po mene, i da nisam došao u situaciju da previše ugrozim svoje zdravlje. Najduži meč ove godine u Monte Karlu trajao mi je oko sat i po, što je dobro. Ali, već sledeće nedelje me čeka težak žreb i izazovan turnir u Barseloni, i odmah moram da se usresredim na njega. Činjenica da sam od povratka na teren pobedio u sedam uzastopnih mečeva me značajno ohrabruje, jer će i ova sezona na šljaci biti veoma duga i naporna… - naglašava Nadal, koji brani prošlogodišnju titulu u glavnom gradu Katalonije, uz mogućnost da se, posle preduge pauze za sve ljubitelje tenisa is porta, ponovo takmiči protiv Novaka Đokovića.

Da je jedan od najvećih, a po njegovoj skromnosti i iskonskoj sportskoj strasti i duhu, jedan od omiljenih sportista sveta svih vremena, Nadal je ponovo dokazao ovim izuzetnim dostignućem i fer-plej manirima i ovoga puta u Monte Karlu.

U slučaju da igra i žreb dovedu do toga da se u “gradu Gaudija” sa različitih strana mreže nađu drugi i treći najuspešniji aktivni teniser svih vremena, biće izuzetno zanimljivo osetiti – pa onda i videti – kako će ovaj epohalni rivalitet i takmičarska strast indikovati dalji tok sezone i karijera obojice asova.

Kada se priča o jedanaestom osvojenom Mastersu Rafaela Nadala u Monte Karlu, ili najavljuje takav meč u Barseloni – tenis je, zaista, skoro nemoguće – ne obožavati !

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA