≫ 

Novak i Kajl u vimbldonskom okršaju: Hit dana ili groznica subotnje večeri?

Novak Đoković je na potezu, i to protiv domaćeg igrača (subota, 17.30).

  • 7

Jedan od najvažnijih mečeva dosadašnjeg toka Vimbldona predstavlja obojicu učesnika u veoma dobroj formi. Hoće li se njihovi dosadašnji nastupi odraziti na njegov tok, i šta misle njegovi akteri jedan o drugom?

U danu kada je, uslovno rečeno, najveća iznenađenja pobeda Monfisa nad jedanaestim nosiocem Kverijem i poraz Venus Vilijams od Kiki Bertens, moglo bi se zaključiti da talas senzacija na ovogodišnjem Vimbldonu barem malo “okopnio”.

Gael je čovek inspiracije Foto: AP/Darko Vojinović

Doduše, bilo je nekoliko “bliskih susreta” sa porazom. Zverev je gubio 2:1 od Frica na početku programa, Serena je zaostajala sa 5:3 u prvom setu protiv Mladenović, Pliškova se zadržala milimetar nad ponorom u taj-brejku drugog seta protiv Buzarnesku, Gergeš bila primorana da osvoji čak 10 gemova u trećem setu da bi došla do pobede protiv Stricove. No, ipak se sve završilo na “upozorenju” pred veće izazove koji slede.

Rodžer hladnokrvno grabi ka završnici Foto: Tanjug/AP

Ako nije baš bilo iznenađenje, onda je poprilično neočekivana pobeda bila ta koju je ostvario Francuz Manarino protiv odličnog Danila Medvedeva, kao i Rodina protiv Medison Kiz. Rutina i umešnost su krasili uspehe Rodžera Federera protiv Štrufa (iako tok meča nije išao tako “tečno” u njegovu korist), Iznera protiv Albota, Cicipasa protiv Fabijana, Andersona protiv Kolšrajbera i Đorđi protiv Siniakove.

Dva puta po 3:0 u prva dva kola, i sada Novak Đoković ide na Kajla Edmunda. Kvota da će slaviti u manje od 37,5 gemova (1&UG MANJE) je 2,22. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Vimbldon.

Po konzistentnosti u prikazanoj igri, teško je naći nekog koga treba pohvaliti više od Done Vekić, i uopšte nije nemoguće da se simpatična dalmatinka nađe sa druge strane mreže od Serene Vilijams – u borbi za ulazak u finale.

Simpatičan štos je zabeležen na konferenciji za medije Rodžera Federera, upitan da prokomentariše komentar njegovog menadžera da “poseduje izraziti apetit za modu…”. “

Da, to bi onda moglo da se razume i kao da ja volim da jedem svoju garderobu, je li?” u neverici se nasmejao elegantni Švajcarac.

Spreman i za šalu Foto: Tanjug/AP

Druga krajnost je bila poprilično neprijatna razmena u razgovoru “naoštrenog” Saše Zvereva i reportera koji mu je sugerisao da je mazohista (odigrao još jedan meč na 5 setova na Grend Slemu, da bi mu ovaj uzvratio da “ne razume značenje te reči” i objasnio da je do te mere imao stomačne probleme – zbog kojih je povratio u pauzi između drugog i trećeg seta i mislio da nema šanse da uradi išta smisleno na terenu zbog osećaja iznurenosti i gladi…

Novi dan nosi nove teniske “poslastice” - ako se tako mogu opisati mećevi Nadala protiv De Minaura, Kerber protiv Osake, Halep protiv Hsi, Saše Zvereva i Gulbisa (“veoma dobro se poznajemo; moja mama je kuvala za nas kada smo zajedno trenirali!” – Zverev), Del Potra i Pera i Kirijosa protiv Nišikorija.

No, svima je jasno da će pravi hit dana – koji možda i postane “groznica subotnje večeri” i pre meča Engleska – Švedska na SP u fudbalu upravo meč Kajla Edmunda i Novaka Đokovića. Od kada je trenutno najbolje plasirani britanski igrač “uzeo meru” Novaku na Mastersu u Madridu i položio bitan ispit teniske zrelosti koji je prijavio ulaskom u polufinale Australijen Opena u januaru, moguće ponovno odigravanje ovog meča se nikako ne može smatrati isključivo kao priliku za Novaka da “ispravi loš utisak” sa pređašnjeg meča.

Novak se sprema za nešto veliko Foto: AP/Tanjug

Edmund je sam i sa toliko samopouzdanja stvorio sve što je za njega bilo vredno u tom meču, da ponavljanje takvog ishoda prilikom njiovog narednog susreta nikako ne bi više moglo da se svrsta pod rubriku “iznenađenja”.

U očekivanju ovakvog razvoja situacije u žrebu, Đoković je izneo sledeće mišljenje o Edmundovom značajnom i brzom napretku: “Od kada je počeo da radi sa Frederikom Rosgrenom – stručnjakom koji mi je izuzetno dobro poznat iz dana saradnje sa Mariom Ančićem i Robinom Soderlingom, Kajl je pronašao sebe, uz marljiv profesionalni rad i disciplinu.

Kajl i Frederik se sjajno uklapaju, naročito zbog toga što je britanac veoma posvećen treninzima na terenu i u teretani, i krasi ga izuzetna radna etika. Rezultati toga ne mogu biti jasniji; stabilni je član Top 20, i snažno nadire ka Top 10.

Pobedio je i mene i Dimitrova ove godine, došao do polufinala Melburna – što ukazuje na to da ima kapacitet da redovno nastupa na najvišem nivou. No, time što će se naš meč odigrati na najvećem vimbldonskom stadionu bi takođe moglo da predstavlja i dodatni pritisak na njega, kao glavnog domaće favorita. Za sada se veoma dobro nosio sa tim što je preuzeo Marejevu ulogu…” prenosi nam svoje mišljenje o Edmundu Đoković.

Britanac ume da namuči Đokovića Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Sa njegove strane, Edmund izražava poštovanje prema Novaku – ali ništa više od toga.

- Igrati protiv Novaka je uvek veoma zahtevno. Naravno, osećaćete veru u sebe i sveopštu mentalnu stabilnost ako ste uspeli da pobedite takvog igrača – jer vam je jasno šta ste sve pravilno uradili da biste došli do takvog rezultata. Novak je do sada u Londonu pružio sjajne partije, lako došao do pobed, ali, svaki meč je drugačiji, pa čak i protiv nekog ko je jedan od najboljih u našem sportu svih vremena, što će uvek zavredniti poštovanje sa moje strane, kao i pun angažman da uradim sve što mogu da bih ponovio takav uspeh - izričit je Edmund.

- Da se razumemo, po meni se Novak “nije vratio” kroz ove skorašnje pobede na Vimbldonu, tokom kojih je izgubio tek 12 gemova. Njegov kvalitet će uvek biti neosporan, i veliki šampioni poput njega ne gube te dimenzije – da bi se onda u njih vraćali.

- No, ipak će naš današnji meč biti – samo to, jedan običan teniski meč, u kome ću znati da je moja jedina i prava prilika to da dam svoj maksimum, odigram najbolje što mogu. Velika scena Centalnog terena Vimbldona je izuzetno iskustvo, nešto na šta se lako i lepo navikavam – iz prilike u priliku, pritom učivši dosta i o samome sebi u tim okolnostima - napominje Edmund.

- Nije zahvalno porediti na koji način bi igranje meča na travi protiv Novaka predstavljalo drugačiji set izazova po mene, u odnosu na onaj na madridskoj šljaci. Naravno, teren na Vimbldonu je mnogo brži, a kretnje bi bile značajno drugačije – s obzirom na manju nadmorsku visinu u odnosu na Madrid. Teško je dati pravu prognozu toka meća u ovim uslovima – sve dok ne izađete teren i osetite ritam igre.

- Ono što mi se čini da će Novak želeti da uspostavi u ovom susretu je igra sa osnovne linije, što bi mu omogućilo i veći manevarski prostor za razne kretnje, u čemu je uvek bio izuzetan. No, i ja se dobro snalazim u prilici kada se uspostavi manje-više konstantan ritam igre, što Novakovi poslednji nastupi sugerišu. Čak i ako uzmete u obzir da Novak poseduje toliko širok repertoar udaraca i stilova igre koje izvodi toliko dobro – kao što su i 15 asova protiv Sandgrena – dokazao sam da umem da se nosim sa tim, i ostvarim pobedu u mečevima protiv igrača kojima je to bitna karakteristika – kao što je, na primer, Kirijos - opisuje ove bitne detalje Britanac.

Nadajmo se da će biti što manje ovakvih scena Foto: Tanjug/AP

Kurtoazija, strategija, analitika, ili sve zajedno,  jasno je da je meč sa Đokovićem bio živo anticipiran od strane Edmunda od momenta kada je objavljen žreb za ovogodišnji Vimbldon. I, uistinu, teško je dodati bilo šta ovim ocenama, jer je njihov izvor čisto empirijske prirode, neposredan i autentičan.

A za učestvovanje i uživanje u takvom susretu iz pozicije publike – na svetu ne postoji lepši ambijent od Centralnog terena Vimbldona, uvek još dinamičniji kada nastupa domaći as i veliki, inspirativni šampion protiv Đokovića. Iako će srpska publika u glavi imati imperativ pobede pre svega drugog, zbog toliko očekivanog povratka Novaka u završnicu jednog Grend Slem turnira – nadamo se da će takve “teške misli” barem malo biti stavljene po strani, jer bez opuštenosti u igri i posmatranju – nema pravog doživljaja ovog lepog i složenog sporta…

(Specijalni izveštač sa Vimbldona, Vuk Brajović, sponzor izveštaja Motorola G6 telefon)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. jul 2018 | 10:23

    Nadam se da danas zavrsava takmicenje kao i ovi za koje navija na sp

  • Krle

    7. jul 2018 | 13:43

    Ljudi,svako ima prava da navija za koga hoce.Poznati Hrvatski pevaci su kupili stanove po BG.jer su vise ovde nego u lepoj njihovoj.Da li se neko pobunio zbog toga?Nije naravno,nego redovno posecuju koncerte.Ostavite Novaka na miru.

  • MiCI

    7. jul 2018 | 11:27

    Pobedi Novače.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA