≫ 

Novak se izjednačio sa svojim idolom: Srbin stigao Samprasa, lov na Nadala i Federera može da počne!

Đokoviću šest najvećih trofeja nedostaju da se izjednači sa Federerom, tri sa Nadalom - realno je da ih obojicu stigne i prestigne

  • 0
Novak Đoković, US Open Foto: AP/Tanjug

Titula u Njujorku za Novaka Đokovića nije samo još jedna "recka" u njegovoj grandioznoj Grend Slem karijeri, mnogo je više od toga: početak novog, možda i najuzbudljivijeg razdoblja u trci za novim dostignućima, a ono najvažnije je: tačka koja znači početak konačnog napada na "nedodirljive" Rafaela Nadala i Rodžera Federera na "večnoj listi" najtrofejnijih igrača u istoriji tenisa.

>>>Veličanstveni Novak pokorio Njujork! Moćni Srbin razbio Del Potra, stigao Samprasa na večnoj listi! (FOTO)

Sa 14 titula iz kategorije "velike četvorke" Srbin je ušao u egal sa legendarnim Pitom Samprasom, svojim idolom iz detinjstva, na trećem mestu najvećih osvajača, ispred njega je Nadal sa 17, dok je Švajcarac sa 20 i dalje neprikosnoven - ali ne i nedostižan!

Đokoviću je, dakle, u godinama koje dolaze potrebno šest Grend Slem trofeja ne bi li se izjednačio i sa Federerom, što jeste izazov nad izazovima, ali ne i nemoguć scenario ako se uzme u obzir činjenica da je Rodžer u završnoj fazi karijere, a Novak pred sobom ima sigurno tri do četiri godine igranja tenisa na vrhunskom nivou.

Foto: Tanjug/AP

Naravno, ne treba u ovoj računici Novakovih ofanzivnih težnji ka samom vrhu i kreiranju istorije prežaliti Nadala i njegove ambicije. Španac će u godinama koje dolaze sigurno i dalje biti najveća pretnja našem asu, jer druge tog kalibra jednostavno nema ni na vidiku: Endi Mari je dugo van takmičarske forme, kao i Vavrinka, dok su nadolazeće snage sve samo ne igrači za najveća dela i osvajanje najvažnijih trofeja u nizu.

Još jedna bitna činjenica koja ide Novaku "na vodenicu" za dugoročnu prognozu: Grend Slem trofeje osvajao u rasponu od 10 godina (2008-2018), dok je, primera radi, Nadal svoja Grend Slem priznanja, kojih ima tri više od Noleta, pokupio za 13 godina (2005-2018), a Federer za 15 (2003-2018).

>>> Želeo sam silno da se vratim, shvatio sam kroz šta je prolazio Martin: Novak oduševio izjavom posle osvojenog finala! (FOTO)

Sve ovo navodi na zaključak da bi Novak u naredne, recimo, tri godine, ako ga zdravlje i forma posluže kao do sada, mogao da ostvari san i stigne obojicu na "večnoj listi" najvećih igrača svih vremena - postane besmrtan!

U jednom je već iznad njih, protiv obojice ima bolji međusobni skor. Mnogima bi to bila dovoljna satisfakcija, biti iznad Federera i Nadala je sam po sebi podvig vredan najvećeg divljenja, ali znajući Noletove ambicije, energiju, talenat i glad za pobedama i pomeranjem granica (o čemu ponavlja kao papagaj), bute sigurni da se neće zaustaviti dok mu najveći rivali i kada su u pitanju Grend Slem trofeji, ne budu gledali u leđa.

Pet najtrofejnijih Grend Slem tenisera svih vremena

1. Rodžer Federer (20) - Australijen Open (6), Rolan Garos (1), Vimbldon (8), US Open (5)

2. Rafael Nadal (17) - Australijen Open (1), Rolan Garos (11), Vimbldon (2), US Open (3)

3. Novak Đoković (14) - Australijen Open (6), Rolan Garos (1), Vimbldon (4), US Open (3)

3. Pit Sampras (14) - Australijen Open (2), Rolan Garos (0), Vimbldon (7), US Open (5)

5. Roj Emerson (12) - Australijen Open (6), Rolan Garos (2), Vimbldon (2), US Open (2)...

VIDEO: Šou Đokovića i Vajde na treningu na US Openu

VIDEO: Novakova poruka ljubavi posle osvajanja US Opena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA