≫ 

Đoković najavio finale u Londonu i za Telegraf otkrio šta bi sebi poželeo u Novoj godini!

Podsetimo, najbolji teniser sveta od 19.00 časova igra protiv Zvereva

  • 8

Rezime pretposlednjeg dana aktuelnog Mastersa u Londonu bi moglo da glasi: Novak „prošao kroz“ Andersona za očekivani plasman u finale, Zverev poremetio Federera i ponovo se našao na Đokovićevom „londonskom meniju“ – ovoga puta za završno veče trofejne ceremonije.

Čudan je to bio dan – dan u kome je jedan finalista za svoj uspeh bio „pozdravljen“ zvižducima velike većine publike, a drugi – verovatno poželeo da je umesto meča održao trening – kako bi se više naigrao. Bilo je i suza, i kontroverzi, i skupljača loptica u glavnoj ulozi – ali srećom po Novaka – ceo taj šou se odvijao u drugom polufinalnom meču.

A kako je je Anderson krenuo u meč sa Đokovićem – bilo je jasno da nigde neće ni dospeti. U reprizi početka vimbldonskog finala (i prethodnog nastupa protiv švajcarskog asa u Londonu), zgrčeni Južnoafrikanac je već u svom prvom servis gemu dozvolio 3 brejk lopte, tako da je Novakovo brzo vođstvo od 2:0 bilo prirodni sled stvari.

Svaki put kada je Novak uspevao da „otvori teren“ (a da pritom ne načini neiznuđenu grešku), poen bi pripadao njemu, što je jasno ukazivalo na to da Anderson bukvalno „preživljava“ od Novakove „milostinje“ i nekoliko boljih servisa. Na momente je bilo tužno posmatrati koliko je izgubljeno delovao Kevin, i to ne pod nekim naročitim pritiskom u razmenama. Tek je bio trideset deveti minut, a prvi set je pripao Đokoviću.

Foto: Tanjug/AP

Novi set – stara priča. Da nije bilo nekoliko Novakovih grešaka posle đusa na servis Andersona, naš as bi napravio dva uzastopna brejka na protivnikov servis i uklonio bilo kakvu dilemu u pogledu pobednika drugog polufinalnog meča. I pored toga, Andersonovo magnovenje se nastavlja, te je sve što je do kraja Kevin uspeo da uradi bilo da spase barem malo časti osvajanjem drugog gema za 5:2. Tada „odlazi čast u propast“ – i sa identičnim rezultatom iz prvog seta Novak potvrđuje očekivani plasman u Finale ovogodišnjeg Mastersa u Londonu.

Ako je nekome posla ovakvog meča barem statistika interesantna – zamisliće se nad 26% realizacije poena posle drugog servisa Andersona, 50% osvojenih poena na svoj servis i čak 27 neiznuđenih grešaka. Novak – malo slabiji na prvom servisu (ubačenih 69% - što će sigurno dodatno trenirati pred finale sa Zverevom), ali i sa 82% poena osvojenih posle servisa (uz Kevinovu ljubaznu pomoć) i solidnih 17 vinera.

Ipak, Novaku će posle ovakvog meča „bez ritma“ biti potreban dobar trening kako bi bio spreman za sveukupno veći izazov protiv Zvereva – koji je verovatno izvukao pouke iz poraza protiv istog protivnika pre nekoliko dana, i pokazao da je njegova igra u Londonu u usponu posle pobede protiv Federera.

Foto: Tanjug/AP

No, pouke iz jednog nedavnog meča bi trebao da je izvukao i Novak – i to onog protiv drugog „mladog lava“, Kačanova, u finalu pariskog Mastersa. Psihološka i početna igračka prednost bi lako mogle da nestanu ako Novak ne bude stalno fokusiran na ostvarenje svog plana igre. U ovom slučaju, radilo bi se na tome da održi ritern na najvišem, a servis barem na visokom nivou, bude agresivan, ali ujedno i izbegava prevelike rizike i održava broj neiznuđenih grešaka na minimumu, da proba da „promeša“ igru koliko je god to moguće i pritom bude solidan na mreži, i zadrži nivo mentalne superiornosti koji bi Zverev (kao što je i Anderson) osetio već od zagrevanja pred meč.

- Ovo je bila duga sezona za mene, i mislim da se kumulativni zamor odrazio na nivo moje igre u poslednja dva meča - iskren je bio Anderson na početku rezimea susreta sa Đokovićem: - Impresivno je koliko je Novak konsistentan u svim aspektima igre, koliko je servis učinio delotvornijim. Sa moje strane, veliki razlog u ovako razočaravajućem nastupu bio je u tome što nisam uspeo da se snađem u ovim okolnostima, i kao da me je važnost momenta i nastup protiv takvih asova kao što su Federer i Đoković sputala u željenom izvođenju svih segmenata moje igre.

- Kevin je imao sjajnu sezonu, i meč koji je odigrao protiv mene ni na koji način ne odražava uspehe i razvoj u igri koji je postigao tokom nje. Sa moje strane – bio sam izuzetno motivisan da dobijem ovej meč, i drago mi je da je kontinuitet mog rada pozitivno uticao na to da na terenu budem maksimalno koncentrisan. Veliki je izazov ostati posvećen realizaciji ciljeva kroz dugu sezonu, te se na momente zapitate da li vi služite umu, ili um služi vas... - izneo je svoje mišljenje predstavnicima medija Novak, pohvalivši odvažnu i izuzetno zrelu igru njegovog protivnika protiv Federera:

- Nikome ne bi bilo pametno da otpisuje Rodžera Federera tokom sledeće sezone, niti ikad. Ne treba vratiti sećanje toliko dugo unazad u dane kada su mnogi skoro otpisali Rafu i njega, pa su morali da se „ujedu za jezik“ posle njihovog sjajnog povratka u svetski vrh - upozorava Novak teniske takmace pred nove runde takmičenja.

Zamoljen od strane dopisnika Telegrafa da nam prenese šta bi sebi poželeo za Novu godinu, Novak se isprva malo našalio:

Foto: Tanjug/AP

- Prvo bih sebi poželeo bezbedan let posle ovog turira – i to na destinaciju „gde me nema“, gde sam potpuno izolovan i gde ću se dobro odmoriti, jer mi je posle ovakve sezone to izuzetno potrebno - kaže Novak, i nastavlja:

- Što se tiče novogodišnjih želja, ne bih da ponavljam ono što već zvuči kao kliše, ali biti pri dobrom zdravlju je uvek najbitnije. Ali, naročito bih voleo da budem svestan lekcija koje sam doživeo u poslednjih nekoliko godina, a pogotovo u poslednjoj. Pre svega mislim na to da ne pravim neke greške u tenisu i privatnom životu koje su mi se do sada ponavljale, a do kojih se dolazilo zbog toga što prvenstveno nisam imao strpljenja. Prosto rečeno, voleo bih da naredna godina bude godina osvešćenja i mudrosti – uz zdravlje, ljubav, sreću i radost – što uvek želim svima - opisao je kako bi izgledala „Novogodišnja čestitka samom sebi“ najbolji igrač sveta.

Finale protiv Zvereva je na programu nešto ranije nego mečevi večernjeg termina u dosadašnjem toku londonskog Mastersa – u 19.00 sati po našem vremenu.

Da li će Zverev uspeti da uzme isto toliko gemova protiv samouverenog, spremnog, uravnoteženog i pobednički nastrojenog Novaka – mnogi su verovanja da bi to bio njegov konačni domet u svom prvom finalu završnog turnira sezone.

Da pobeda jednog finaliste protiv drugog u ranijoj fazi takmičenja po grupama i nije neka prednost, pokazuje nam statistika – po kojoj je 9 od 18 puta (dakle, 50%) trofej otišao u ruke igrača koji je izgubio u njihovom prethodnom susretu.

No, nadamo se da će Novakove Novogodišnje želje početi da se ispunjavaju već u novembru – kako bi i to tradicionalno slavlje počelo – što ranije. A ulice Beograda su već spremne da prazničnim sjajem pozdrave konačni trijumf našeg šampiona, u godini u kojoj je svaki uspeh – po sopstvenom priznanju - imao posebnu dimenziju. Neka tako bude – danas i nadalje!

>>> Englezi na Hrvate - i jednima i drugima samo pobeda donosi prvo mesto u grupi! Kvota na domaćina je 2,00, a na Hrvate 3,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Engleska - Hrvatska.

>>> Švajcarce samo pobeda vodi na prvo mesto, Belgiji sasvim odgovara i remi. Kvota na keca je 3,25, a na iks 3,30, dok je dvojka 2,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za utakmicu Švajcarska - Belgija.

>>> Dugo Partizan nije slavio u Podgorici, a ako mislite da je došlo vreme za to, kvota na crno-bele je vrlo jaka - 2,70! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za derbi ABA lige Budućnost - Partizan.

(Specijali izveštač Telegrafa iz Londona - Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    18. novembar 2018 | 09:37

    Ja u novoj godini zelim jos tvojih uspeha i jos bolju igru da nastavis ovako.

  • Cure

    18. novembar 2018 | 11:03

    Samo nek te zdrsvlje sluzi i bices za 2-3 godine najboljii ikadaaa..za mene to vec jesii..

  • travijata

    18. novembar 2018 | 12:04

    Bravo Novace ,veeeliki covece!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA