≫ 

Bio sam nervozniji nego inače: Novak nam je otkrio šta ga je mučilo protiv Conge! (VIDEO)

Najbolji teniser sveta zadovoljan je trijumfom nad svojim velikim rivalom

  • 1

Novak Đoković povećao vođstvo protiv nekadašnjeg velikog rivala komfornom pobedom od 3:0 (6:3, 7:5 i 6:4) i plasirao se u 3. kolo Australijan opena, gde ga čeka Rus Denis Šapovalov.

Za nekadašnje velike rivale, koji su svoj poslednji meč odigrali pre 3 sezone, sadašnji „skor“ od 17-6 u pobedama za našeg asa bi teško mogao da opravda uvodnu konstataciju o odnosu koji postoji između Novaka Đokovića i Žoa Vilfrida Conge.

Svaki put kada se ispisivala neka važnija stranica savremene teniske istorije – od njihovog prvog i jedinog dosadašnjeg finala Grend Slema, odigranog upravo ovde u Melburnu 2008. godine, Novak je bivao bolji od eksplozivnog Francuza, koga je krasio ovaj epitet najčešće u smislu sopstvene destrukcije u mečevima protiv staloženijeg „džokera“.

Svi će se rado sećati prve od do sada osvojenih 6 titula našeg asa u Melburnu, a Conga – kao meča koji je možda bio presudan po to da nikada ne osvoji niti jedan Grend Slem, niti da postane svetski broj jedan tokom karijere koja je to svakako obećavala.

Žo Vilfred Conga pružio ruku Novaku posle nove pobede našeg asa u međusobnim duelima; Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

Meč je, osim u nekoliko faza u kojima je Novakova koncentracija popuštala, bio ništa više od „kurtoaznog teniskog protokola“ kroz koji je Srbin, oslanjajući se na odličan procenat riterna (71%), solidan procenat osvojenih poena posle prvog servisa (74%) i 56% osvojenih brejk poena, ipak rutinski izbacio Francuza iz daljeg toka žreba, pokazavši da – Kada su razmene kratke, teško ko može da parira njegovom agresivnom stilu igre (osvojio 73 poena, izgubio 52 u poenima do 4 razmenjena udarca).

Novak Đoković riternira Congi; Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

To bi trebala da bude Novakova formula za pobedu, nešto čemu bi trebao da stremi u svakom meču, naravno, ako protivnik to ne bude umeo da spreči. Iako igra na mreži ni ovoga puta nije zadovoljila (ispod 50% osvojenih poena), ulazak u teren, otvaranje uglova za kratke diagonale i, kad se za to ukaže prilika, vineri iz paralela i diagonala (kada otvori teren dobrim pripremnim udarcima), su bili i biće udarno oružje našeg šampiona na putu do, nadamo se, sedme titule Australijen Opena od spomenute 2008. godine.

Conga je bio nemoćan; Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

Novak je po završetku meča rekao da je bio nervozniji nego inače na startu meča, ali da mu je servis pomogao u ključnim trenucima duela sa Congom.

- Nismo igrali neko vreme, on je imao poteškoće sa povredama i pao je dosta na renkingu, ali definitivno to ne opisuje njegov kvalitet. On je oduvek uživao veliko poštovanje svih nas, s obzirom na to da godinama u vrhu svetskog tenisa, igrao je i finale Gren slem turnira, polufinala, osvajao olimpijske medalje...

- Voli centralne terene i ovakve mečeve, hrani se energijom publike. Očekivao sam težak meč, bilo mi je teško da na početku probijem nervozu, bio sam nervozniji nego inače, i on takođe, pa zbog toga kvalitet tenisa nije bio na najvišem nivou u početku. Ali sam dobro servirao i mislim da me je to izvuklo u nekim ključnim trenucima, uspeo sam i da ukrotim njegov prvi servis i zadovoljan sam svojim servisom, s osnovne linije je bilo oscilacija, bolje je delovalo sa forhend strane nego sa bekhend, ali zadovoljan sam što sam ovakav veliki izazov kao što je Conga prebrodio u tri seta - zaključio je Đoković posle pitanja Telegrafa.

VIDEO: Pogledajte kako je Đoković razbio Congu sa 3:0

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    17. januar 2019 | 19:48

    Ne sviđa mi se sto ste našeg i svetskog asa stavili tamo negde pri kraju svih naslova. Nole je trebao biti na početku, ili barem posle Putina. Jeste, nije još finale, ali je Novak zaslužio to jer je pobedio Congu, i ako on nije medju prvih deset, to ne znači da je los.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA