≫ 

Ko je Lukas Puj i šta želi? Ovo je sve što treba da znate o poslednjoj prepreci Novaka Đokovića za finale Melburna

Čudesan napredak mladog Francuza posle niza teških poraza na početku ove sezone pokreće pitanje – da li je kadar da iznenadi i velikog favorita Novaka Đokovića?

  • 3

Prvo polufinale Grend Slema za Lukasa Puia će ga prvi put predstaviti kao protivnika igraču koji bi ove godine u Melburnu mogao da postavi apsolutni rekord u broju osvojenih titula, Novaku Đokoviću. (09.30 Eursport)

Jedan od onih od kojih se mnogo više očekivalo, nešto ranije , Puj „nema šta da izgubi“ u meču protiv našeg asa, jer su sva njegova ostvarenja ove godine u Melburnu skoro ravna sportskom čudu – ako se uzmu u obzir njegovi dosadašnji rezultati u 2018, a pogotovo na dosadašnjih 5 nastupa na Austrelijan Openu.

Nema sumnje da Novaka Đokovića, čeka još jedan nezgodan protivnik Foto-montaža: Tanjug/AP

Francuz će u petak postati tek peti igrač koji će pokušati da Novaka odvoji od trona na jednom Grend Slem turniru, jer su do sada to po dva puta uradili Federer i Nadal, a po jednom, Berdih i Nišikori.

NOVAK JURI IMPRESIVAN SKOR OD 27 POBEDA NAD FRANCUZIMA NA GREN SLEMU

Ako Novak bude pobedio, time će produžiti niz od 27 pobeda koje je izvojevao na Grend Slemovima protiv protivnika iz „zemlje Gala“. Na svim turnirima ove kategorije, on je prosto zbrisao Francuze, odnevši 36 pobeda, uz samo 2 poraza. Statistika odigranih mečeva na turneji je jednako impresivna – Novak je u poslednjih 28 mečeva izgubio jedino od Benoe Pera 2018 u Majamiju, dok je od ukupno 106 mečeva protiv ovih protivnika tokom cele karijere izgubio samo 17.

Pobedom protiv Novaka, Luka Pui će izbiti na 14. mesto na svetu, a eventualnom pobedom u finalu će doći na sjajno 9. mesto na ATP listi Foto: AP/Tanjug

Dvadesetčetvorogodišnji Puj, visok 1.85.cm, a do sada osvojio 5 turnira na ATP turneji. Uspehom protiv Novaka bi postao tek 7. francuz kome bi to pošlo za rukom, u Open eri. Istovremeno, on bi postao tek četvrti francuz u istoriji tenisa koji je ostvario taj uspeh, posle Borotre 1928, Klemona 2001 i Conge 2008. Time bi se u finalima u Melburnu ove godine „upario“ sa francuskim dublom Erber-Mau, što bi bio drugi put da Francuska ima svoje predstavnike u finalu singla i dubla u Australiji.

PUI NIKADA RANIJE NIJE OSTVARIO UZASTOPNE POBEDE PROTIV NOSILACA TURNIRA

Kako se trenutno nalazi na 31.poziciji ATP rang liste, ulaskom u finale bi postao najniže rangirani igrač kome je to pošlo za rukom, od Conge (38) iz 2008. godine, a treći igrač tog ranga koji se domogao finala Grend Slema, posle Nalbandijana 2002. na Vimbldonu i Andersona 2017. na Ju Es Openu.

Pobedom protiv Novaka, Luka će izbiti na 14. mesto na svetu, a eventualnom pobedom u finalu će doći na sjajno 9. mesto na ATP lestvici, njegov najbolji plasman u karijeri (prethodno broj 10 u martu 2018.). Interesantno je da, kao junior, nikada nije bio bolje rangiran od 23. mesta – u periodu kada ga je redovno pobeđivao naš Nikola Milojević (trenutno 174. igrač na ATP listi).

Puj ne pamti dosadašnje nastupe na Australijen Openu po dobrom, i zaslugu za to ima i naš Dušan Lajović (eliminisao ga u 1. kolu na njegovom prvom nastupu 2014. godine). Foto: AP/Tanjug

Ovim uspehom je Lukas Puj postao tek četrnaesti Francuz koji je ušao u polufinale Grend Slema u Open Eri, a prvi od Gaela Monfisa na Ju Es Openu 2016. Tu godinu će po dobrome pamtiti i on, jer je njegov najveći uspeh na Grend Slemovima do ovog, plasman u četvrtfinale, postigao na Vimbldonu i Ju Es Openu.

OVE GODINE IGRA KAO U TRANSU

Pobedom protiv Novaka bi izjednačio svoj najduži niz pobeda na tvrdoj podlozi (6) na ATP Turneji, a u finalu, ga produžio.

Nikada pre nije izvojevao 3 uzastopne pobede protiv nosioca turnira na Grend Slemu, a do sada je izgubio 9 a dobio 5 mečeva protiv nosioca na svim Grend Slemovima na kojima je učestvovao. 2018 nije bila sjajna godina za njega kada su Grend Slem nastupi u pitanju – jer je na Rolan Garosu i Ju Es Openu ispao u 3. kolu, a na Vimbldonu već u 2. kolu protiv Denisa Novaka.

BIVŠA ŠAMPIONKA MELBURNA URADILA JE ČUDO SA PUIOM U TRENERSKOM SMISLU

Puj ne pamti dosadašnje nastupe na Australijen Openu po dobrom, i zaslugu za to ima i naš Dušan Lajović (eliminisao ga u 1. kolu na njegovom prvom nastupu 2014. godine). Svake naredne godine - do ove – je ispadao u prvom kolu „sunčanog Slema“, pa se može reći da je više nego nadmašio očekivanja ulaskom u polufinale, ako je suditi po dosadašnjim neuspesima.

Velike zasluge za uspon mladog Francuza ima njegova nova trenerka, velika šampionka i bivša šefica stručnog štaba Endija Mareja, Ameli Morezmo, Foto: AP/Tanjug

Ova godina mu je počela neslavno, porazima u prvom kolu Sidneja (od Rubljeva) i u sva tri meča na Hopman Kupu u Pertu, od Ebdena, Zvereva i Ferera, pa je prosto neverovatno da je u samo nedelju dana posle Sidneja uspeo da na ovaj način konsoliduje formu.

Za to sigurno velike zasluge ima njegova nova trenerka, velika šampionka i bivša šefica stručnog štaba Endija Mareja, Ameli Morezmo, koja je 2006. godine osvojila svoja jedina dva Grend Slem trofeja, na Vimbldonu i Austrelijen Openu.

Svaka čast mladom francuzu na svemu što je postigao ove godine na terenima Melburn Parka, ali kada i poslovično uzdržani Nadal kaže da je Novak veliki favorit u predstojećem meču, onda bi svaki drugi rezultat osim pobede našeg asa nalik na onu koju je španac ostvario protiv Cicipasa bio, prvorazredna senzacija.

VIDEO: Đoković nakon što je Nišikori predao meč

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3OPAH

    25. januar 2019 | 06:51

    Novak je srpka ikona bog pa nole hajde nole cela srbija je na nogama docekamo pobedu puja i posle finale da podizes pehar koji tebi pripada

  • Tanče

    24. januar 2019 | 22:00

    Pili može samo sanjati da će pobediti našeg Novaka.

  • Zak

    24. januar 2019 | 21:24

    Puiil nema sta da trazi protiv Noleta, sve je u Noletovim rukama jer noletu ako ide bekem sa dve ruke i spusta mu paralele puiil izgubice sa tri nula.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA