≫ 

Novak Đoković je zvanično najbolji sportista na svetu! (VIDEO)

Bravo majstore!

  • 60

Fondacija Laureus proglasila je prvog tenisera planete Novaka Đokovića za najboljeg sportistu u 2018. godini. Ovo je četvrti put da je Srbin najbolji sportista sveta, pošto je to bio i 2012, 2015. i 2016. godine.

On je pobedio u konkurenciji Luke Modrića, Lebrona Džejmsa, Kilijana Mbapea, Luisa Hamiltona i Elijuda Kipčogea.

Svoju nagradu za 2018. godinu je zaslužio neverovatnim povratkom na vrh ATP liste i svetskog tenisa nakon teškog početka sezone, duge pauze zbog povrede i operacije lakta, koja ga je posle pune decenije među najboljima "bacila" na 22. mesto ATP liste.

- Nelson Mendela je lepo rekao da sport govori univerzalnim jezikom i da ima moć da promeni život mnogih mladih ljudi. Laureus fondacija radi upravo to. Uklanjaju te prepreke sa kojima se mladi susreću u životu i pomaže im da nađu svoje mesto i svrhu u sportu.

Zbog toga se mnogi mladi pronalaze u sportu i svojim herojima jer mogu da se poistovete sa njihovom borbom i svim onim kroz šta prolaze - rekao je Đoković na crvenom tepihu pre dodele nagrada.

Novak i Jelena Đoković na dodeli nagrada Laureus Foto: Tanjug/AP

Od prošlog proleća polako je krenuo sa usponom, vraćao je veru u sebe i onda letos kada je osvojio Vimbldon, postao svestan da se zaista vratio tamo gde je i pripadao. Posle Vimbldona je osvojio i US Open, a kompletirao i je Zlatni masters jer je osvojio Sinsinati po prvi put u karijeri.

Time je postao jedini teniser u istoriji koji je osvojio svih devet aktuelnih Masters turnira, a svoju formu je iz prošle godine preneo i na ovu osvajanjem Asutralijan opena, pa trenutno u vlasništvu ima tri od četiri Grend slema.

Prethodni laureati su bili Švajcarac Rodžer Federer i Jusein Bolt prošle i pretprošle godine. Švajcarac je i rekorder, pošto je pet puta poneo priznanje najboljeg. Sledi ga upravo Bolt sa četiri nagrade, dok je Đoković sada rame uz rame sa Jamajčaninom i korak iza Federera.

Vuds i Šumaher su bili laureati po dva puta, a Rafael Nadal, Lens Armstrong i Sebastijan Fetetl po jednom.  Da podsetimo, Laureus je prvi put nagradu najboljem sportisti planete dodelio 25. maja 2000. godine i prvi dobitnik je bio golfer Tajger Vuds zbog rezultata postignutih tokom 1999.

Laureus Sportska akademija je uključena u 150 različitih dobrotvornih projekata i podržava oko pola miliona mladih sportista.

VIDEO - Đoković: Da ponovim igru iz Melburna? Nadam se...

(MLJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zlatko

    18. februar 2019 | 21:49

    Najbolji i najveci srbin svih vremena, i kao covek i kao sportista

  • Boža zemunac

    18. februar 2019 | 21:54

    BRAVO NOLE SRBINE.

  • Milos

    18. februar 2019 | 21:25

    Uvek kazem - niti manje drzave niti boljih sportista. Sportisti su najbolji deo naseg naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA