≫ 

Šljaka nije laka: Đoković zadovoljan posle teške pobede nad Kolšrajberom! (FOTO) (VIDEO)

U meču velikih krajnosti – Novak imao više upornosti za pobedu

  • 4

U meču koji bi poklonici tenisa i obojice njegovih učesnika radije što pre zaboravili, Novak Đoković je ostvario tešku pobedu protiv uvek neugodnog Filipa Kolšrajbera sa 6-3 4-6 6-4 i potvrdio da prvi takmičarski nastup na šljaci bez izuzetka veoma težak, zahtevan i nepredvidljiv.

Iako su na momente viđene veoma reprezentativne razmene i sjajni viner udarci iz svih pozicija na terenu, preovlađujući utisak je da je tenis koji su prikazali prvi igrač sveta i njegov izazivač bio „raštimovan“ – po rečima poznatog teniskog analitičara Krejga O’Šonesija.

Đoković počeo sezonu na šljaci; Foto: Tanjug/AP

U preko dva i po sata igre, viđeno je previše duplih servis - grešaka, neiznuđenih grešaka iz igre, neiskorišćenih šansi, ishitrenih riterna i na najslabije servise, nizak procenat uspešnosti prvog servisa i brzine početnog udarca koje pripadaju igri „lepšeg pola“ (od 109 do 180 km/h !?), propuštenih prednosti – i da ne nabrajamo dalje. Svesni su i srbin i nemac svega toga, a validno opravdanje bi mogli da potraže i u izuzetno nepovoljnim uslovima za igru – po neuobičajeno hladnom i vlažnom vremenu, gde loptica biva teža i manje podložna uticaju spinova.

Za sedam uzastopnih brejkova u drugom setu , doduše, nemoguće je naći opravdanje – pogotovo za Novaka, koji je nekoliko puta „prosipao“ bitnu prednost u gemovima – samo da bi galantno prepuštao svoje servis gemove protivniku. Srećom pa se taj trend nije nastavio dublje od početka trećeg seta, jer bi se onda o pobedniku ovog meča moglo isključivo govoriti kao „manje lošem od drugog“.

VIDEO: Marko Đoković zajahao Noleta na treningu

Znatno lošiji prvi nastup ove godine u Monte Karlu imali su i drugi favoriti i igrači iz svetskog vrha, poput Čilića, Šapovalova i Conge (predao meč u drugom kolu) – ali u tom smeru ionako ne treba gledati. Pobeda nad Kolšrajberom u bilo kojoj fazi bilo kog turnira je važan imetak za dalje nastupe, i svakako bi trebala da Novaku pruži volju za treningom i samopouzdanje kako bi kroz naredne mečeve mogao da diže formu i projektuje svoj željeni nivo, sistem igre i taktiku na mečeve sa suparnicima sa mnogo više priznatim „pedigreom“ na šljaci – poput Švarcmana, Cicipasa i Tima.

Kao što je i sam rekao, moraće još da poradi na svom kretanju na terenu, postavljanju, pravovremenim udarcima i – svakako – servisu, kako bi Monte Karlo Masters bio iskorišćen na pravi način kao uvod u kandidaturu za najviši plasman na enigmatičnom Rolan Garosu. Da je veliki borac uprkos svemu – Đoković je dokazao i danas, a to je „kapital“ za još bolje nastupe i realizaciju šampionskih ambicija.

Novak je pobedio u svom prvom meču u Monte Karlu; Foto: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images

U izjavi za Telegraf posle meča sa Kolšrajberom, Đoković je opisao njegov tok ovako:

- Ne vidim razliku između Monaka i bilo kog drugog mastersa. Mislim da je ovo, tradicionalno, uvek bio jedan od najjačih turnira na svetu u ovoj kategoriji. sama činjenica da nije obavezan, ne pravi veliku razliku. Vidite listu igrača na turniru. osim Rodžera, manje više,prvih 20. tenisera na svetu su tu. Zato i jeste jedan od turnira koje teniseri žele da igraju, prvi veliki turnir na šljaci. Ja sam u svojoj karijeri nekako uvek počinjao sezonu ovde.

VIDEO: Spojio i fudbal i tenis: Kako Nole trenira reflekse

- Ti prvi mečevi na turniru, kakav god on kasnije bio, su za mene uvek bili nezgodni. Imao sam dosta kvalitetnog protivnika koji me je pobedio pre mesec dana u Indijan Velsu. Imao sam to u podsvesti izlazeći na teren danas. Znao sam da on oseća neko samopouzdanje jer me je pobedio pre mesec dana.

- Mislim da je on bolje igrao na šljaci nego na nekoj drugoj podlozi. Bio je to veliki izazov za mene jer nisam igrao onako kako sam želeo u Indijan Velsu i Majamiju. danas puno oscilacija.

Đoković pobedom počeo turnir u Monte Karlu; Foto: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images

- Izgubio sam 4 servis gema zaredom, to se ne dešava često. Jedan jako čudan meč. sam si rekao, "šljaka nije laka" i to je ono što opisuje ovaj meč. I drago mi je da sam se izvukai i da sam pobedio posle dva ipo sat igre. Verujem da će mi sutrašnji dan pomoći da se malo odmorim, oporavim i da sledeći meč budem još bolji. 

Da podsetimo, pre ovog susreta, Novak je Kolšrajbera pobedio 8 puta, i ubeležio dva poraza. Takođe, posle nove pobede, Novak će u trećem kolu igrati protiv boljeg iz duela Dijeo Švarcman – Tejlor Fric.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA