≫ 

Kako je Vavrinka postao Novakova "rak rana" i ostao enigma na Grend slemovima već pola decenije

Đoković od Australijan opena 2014. gotovo po pravilu gubi kad igra protiv "Stanimala"

  • 1
US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser planete Novak Đoković ima bolji skor od Stana Vavrinke kada se baci oko na opšte brojke (19-6), ali treba videti sve i iz drugog ugla, naročito u poslednjih pet godina.

U tih pet godina, Đoković se zacementirao među najbolje igrače u istoriji, ali istovremeno nije mogao da nađe rešenje baš za Vavrinku na Grend slemovima iako ga je redovno preslišavao na Mastersima.

Poslednji poraz od Stana je Novak doživeo u osmini finala US Opena 2019. u ponedeljak ujutru (6:4, 7:5, 2:1) pošto je predao meč zbog povrede levog ramena. I to je samo nastavak priče i rivalstva koje traje od 2004. godine.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Njih dvojica su se tada sastali u kvalifikacijama za čelendžer u Ahenu u Nemačkoj i u tom prvom meču slavio je Novak u dva seta.

Usledile su dve pobede Vavrinke u Umagu i Beču, da bi Švajcarac postao redovna "mušterija" Srbinu (14 vezanih pobeda) sve do čuvenog četvrtfinala Australijan opena 2014. godine.

Novak je poveo sa 1-0 u setovima i onda je Vavrinka ubacio u "turbo" mod, preokrenuo do 2-1, pre nego što je u petom uspeo da slomi otpor našeg tenisera na opšte čuđenje srpskih navijača.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Od tog trenutka do danas, Vavrinka ima skor od četiri pobede i samo jednog poraza na najvećim turnirima u duelima sa Đokovićem.

Da sve bude još gore, dva od ta četiri poraza su došla u finalima "mejdžorsa", prvo Rolan Garosa 2016, a onda i US Opena iste godine.

Jedinu pobedu, Novak je ostvario 2015. u Australiji 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0, ali se do petog seta i tada žestoko namučio.

Vavrinka je nekako uvek protiv Đokovića igrao nestvaran tenis, a meč iz finala Rolan Garosa pre tri godine je verovatno njegov najbolji u karijeri.

Kao i u Melburnu 2014. izgubio je prvi set, a onda je krenuo da "šamara" lopticu stravičnom brzinom i preciznošću, zašta Đoković nije imao recept.

Zanimljivo je da je Vavrinka i protiv ostalih igrača na Grend slemovima, koji su u tom trenutku prvi na ATP listi pozitivan u pobedama i ima skor 5-4.

Da je Švajcarac tokom čitave karijere bio tako konstantan kad igra sa najboljima, teško je verovati da bi mu tri GS titule bio sadašnji skor nauštrb "velike trojke" svetskog tenisa.

VIDEO - Novak: Za taj-brejk potrebno je mnogo mentalne snage

(M. Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fortuna

    2. septembar 2019 | 19:27

    Upravo tako! On ga je ustvari izbacio iz trke sa Federerom i Nadalom na vecnoj listi! Marej takodje! Obojica su mu uzela po dva GS, s tim da ga je Vavrinka jos dva puta izbacio u 1/4 GS-a!Za Mareja ne znam tacno ali verovatno je i on imao jos pobeda protiv Djokovica na GS-a osim u finalima?! Dzabe Novaku sto je dvojicu najboljih ostavio iza sebe kad gubi u nepovrat GS titule od igraca koji Federeru i Nadalu nisu nikada uzeli nista na GS-a! Mislim bar u finalima nisu! Djokovic nema odgovor na Vavrinkine duboke i za njega prejake lopte koje udara po uglovima i odmah posle toga krece bar jedan metar u teren i ceka povratnu od Djokovica koja je uglavnom potpuno bezopasna jer nema snage u njoj i onda zavrsava "zakucavanjem"! Sad, sta je tu je... Glavu gore Novace i pokusaj da se saberes i oporavis pa da uzmes bar jos koji GS do kraja karijere!? Srecno! P. S. Fokusiraj se na AO jer tu si blizu da budes najbolji ikada jos dugo,dugo a na ova ostala tri kako bude!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA