≫ 

Novak pred polufinale Pariza: Mi, Srbi vučemo snažne gene, a sport nam je "usađen" u život

Đoković pričao o uspehu srpskih sportista

  • 12
Novak Đoković Printscreen: Youtube/Sport Klub

Najbolji srpski teniser Novak Ðoković u subotu od 14 časova igra polufinale Mastersa u Parizu protiv Bugarina Grigora Dimitrova, a vreme pre susreta, i posle pobede nad Cicipasom iskoristio je i za razgovor sa srpskim novinarima.

On je iz svoje perspektive objasnio uspehe srpskih sportista na velikim takmičenjima.

Vrlo je prosto. Geni. Mi smo stari evropski narod, vučemo snažne gene. Ne čudi me što imamo toliko uspeha u spotu. Imamo fizičku i mentalnu predispoziciju. Sport nam je kulturolški usađen od ranih dana života svakog deteta. Naravno, to je slučaj i u drugim zemljama, ali kod nas je provođenje vremena napolju i igranje s loptom jako vredno - rekao je Novak i nastavio:

To je nešto što se po malo gubi u poslednje vreme zbog evolucije ili revolucije tehnološke. Iskoristio bih priliku da kažem mladim ljudima da što više vremena provode napolju, nezavisno koji sport igraju, nezavisno da li uopšte igraju sport, samo da budu napolju. Odrastao sam napolju, na planini... To sve odatle počinje, postoji ta kultura kada neko to neguje i vrednuje i ohrabruje mlade ljude da izlaze napolje i da se bave sportom, koji god da je u pitanju, nezavisno od vremena, onda naravno da i u nekim kasnijim fazama možete da imate uspeh.

Novak Đoković, Stefanos Cicipas, Masters Pariz 2019 Foto: AP/Tanjug

Đoković ističe da ostvarujemo velike rezultate iako ne postoji nikakva struktura.

- Ono što je impresivno je što mi zaista u jako malo sportova imamo neku strukturu i sistem. Mi bez ikakvog sistema pravimo vrhunske svetske rezultate, što je neverovatno. Košarka deluje da ima jak sistem, u tenisu to nije slučaj. Tenis je individualan sport, pa se tako i uspesi vrednuju, što se nadam da ćemo mi svi udruženim snagama da izmenimo i doprinesemo postavljanju sistema kako bi to bilo održivo. Da ne bude ovo 10-15 godina uspeha, pa da nemate igrače.

Novak je kao primer naveo Švedsku.

- To je slučaj bio u mnogim zemljama, evo Švedska je primer. Oni imaju izuzetno bogatu tenisku istoriju, svetske šampione, i onda posle Borga, Edberga i Vilandera nema nikoga. To je nešto što je jako bitno. Treba da poradimo na nekom konstruktivnom postavljanju temelja za budućnost - zaključio je Đoković

Da podsetimo,  Masters u Parizu igra se za nagradni fond od 5,2 miliona evra, a Novak i Dimitrov igraju polufinalni duel od 14 sati.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cava

    2. novembar 2019 | 10:51

    Nole,hvala,ti,brate,zelim ti dobro zdravlje,ti si taka,pizitiva,od coveka,da je to nemoguce opisati,tvoj lik,pojava,razbija,tako neka se tvoji protivnici,zamisle,kidaj,Novace,traji jos dugo,ziveo,nama!

  • M.K.

    2. novembar 2019 | 12:44

    Dugo dugo da ostanes broj 1🌎💫 🇷🇸Nole!❤💞❤💞🙏...u inat svima !

  • Zoki CH

    2. novembar 2019 | 10:19

    Ziv bio Nole, samo napred do pobede!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA