≫ 

Šta otkazivanje Vimbldona znači za Đokovića, Federera i Nadala i ko najviše gubi?

Epidemija korona virusa ponovo diktira poredak na ATP listi

  • 3
Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Ono što se danima unazad i najavljivalo danas je i ozvaničeno. Prvi put još od Drugog svetskog rata Vimbldon je otkazan zbog epidemije korona virusa, što znači da Novak Đoković u muškoj i Simona Halep u ženskoj konkurenciji neće imati priliku da brane titule u singlu ove godine.

Odluka iz Londona pogodiće mnoge u teniskom svetu, a posebno Rodžera Federera koji je gajio velike ambicije da se na sebi omiljenoj podlozi dokopa 21. Grend slem titule u karijeri. Takođe, vesti iz prestonice Velike Britanije neće se svideti ni Sereni Vilijams koja se u 39. godini suočava sa završetkom karijere, pa je i njoj ovo bila šansa za "labudovu pesmu".

Ipak, ono što nas najviše zanima je kako će se otkazivanje Vimbldona 2020. odraziti na stanje na ATP listi i trku trojice vodećih tenisera na svetu - Đokovića, Nadala i Federera, koja je ovoga proleća trebalo da bude jedna od glavnih sportskih atrakcija na planeti, ali kojoj je na put stala epidemija korona virusa.

Posle današnje odluke iz Londona, jasno je da će sva trojica tenisera zadržati poene sa Vimbldona koje su osvojili 2019. godine, dakle Novak 2.000 (kao pobednik), Federer 1.200 (kao finalista) i Nadal 600 (kao polufinalista), što automatski znači i da se položaj na ATP listi koja ostaje zamrznuta neće menjati.

ATP Lista Izgled zamrznute ATP liste Printskrin: Atptour.com

Otkazivanjem Vilmbldona otpala je i mogućnost da Novak izgubi prvo mesto na rang listi najboljih tenisera sveta, jer neće morati da brani važne bodove.

Jedini gubitak za Đokovića je što je usled epidemije korone zaustavljen u naletu i dobroj formi, nakon osvajanja tri turnira na početku 2020. godine i rekordnog osmog Australijen opena, pošto je pre otkazivanja Vimbldona odložen Rolan Garos (za drugu polovinu septembra) i otkazana cela sezona na šljaci.

Opet, s druge strane Novaku je i dalje otvoren put ka prvom mestu do kraja godine, iz razloga i što dolaze veliki turniri US Open i Rolan Garos na kojima brani malo poena, pa bi eventualnim trijumfima mogao da zacementira još jednu godinu na samom vrhu među teniserima.

Najveći pritisak od sada će biti na Rafaelu Nadalu koji brani poene i trofeje sa US Opena i Rolan Garosa i to Španca stavlja u ne baš prijatnu poziciju u kasnijem delu sezone jer gotovo da nema prostora za napredak,  već može samo da izgubi ako ne odbrani titule u Njujorku i Parizu.

Ipak, sve to je još uvek jako daleko od nas. Da bi se teniska sezona uopšte nastavila potrebno je da stane i epidemija korona virusa koja je zahvatila svet, a podsetimo da je trenutna teniska sezona suspendovana do 7. juna.

Video: Ispovest Srđana Đokovića: Novak iskakao iz kreveta od NATO bombi, tokom finala AO sam vozio po gradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    1. april 2020 | 18:04

    Gospodo iz belog sporta danas je na prvom mestu zdravlje ,SEDJI DJESI NEIZLAZI🍹🛀

  • Ajde

    1. april 2020 | 19:08

    Nedje sam napisao čini mi se, da se retko, gotovo nikako ne dešava da tri najbolja u nekom sportu igraju u isto vreme, a kao što se u tenisu desilo. A kad je tako, ili je svet došao do svog kraja, pa nam je Bog eto dao da uživamo u tome pri kraju, ili je sve to splet okolnosti da se tako namesti. Sad nakon svega ovoga što se dešava poslednjih nekoliko nedelja... Nadam se da je ovo drugo! A ako je ono prvo, nadam se da će se Bog dragi predomisliti i dati nam još dugo, dugo vekova da uživamo u ovom svetu, u životu uopšte.

  • Cole

    1. april 2020 | 22:03

    OK, znamo da je korona u prvom planu ali ne mozemo stalno i o njoj. Dakle, po meni biram 2015. godinu, a kako je poceo 2020. (ubedjenja sam da bi bilo kao 2011. i 2015.) u kojoj ce, kako stvari stoje, uz Liverpul biti najveci gubitnik ove posasti koja nas je zadesila. Steta, bas steta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA