≫ 

Đoković se spasao "iz ambisa", pa pobedio Krajinovića u srpskom derbiju na startu turnira u Beču!

Prvi reket sveta dobio na iskustvo kao i pre mesec i po dana protiv Filipa

  • 10

Najbolji teniser planete Novak Đoković prošao je u drugo kolo turnira u Beču pobedom nad zemljakom Filipom Krajinovićem u dva seta - 7:6 (6), 6:3 posle tačno dva sata igre.

Đoković je meč praktično dobio na kraju prvog i početku drugog seta, kada je osvojio ključne poene, spasao se iz ambisa u taj-brejku prvog, a onda "isisao" energiju iz Krajinovića na startu drugog i potpuno ga razoružao.

Novak je opet imao epizode nervoze za koju se ne vidi očit uzrok, ali je u nekom momentu "proradio", počeo da igra nešto agresivnije, a kada se to desi, obično uslede i precizni udarci.

I dok je prvi set obilovao naletima obojice igrača i preokretima, u drugom je Đoković mnogo više diktirao tempo, dok se Filip srazmerno više branio.

Tokom prvog je Novak vodio 3:1, pa je onda počeo da greši nerezonski i pretrpeo je dva brejka, ali je i Krajinović u prelomnom trenutku, pri vođstvu 5:4 izgubio svoj servis i taj-brejk je odlučio pobednika seta.

Izuzvev u prvom gemu narednog, delovalo je kao da je Krajinović ostao bez "goriva", pa je na kraju Đoković meč priveo kraju u dva zanimljiva seta i otišao na megdan Borni Ćoriću koji je još ranije završio posao u prvom kolu protiv Tejlora Frica.

👏¡El duelo serbio está siendo de lo más entretenido. Kajinovic no da una por vencida!#ErsteBankOpen

🇷🇸 Djokovic 1(3)🆚0(1) Krajinovic 🇷🇸 🎾pic.twitter.com/sJgvX7nlRz [Vía @TennisTV]

— Wanabet ⚽⚾ (@wanabet_es) October 27, 2020

Prvi gem se već pretvorio u ozbiljan maraton, pri Novakovom servisu. Čak je Krajinović imao dve brejk šanse, ali nije uspeo da ih pretvori u neočekivano vođstvo. Nakon toga je servirao samouvereno za izjednačenje na 1:1.

Treći gem bio je Novakov savršeni odgovor na pariranje u prvom, nije ni poen prepustio 30. igraču sveta, poljuljao mu je samopouzdanje i to krunisao brejkom za 3:1.

Nije to ipak umeo da kruniše Novak nastavkom niza, u najvažnijem momentu je posle loših servisa pogodio mrežu - vratio mu je Krajinović brejk i set učinio zanimljivijim.

Blink and you'll miss it...

A rocket from @DjokerNole 🔥#ErsteBankOpen pic.twitter.com/X8pincCFZP

— Tennis TV (@TennisTV) October 27, 2020

Igrao je nervozno Novak, nije mogao da sakrije frustraciju zbog jeftino izgubljenih poena, pa je Krajinović to pretvorio u preokret sa dva vezana brejka i 3:4!

Novak je prokockao dve brejk lopte zatim pri 40:15, reskirao je Krajinović, izlazio na mrežu, napao, što mu se vratilo kroz preokret i dolazak na gem do osvajanja seta. Poslednji poen bio je savršen, prvi njegov as servis na meču.

Onda se Novak fokusirao i odigrao kako ume - tada se malo ko pita od rivala, pa je Krajinoviću preostalo da se pomiri sa novim preokretom, koji je set uveo u taj-brejk.

Zanimljivo je da su u odlučujućem periodu igre prva četiri poena došla iz brejka, što je potvrdilo sa kakvom se neizvesnošću igra.

Još jednom je Krajinović imao za čime da žali, imao je novu set loptu pri 6:5, izgradio je to vrhunskim poenom kada je Novak bio na mreži, ali se Đoković poslednji pitao - njegov odgovor je bio niz od tri poena za vođstvo.

Filip Krajinović, Rodžer Federer, Australijan open 2020 Foto: AP/Tanjug

Filip je odlično krenuo u drugom setu, nije ga poremetila završnica prethodnog, prepustio je Novaku uvodni poen do 15:15, pa je osvojio naredna tri i gem završio vinerom na mreži.

Na sličan način je i Novak izjednačio, veoma ubedljivo, kratki poeni i na 40:15 je sačekao kraću loptu iz riterna i onda je lagano pogodio otvoreni deo polja za 1:1.

Tada je sačekao svoju šansu da zapreti Krajinoviću. Filip je lepo izgradio poen, dobio šansu da napadne i onda odigrao ramom, što svedoči koliko nije imao sreće, a Đoković je došao do 0:30 na servisu rivala.

Filip se izvukao sa dva dobra poena, ali ga je jedan loš slajs koštao brejk lopte, a neprecizan forhend u penjanju koji je završio na mreži, koštao ga je izgubljenog servisa. Đoković je poveo 2:1.

Ovde se čini da je Krajinović energetski pao, pa je Novak posle relativno kratke loptice osvojio poen jer Filip nije mogao da je stigne za 15:0. Relativno brzo i bez muke, Novak je uzeo još tri poena i potvrdio brejk za 3:1.

Filip Krajinović Foto: Tanjug/AP

Definitivno nije bilo dobro po Filipa, jer je riternom Đoković pokazao da je "ušao" u udarce, pa je brzo došao do 0:40 i tri brejk lopte. Prvu je spasao Krajinović servisom, na drugoj je početnim udarcem ciljao Đokovića u telo, a onda je posle "futfola" sačekao kratak ritern Novaka za bekhend paralelu i viner za 40:40.

Đoković je imao još jednu brejk šansu koju je Krajinović spasao i održao se u meču posle pet gemova. Po paraleli Đoković odigrava uz liniju u šestom gemu, pogađa te udarce do 30:0, ali onda greši u proceni jer je mislio da će Filipov "blok" otići u aut.

Novak je potom pogrešio sa forhend strane za 30:30, a onda je duplom greškom na 40:40 poklonio Krajinoviću neočekivanu brejk loptu koju je poništio smečom na mreži i potom osvojio gem za 4:2.

Novak Đoković, Goran Ivanišević, trening Foto: Nebojša Mandrapa

Filip je potom na 40:40 odigrao perfektan polu-volej i to ramom reketa, dobio je poen i naklon Đokovića, ali je u dinamičnom i neizvesnom gemu Đoković propustio brejk loptu drop-šotom koji je poslao u mrežu.

Krajinović je u sledećem osvojio dva poena, ali je na 40:30 Đoković odigrao sjajan forhend uz liniju i došao nadomak meča - 5:3. Ispostaviće se da će to biti pretposlednji gem u meču.

Filip je od 0:30 došao do 40:30, nije iskoristio nekoliko gem lopti, spasao je još i jednu meč loptu, ali drugu nije uspeo i Đoković je prošao dalje. Đokovićev sledeći meč se igra u sredu, a satnicu će organizatori naknadno saopštiti.

Video: Đoković: Lično ću raditi da dovedem ATP turnir u Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA