≫ 

Nole "glavom" pobedio Ćorića i šesti put završio godinu na broju 1: Srbin rame uz rame sa Samprasom!

Svaka čast obojici, ali samo je jedan teniser pretendent za priznanje najboljeg u istoriji

  • 24

Najbolji teniser planete Novak Đoković plasirao se u treće kolo turnira u Beču pobedom nad hrvatskim igračem Bornom Ćorićem 7:6 (11), 6:3, posle dva sata i devet minuta borbe.

Đoković je pobedom nad Bornom obezbedio da šesti put završi godinu kao prvi teniser sveta, prestigao je Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Džimija Konorsa i izjednačio se sa Pitom Samprasom.

Jedini način da eventualno to mesto bude ugroženo jeste da Nadal iskoristi specijalnu pozivnicu za turnir u Sofiji, što se gotovo sigurno neće desiti.

Novakov naredni rival u trećem kolu biće bolji iz okršaja Huberta Hurkača i Lorenca Sonega, koji će na teren u četvrtak.

Đoković, kao ni u prvom kolu protiv Filipa Krajinovića, nije briljirao, ali je po ko zna koji put, "snagom glave" pobedio svog rivala.

Jer, kako drugačije objasniti da je prvi set dobio, nakon što je u dva gema njegov rival imao brejk lopte i igrao je bolje, a Novak je na kraju u taj-brejku spasao četiri set lopte i poveo.

Pošteno je reći da bi verovatno set završio i za manje vremena od 77 minuta, da je u četvrtom gemu na 30:0 pogodio otvorenu paralelu, jer bi tada poveo sa 3:1.

Kada se sve sagleda, nije loše ni ovako, mada zabrinjava to što već neko vreme Novak "prespava" prvi set i počne da igra tek u drugom, ili se jednostavno "ugasi".

Nešto tako smo videli na mečevima protiv Nadala u finalu Rolan Garosa, protiv Cicipasa isto u Parizu, ali i protiv Krajinovića na startu turnira u Beču.

Treba napomenuti da je više od sat i po vremena bio bez brejk šansi na servisu rivala i do njih je došao tek na startu drugog seta.

Novak Đoković Foto: Guliver/Thomas Kronsteiner/Getty Images

Taj deo igre je doneo i drugu priču u kojoj kao da je Novak igrao daleko rasterećenije, a kada se to desi, onda su i udarci sigurniji i precizniji.

Daleko od toga da se Ćorić predavao, naprotiv, stalno je bodrio sebe, ali je u trećem gemu poklekao na svoj servis, Novak je to iskoristio i do kraja samo pretio protivniku još ubedljivijim porazom.

Prvi set je počeo lošim bekhendima Novaka i neuobičajeno velikim brojem grešaka ovim udarcem tokom uvodnih šest gemova.

Nijedan od igrača nije bio bogzna kako siguran, a bekhende je više igrao iz nužde nego iz potrebe.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Đoković je izostanak tajminga i preciznosti sa bekhend strane uspevao da nadomesti dobrim forhendima i solidnim servisom, mada se Ćorić na mahove branio i od tih udaraca kao da je u njega ušao Rafael Nadal.

Do sredine prvog seta nijedan od igrača nije dominantno dobijao svoje servis gemove i uglavnom se stizalo do 40:30 bez brejk lopti pre nego bi jedan od dvojice tenisera uzeo gem.

Tako je bilo sve do sedmog, kada je Ćorić odigrao prejak bekhend preko linije, pa preslab forhend u mrežu, dok Novak gem nije dobio as udarcem za 4:3 i prvi gem "sa nulom".

Ispratio ga je Ćorić i bez izgubljenog poena je izjednačio na 4:4, a onda je počeo da pravi prve veće probleme Đokoviću.

Cincinnati Tennis Foto: Tanjug/Ap

Novak je posle lepog drajv-voleja za 30:15 izgubio dobijen poen na mreži, kada je poslao mekanu lopticu na mreži, mada je mogao "da bira" gde će da prođe Ćorića.

Gađao je po sredini, Borna je to uhvatio smečom, a onda kada je u sledećem poenu Novakova loptica završila u mreži

Srbin je bio pasivan i iza linije, a Ćorić je delovao sigurnije u svoje udarce. Prestao je da greši i iz bekhenda, pa je bila opravdana bojazan da će Đoković pretrpeti brejk.

Ipak, tada je proradio prvi servis koji je doneo našem igraču tri kratka i dobra poena za 5:4. Ćorić je nastavio da drži konce igre u polju u svojim rukama i lako je došao do 5:5, a onda je na startu 11. gema izgubio jedan od najlepših poena u meču.

Sve je uradio kako treba, čak i skratio lopticu poslavši je pod mrežu Đokovića, koji je nekako uspeo da odigra lob i nadigra volejem na mreži Ćorića za 15:0.

Revanširao se Borna skraćenom majsorijom za 30:15, a onda kao da je Novak u dva vezana poena potpuno ostao bez energije.

Tako je izbacio olako dva udarca za novu brejk loptu Ćorića koji ni nju nije iskoristio i prvi set je naposletku ušao u 13. gem.

U taj-brejk Đokovića i Ćorića bi stao čitav jedan set nekih drugih igrača. Toliko preokreta, dobrih i loših udaraca i padova u igri.

Teško je opisati šta se sve tamo dešavalo, ali se na kraju sve svodi na nedostatak "hrabrosti" Ćorića u poenima kojima je mogao da reši taj deo igre u svoju korist.

A nije da nije imao šansi, čak četiri. Nije ih koristio, u dva navrata mu se stegla ruka, nije ubacio ono što je tokom seta, pa i taj-brejka pogađao i Đoković je svoju treću priliku iskoristio i poveo u setu koji je maltene bio izgubljen.

Već na startu drugog seta je bilo jasno da je ishod prethodnog ostavio posledice i na jednom i na drugom igraču.

Samo što su kod Novaka one bile pozitivne, a kod Ćorića obrnute. Otud već u trećem gemu on popušta i pogađa mrežu, pa onda duplom greškom na prvoj brejk lopti u meču poklanja brejk Đokoviću za 2:1.

Sledeći servis gem doneo mu je nove probleme, dok se Đoković energetski uzdigao i počeo da igra angažovanije i agresivnije.

Krenuo je više da izlazi napred, nije više bio pasivan i daleko iza osnovne linije u prvom setu i to je davalo rezulatate.

Falilo mu je malo strpljenja i sreće kada je propustio tri brejk lopte u gemu za 4:1. Iako je Borna uspevao da se spase u tim momentima i da održi korak, bilo je vidljivo da je Novak pregurao "kasno paljenje" iz prvog seta i da je na putu ka pobedi.

Ćorić je u devetom gemu drugog seta konačno popustio, izbacio je udarac u aut na drugoj brejk lopti u tom gemu i time je meč bio gotov, a Novak je ispisao novu stranicu istorije "belog sporta".

Drugi set:

US Open, Cicipas Coric Foto: Tanjug/AP

6:3 Brejk za pobedu! Novak je iskoristio drugu brejk šansu, Borna je propustio priliku da reši gem u svoju korist, oštri i ravni udarci Srbina su probijali, sada ranjivu odbranu i labilan napad hrvatskog igrača koji je poklekao i predao gem srpskom igraču.

5:3 Novak na gem od pobede - Lep poen osvaja Borna u nadmudrivanju na mreži sa Đokovićem za 30:30. U sledećem je bio na servisu, ali ritern nije bio dobar. Gem je na kraju bez velike drame pripao Đokoviću.

4:3 Ostaje u "životu" Ćorić - Sve češće Đoković na mreži, nema više one pasivnosti i "kampovanja" na osnovnoj liniji. Ćorić ga prolazi na mreži u poenu za 30:15, ali gubi u tom delu terena poen za 30:30.

Novak je lošim forhendom propustio šansu da gem učini neizvesnijim, pa je posle 40:30 Ćorić došao do gema.

4:2 Opet potvrđen brejk - Jedan "close call" i loptica u autu, dva dobra udarca Novaka i jedan savršen volej posle paralele - 40:15 za Đokovića. Srbin bez muke, asom osvaja i poen za gem.

3:2 Umalo dupli brejk za Đokovića - Pao je "gard" Ćorića, dva neobična promašaja iz forhenda za dve brejk lopte na 15:40. Jedini poen do tog momenta, Borna je dobio tako što je Novak na ziceru na mreži odabrao da odigra lob umesto čiste dijagonale.

Uspeo je tada da se održi Hrvat u poenu tek toliko da Novak promaši bekhend paralelu za 30:40, a onda da Ćorić odigra i volej na mreži za 40:40. Propustio je Novak i treću brejk loptu lošim riternom koji je vratio u mrežu, umesto u polje.

3:1 Perfektan gem - Potvrđen je brejk, servisi, viner iz forhenda, sve je bilo na mestu, pa onda i smeč za gem bez izgubljenog poena.

2:1 Evo prvog brejka za Đokovića! Menjala se i inicijativa i ritam poena u kom je Novak skratio lopticu, Borna je to "uhvatio" tek koliko da je pošalje u aut za 0:15. Napao je bolje i iznudio prejak "blok" Novaka za 15:15. As Ćorić, pa viner Novaka po dijagonali za 30:30.

Ćorić pogađa mrežu, pa pravi duplu grešku, a Đoković dolazi do brejka iz prve brejk prilike na meču!

1:1 Dobar i Novak - Servis, dva forhenda i smeč, školski primer dobrog poena za Srbina kojim stiže do 40:15, a onda bekhendom u dijagonalu završava gem.

1:0 Siguran Ćorić na servisu - Duga razmena i jak poen za početak drugog seta. Novak izbacuje u aut, Ćorić ga osvaja 15:0. Novak napada, ali nedovoljno agresivno i to mu se osvetilo u poenu za 40:0 kada je pogodio mrežu. Loptica je ostala sa strane Ćorića posle riterna Srbina za 40:15.

Forhend Ćorića samo je skliznuo na liniji i Borna je poveo u drugom setu.

Prvi set:

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

7:6 Dobija Novak set! Dva uvodna poena dobija Novak, kaznio je Bornin ranjiv bekhend za 2:0. Ćorić pogađa pravolinijski jak servis za 2:1. Nije bio dobar prilazni udarac Đoković kada je krenuo na mrežu, pa poluvolej nije bio savršen za 2:2, ali jeste servis za vođstvo Srbina 3:2.

Na 3:3 Ćorić je slao "bombe", nije promašio i onda je volej odigrao po dijagonali za viner i 4:3. Izjednačio je Nole drop-šotom i laganim pasingom na 4:4, a onda poveo 5:4.

Otvorenu paralelu pogodio je Ćorić savršenim bekhendom i došao do set-lopte. Đoković je odigrao loš prilazni volej, Ćorić to nije kaznio i Novak je izjednačio na mreži boljim udarcem - 6:6.

Servis-volej Đokovića i loptica u mreži, nova set lopta za Ćorića na 7:6 i njegovom servisu. Ćorić je i nju prokockao forhendom u aut - 7:7, ali je onda smečom dobio drugi poen na svoj servis i treća set lopta - 8:7.

Lopta u mreži - 8:8, a onda i drugi pokušaj Đokovića da izađe na mrežu posle servisa. Nije mu se vratila loptica posle riterna Hrvata i sada Novak ima prvu set loptu - 9:8. Poništio ju je Ćorić asom za 9:9.

Do četvrte set lopte Hrvat je stigao jakom razmenom i vinerom, ali je na istovetan način odigrao Đoković i obrisao liniju na set lopti - 10:10!

Kratak je bio Borna na bekhendu, kasnio je i izbacio ga u aut, 11:10 i druga set lopta za Đokovića. Šestim asom, drugi put na set lopti za rivala, Ćorić dobija poen za 11:11.

Stegla se ruka Borni, pogodio je mrežu za treću set loptu Đokovića 12:11. I tek ovu set loptu koristi Novak!

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

6:6 Igraće se taj-brejk - Napao je rano Đoković i završio poen rizičnim ali preciznim forhendom u liniju za 0:15, ali Ćorićev servis nije popustio u sledeća tri poena do 40:15. Ćorić je u poslednjem poenu odigrao u paralelu, Novak to nije mogao da vrati blokom iz bekhenda.

6:5 opet se izvukao Nole! Majstorski lob Đokovića u poenu u kom je on bio podređen. Ćorić je uspeo da istrči nazad i vrati taj lob, ali samo na volej Novaka za 15:0. Odigrao je i sam lep poen i kratak slajs za 30:15, a onda ga Đoković časti sa dva promašaja za novu brejk loptu.

Ram Ćorićevog reketa pomogao je Novaku da se izvuče iz nezgodne situacije. "Jedan-dva kombinacija", dva smeča i novi težak gem rešen u korist Đokovića.

5:5 Savršen gem Ćorića: Tri dobra servisa, dve plitke lopte Đokovića i dva vinera Ćorića. Borna asom završava gem koji je uzeo bez izgubljenog poena.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

5:4 Dve brejk lopte je spasao Đoković! Kvalitetan servis, a onda i drajv volej Đokovića 30:15, ali onda veoma loš pasing šot na mreži koji Ćorić smečom vraća u polje protivnika za 30:30.

Ćorić do prve brejk lopte stiže Novakovim forhendom u mrežu. Bio je pasivan Đoković, Ćorić je krenuo napred, a Srbin nije "izvukao" dobar udarac po dijagonali.

Spasao su je udarcem koji verovatno najmanje voli Đoković, smečom posle izgrađenog poena za 40:40. Nastavio je odlično da se brani Ćorić, Novaku servis ne radi pa Hrvat forhend vinerom dolazi do druge šanse za brejk. Anulira je Đoković servisom i onda sa još dva dobra osvaja gem.

4:4 Sa nulom dobija i Ćorić - Dva odlična servisa i dva laka poena Ćorića. Ni treći nije vratio Đoković, pa Borna pogotkom u "T" liniju dolazi do 40:0. Kao da su se obojica sada zagrejala kada serviraju.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:3 Novak prvi put rešava gem sa nulom - Prejak bekhend, pa preslab forhend u mreži, tako Đoković osvaja dva poena do 40:0, a onda as udarcem rešava gem bez izgubljenog poena.

3:3 Tesno je - Dobar, širok servis Ćorića, Hrvat posle greške Đokovića vodi 30:15. "Daj Boki" čulo se sa tribina posle kiksa Ćorića, jer ni Borna ne posustaje za Novakom u neiznuđenim promašajima - 30:30.

Slajs Đokovića završava u mreži jer je Srbin bio "kratak" na lopti. Sledeći udarac posle drop-šota Ćorića, bio je prejak, pa je Novak lopticu gurnuo preko osnovne linije za gem Ćorića.

3:2 za Novaka i treći put 40:30 - Borna slajsom pogađa mrežu, pa nova greška Đokovića iz bekhenda - 15:15. Za razliku od bekhenda, servis je dobar (30:15), a upravo njime Nole stvara inicijativu i probija odbranu Ćorića koji svašta stiže od snažnih i ravnih udaraca na početku meča, ali ne može da stigne idealan drop-šot (40:15).

Đoković drugom greškom u gemu i treći put u meču ima 40:30 na svom servisu, ali i treći put rešava gem u svoju korist.

2:2 Prva nesigurnost Ćorića - Dublji i oštri ritern u ćošak je možda recept posle kog Borna izbacuje bekhend. Duboka lopta sa visokim spinom je pogodila liniju, na nju nije imao odgovor Ćorić i opet je poslao lopticu u aut - 0:30 za Novaka.

Imao je Nole otvorenu paralelu za tri brejk lopte, promašio je forhend, a zatim je Ćorić odigrao neverovatno oštar ugao na skraćenoj lopti iza čega je odservirao as za 40:30 i dobio gem.

2:1 Bekhend ne sluša Novaka - Dupla greška, pa odmah zatim dobar servis Đokovića za 30:15. Borna izbacuje forhend u aut, ali sledi i Đokovićeva greška iz bekhenda za 40:30, sve dok servis nije "priskočio u pomoć" za novo vođstvo.

1:1 Izjednačio je Ćorić - Strašno duga razmena, Ćorić je ostao u poenu posle više dubokih i preciznih lopti. Njima je diktirao tempo dok Novak nije skratio lopticu drop-šotom. Stigao je to Borna i milimetarski pogodio liniju po paraleli za 15:15.

Kraćim poenom posle servisa stiže do 30:15, a Nole pogađa mrežu posle teškog smeča Ćorića za 40:15 i potom gem Hrvata.

1:0 vodi Đoković - Jakim servisom Novak započinje meč, a Borna ga na startu čašćava jednom lopticom preko osnovne linije za 30:0.

Đoković je odigrao sjajan forhend po paraleli za 40:0, ali bekhendi u istu stranu nisu bili idealni (40:30). Međutim, Ćorić je promašio svoj drugi bekhend za prvi gem na kontu Đokovića.

Uoči meča:

Borna Ćorić, Novak Đoković Foto: Guliver/Kevin Lee/Getty Images

Dvojica tenisera se ukrštaju posle Novakove pobede nad Filipom Krajinovićem 7:6, 6:3 u utorak i Ćorićevog trijumfa nad Tejlorom Fricom u ponedeljak 6:4, 6:4.

Međusobni skor prvog i 24. tenisera sveta je na strani Đokovića, koji je pobedio u sva tri dosadašnja meča, poslednji put u finalu Mastersa u Šangaju pre dve godine 6:3, 6:4.

Novaku ovaj meč ima dodatni rezultatski značaj, utoliko što pobedom u njemu može da obezbedi da i šesti put završi godinu kao prvi teniser planete, čime bi se izjednačio sa Pitom Samprasom i prestigao Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Džimija Konorsa.

Video: Đoković pobedio Krajinovića u srpskom derbiju na startu turnira u Beču!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 2

    28. oktobar 2020 | 19:30

    Idemo Noleeeee... 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Др

    28. oktobar 2020 | 19:22

    Ово постаје симптоматично. У последње време ,сви леваци играју против Ђоковића као у трансу, а после тога ,никад више не пруже такву партију!!

  • FERRARI 909

    28. oktobar 2020 | 20:22

    Svaka čast majstore sve ćeš ih prestići u svemu džabe im je sve.Bičeš GOAT za sva vremena milion posto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA