≫ 

Srbija uzvraća udarac Kanadi: Đoković slomio otpor Šapovalova, dublovi će odlučivati!

Novak slavio na debiju sezone, Srbija je u igri protiv Kanade

  • 0
Novak Đoković Tanjug

Nakon što je Dušan Lajović poražen od Miloša Raonića, teniska reprezentacija Srbije je uzvratila udarac Kanadi u grupi A ATP kupa tako što je Novak Đoković ostvario prvu zvaničnu pobedu u sezoni slomivši otpor Denisa Šapovalova sa 7:5, 7:5. Dublovi će odlučivati.

Ako uzmemo u obzir da je ovo prvi takmičarski duel najboljeg na svetu, Novak je pružio prilično dobru partiju uz dosta trčanja protiv neugodnog protivnika. Bila je tradicija protiv Šapovalova, ali i njegova uzavrela glava koja ga je konstantno terala da brza, što je bilo uredno kažnjavano sa druge strane.

Za sada, u rasporedu piše da će se Nikola Ćaćić i Filip Krajinović suprotstaviti Denisu Šapovalovu i Milošu Raoniću u dubl susretu, ali to je krajnje podložno promenama i vrlo je moguće da će Novak ili Lajović uzeti ulešća u susretu.

Koliko je ovo bio fizički zahtevan meč za Novaka. Šapovalov je stigao krajnje našpanovan, servis mu je radio kao sat, ali je imao nekih rupa u igri, pogotovo kada se radi o forhendu koji je išao od sjaja do očaja i nazad.

Novak je dva puta pretio, imao brejk lopte u ranoj fazi susreta, ali svaki put je Kanađanin uspevao da se vrati i da isprati rezultatski najboljeg na svetu. Nije se Nole previše obazirao na prosipanje energije i emocija od strane protivnika koji je slavio svaki nešto bitniji poen, ali je bio obazriv.

Nije bilo prilika za protivnika u prvom setu, ali je usledio jedan pad koncentracije pred taj-brejk koji za Šapovalova nikada nije došao. Stigla je prva set lopta na 6:5, nije uspeo Đoković da je iskoristi, ali je zato izgradio još jednu za koju je morao dobro da se preznoji i na kraju da prođe protivnika na mreži za prvi set Srbije u ovogodišnjem izdanju ATP kupa.

Možda je Novak mogao da krajnje prelomi na startu drugog seta, ali je Šapovalov još uvek koristio žar i elemente koji su ga služili. I tada se videlo da Đoković ima nešto više od igre i da će teško Kanađanin uspeti da izdrži sve nalete.

Mora se priznati - Đoković je imao dosta posla, ali taj posao je odradio u skladu sa titulom i pozicijom, i pitanje je kako bi neko drugi prošao da je naspram sebe imao Šapovalova koji je odigrao meč možda i iznad svojih mogućnosti.

Tok meča:

6:5 - Koliko je imao dobru šansu Kanađanin da zaradi prvu brejk šansu na susretu, ali je sa t-linije izbacio loptu daleko u aut. Novak ponovo na gem od pobede.

5:5 - Težak je servis Šapovalova za čitanje. Nakon što je izgubio prvi poen, uspeo je da poveže nekoliko dobrih poteza koji su Novaka ostavili na jednoj, dok je loptica odlazila na drugu stranu.

5:4 - Opomenuo je sudija Lejani oba tenisera zbog prekoračenja dozvoljenog vremena između poena. Otkrio je sudija iz Švedske da barata i srpskim jezikom. Situacija sa opomenama nije zasmetala Đokoviću koji je sa četiri vezana poena došao na gem od pobede!

4:4 - Isplatio se izlazak na mrežu Denisu, sprečio je Novaka da mu napravi mnogo veće probleme od 40:40, tako da je sa tri dobra smeča ponovo u igri.

4:3 - Đoković bez greške. Ima recept najbolji na svetu, a na njemu pišu sve moguće kombinacije koje se na kraju završavaju forhendom.

3:3 - Ponovo je bilo gusto na servis kanadskog predstavnika. Sve više pokazuje emocija, pitanje je u koju stranu će ga to odvesti.

3:2 - Sada Novak uzima gem sa nulom. Sekvenca je trajala samo 45 sekundi.

2:2 - Očekivao se jedan ovakav gem gde će Denis iskoristiti sav potencijal. Ritern nije radio Novaku i skupile su se neke greške, Šapovalov je još uvek tu.

2:1 - Sve se u razgovoru srpskog tabora i Novaka vrti oko servisa Šapovalova. Malo opuštanje i doći će do brejka. Za sada, Đoković drži sve pod kontrolom.

1:1 - Čini se da Šapovalov polako popušta sa koncentracijom i svaki naredni servis mu je sve neartikulisaniji. Novak je sačekao svoju priliku, došao do 30:30, a onda reagovao maestralno pri jednoj razmeni uhvativši u raskoraku protivnika za brejk loptu. Denis je samo nastavio da tone bez uspešnog prvog udarca, dozvolio brejk loptu, ali je uspeo da se nekako izvuče iz tesne situacije.

1:0 - Nastavlja Nole sa sjajnom i sigurnom igrom. Đoković igra na tom nivou koji je za sada dovoljan da se misli o pobedi.

7:5 - Set za Novaka i Srbiju! Ponovo je Šapovalov ušao sa velikom energijom u gem, stigao do 30:0 uz eksplozivne forhende, a onda je Novaka greškama vratio u nadu da će se set brzo završiti (30:30). Ne libi se Kanađanin da pokaže emocije, raduje se svakom poenu, ali u tom žaru i greši (40:40). Stigao je Đoković do prve set lopte posle još jednog nekontrolisanog udarca Kanađanina, ali servis ponovo radi. A, onda je stigla i druga set lopta, ali tu servisa više neeeeema!! Srbija vodi 1:o!

6:5 - Iako je Novak imao 40:0, nije bilo nimalo lako u nastavku, nateran je ozbiljno da se preznoji shodno tome da je kanadski teniser briljirao i došao do 40:40. Malo prkosa i malo sreće, ali Srbija je ponovo na gem od seta.

5:5 - Posle prvog poena je mirisalo na prvi brejk, ali Šapovalov se razmahao, uz pomoć servisa. Kanađanin se dobro nosi sa pritiskom.

5:4 - Jedan "pad na leđa", ali ništa što Đokovića može da poremeti - Srbija na gem od seta.

4:4 - Šapovalov je ovoga puta odradio svoj deo posla, a poslužio ga je i servis. Samo jedan osvojen poen za Novaka, ali Kanada prati.

4:3 - Došla je prva dubla servis greška Noleta, prvi put se suočava sa 30:30. Sunce ga krajnje ometa pri ubacivanju lopte u igru, te je selektor Viktor Troicki morao da mu doda kačket, a onda sledi maestralan forhend za kraj gema.

3:3 - Dobio je nekoliko saveta Novak od svog tima tokom pauze i svi su bili vezani za servis protivnika. On je to dobro upio, primenio na terenu, došao do 0:30 i stavio teg pritiska na Šapovalova. Dobro se poneo sa tim Denis koji je uz četiri poena još jednom izvukao stvar.

3:2 - Đoković izgleda prilično dobro na terenu. Izgubio je u ovom gemu prvi poen na svom servisu, ali to ga nije mnogo poremetilo da uz sićušne poteškoće doće ponovo do vođstva.

2:2 - Svestan je Šapovalov da samo preciznim udarcima može Đokovića odaljiti od osnovne linije i staviti u defanzivan položaj, ali dve greške iz forhenda su ga stavile u neugodan položaj (15:30). Nestrpljivost Kanađanina se nastavila, a Novak je sve to mirno sačekao, dobio dve brejke lopte, ali ih nije iskoristio. Borba velika se vodila oko prevage, čak tri izjednačenja su usledila, a onda i poravnanje u gemovima.

2:1 - Uzvraća Novak istom merom, ali uz pomoć Šapovalova koji je agresivnom igrom preuzeo rizik da će brojati greške na veliko.

1:1 - Kao što je i najavljeno - Denis je odigrao prilično agresivno uz dva vinera iz bekhenda, te je osvojio gem sa nulom.

1:0 - Lep start Đokovića. Nekoliko kratkih razmena i ubitačnih forhenda za prvi gem srpske selekcije. Igraće Šapovalov agresivno, u to nema sumnje.

Pre meča:

Lajović nije uspeo da ukroti neverovatno brze servise Raonića koji je uz prvi udarac dobro koristio i forhend, pa mu je ta kombinacija donela prilično lak put do prvog boda za svoju selekciju.

Srbija je prošle godine osvojila ATP kup i ove godine je jedan od glavnih favorita da ponovo to učini.

Naši teniseri se nalaze u grupi A sa Kanadom i Nemačkom i samo najbolja ekipa će ići u plej-of gde će odmeriti snage četiri reprezentacije, iz svake grupe po jedna.

Ukoliko Novak slavi protiv Šapovalova, odlučiće dubl par naše selekcije koji čine Filip Krajinović i Nikola Ćaćić, te bi oni u tom slučaju izgarali za pobedu protiv Raonića i Šapovalova.

Novak je do sada igrao pet zvaničnih duela protiv Šapovalova i svih pet je rešio u svoju korist, a poslednji put su odmerili snage upravo na ATP kupu prošle godine kada je Đoković bio bolji u tri seta.

Video: Nole zamalo da ne izađe na teren: Nije mi bilo dobro, imao sam fizio tretman, ali zbog vas...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA